nabbsjuan

Direktlänk till inlägg 30 oktober 2009

Franskat långkok

Av Flanören utmed Tolken - 30 oktober 2009 17:29

Fick en sådan lust att göra Boeuf Bourgignon, när vi gick på COOP och handlade.

Det är väl de Franska berättelserna som smittat av sig.

Sagt och gjort, nära 3 kg högrev och några hekto rökt fläsk.

Resten hade vi hemma.

Lika bra att göra en ordentlig laddning, när man ändå ska skaffa sig en massa disk.


Det finns många recept på Boeuf Bourgignon.

Här är ett och ytterligare ett.

Mitt kok passar väl bäst in på det senare, vad gäller volymen.


De flesta recepten är ”kallopskok”.

Vinet tillsätts efteråt när köttet ska koka.


       

Självodlade ingridienser gör matlagningen ännu roligare.

Bl.a så ersatte jag smålökarna, med Charlottenlök från egna landet.


Jag marinerar köttärningar och rökt fläsk med vin, vitlök, hälften av timjanen, morötter och Lagerblad.

I ett dygn.

Köttet blir mörkt och det kommer verkligen att smaka vin.

Vänd runt i marinaden några gånger.


Därefter bryner jag kött -och fläsktärningar och kokar i marinaden plus resten av kryddor m.m

Späder med vin efterhand.

Gör man som Floyd, när han lagar mat, så får man köpa en baginbox.

Jag köpte ett ganska fylligt vin.



När jag kokar, så tillsätter jag några 4:de-dels apelsinskal med så mycket som möjligt av det vita borttaget.

Fläsksvålen bryns och får koka med.

Koka ur pannan med lite vin.

Svål och apelsinskal tas upp före servering/infrysning.


Den andra halvan timjan tillsätter jag 5 minuter före det hela är klart.

De eteriska oljorna i Timjanen är så flyktiga, att smaken har hunnit försvinna om den kokar med hela tiden.

Om man förnimmer, långt, långt bak, både timjan och apelsin, då har man lyckats.


Låt det verkligen långkoka, köttet ska falla isär, bara man kommer i närheten med besticken.

Jag vill ha grytan simmig, så det blir lite fusk med mörk redning om det behövs.


 
ANNONS
 
Tomas Jonsson

Tomas Jonsson

31 oktober 2009 08:32

Underbar höstmat och både pedagogiskt och förföriskt beskrivet. Nu blir jag sugen på långkok.

Enda tråkiga med sånt här är att efter alla timmar (eller dygn) som man arbetat med koket så äter man på mindre än en timme och plötsligt är allt slut. Lite som att ha sex ;-)

http://tomasrj.blogspot.com

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Flanören utmed Tolken - Torsdag 18 april 18:09

  Översiktsbild, med Paprika och Chili i förgrunden, sedan Tomater, lite längre bort Basilika och så Tomater igen.   Igår var det dags för omplantering av det tidigr sådda. 11 sorters Tomater, 2 Paprika och 3 Chili. Därtill två sorters Basil...

Av Flanören utmed Tolken - Måndag 8 april 09:03


  Där låg de då och guppade. Den ena blev lite skraj och dök. Kom aldrig igen medan jag var kvar, trots att partnern ropade. Ska bli kul att följa dem. I övrigt är det lite dåligt med sjöfågel. Förmodligen blåsten som får dem att ta lä.   ...

Av Flanören utmed Tolken - Söndag 31 mars 10:29

Tomater, Chili och Paprika tuffar på. Nu har de sett dagens(articifiellt) ljus i fyra veckor. Lampan får höjas emellanåt, när bladen kommer för nära. En sort har varit lite trög, så det har blivit en lite sen omsådd. När tomaterna börjar mogna, så...

Av Flanören utmed Tolken - Söndag 17 mars 11:43

Är en stund kvar till de två sista loppen i VM. Hemma-VM och stora förväntningar på det svenska laget. Internt hade landslaget ett mål att ta en medalj, damstafetten låg bäst till. Det skulle vara den första på många år. Det har blivit tre! och...

Av Flanören utmed Tolken - Lördag 16 mars 21:14

  Hittade en sida på nätet, av en hobbyodlare, som sålde fröer väldigt billigt. Det är kulturarvssorter, på olika bevarandelistor. De har det gemensamt, att det inte är några hybrider och därmed kan man ta frön från de egna växterna och så åre...

Presentation

Fråga mig

29 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12
13 14 15 16
17
18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31
<<< Oktober 2009 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Arkiv

Länkar

RSS

Följ bloggen

Följ nabbsjuan med Blogkeen
Följ nabbsjuan med Bloglovin'

Kategori


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se