Direktlänk till inlägg 23 november 2009
Såg i BT i helgen en uppställning över julmarknader i Sjuhäradsbygden.
Ganska brett utbud, stort som smått, på många platser.
Förmodar att utbudet inte är annorlunda i övriga Sverige.
Mycket av julmarknadsutbudet, är närproducerat, har anknytning till vardagliga användningsområden.
En stor del av utbudet handlar om livsmedel, som har anknytning till julen, men även hållbart en tid därefter.
Prognoserna talar om att handeln kommer att nå nya rekordnivåer.
Där står de lokala julmarknaderna för en marginell andel.
Folkhälsa, familjeekonomi och lokal utveckling skulle må bra av att vi styrde om vår julkonsumtion till det närproducerade, ofta ekologiska utbudet nära oss.
Spikmattor, massproducerade gosedjur, elektriska apparater och andra varor där säljaren har större behov än köparen, ökar mest på vårt handelsobalans med t.ex Kina.
Vi äter för mycket under julhelgen.
Frosseri.
Avstå från 25-30% av de traditionella matinköpen och gå ut bland utbudet på julmarknader.
Ögat, magen och det allmänna välbefinnandet talar för lite mindre bitar av det lokalproducerade.
Ska vi köpa ”prylar” som julklappar, är det ett betydligt klokare val att köpa genuina grejor, som har en livslängd som varar över vårstädningen.
Duktiga lokala hantverkare och livsmedlesproducenter är värd en större uppmärksamhet på bekostnad av massproduktion i lågkostnadsmiljö.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | |||||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | |||
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | |||
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | |||
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | |||
30 | |||||||||
|