nabbsjuan

Direktlänk till inlägg 29 oktober 2009

Fikonmarmelad med lagerbärsblad

Av Flanören utmed Tolken - 29 oktober 2009 14:48

Såg att de hade fått in fäska blå fikon på Konsum i Dalsjöfors.

De är inte billiga.


Vi köpte betydligt billigare fikon, i Paris 2007.

I samma veva var vi på D Hillerins köksredskapsaffär.

Där blev det en ragugryta och en halvstor kastrull.

Vi hade köpt den mindre modellen året innan.


Eftersom det började bli en del att bära, så kom vi på att packa fikonen i kastrullerna.

Inte minst med tanke på hemrasan.

En stund senare kom vi till Muse DOrsay.


  

Hustrun, inne på museet, med "Fikonkassarna". 


Killen i garderoben undrade om vi hade några livsmedel i kassarna.

Nej, bara det som man tillreder i svarade vi!


Väl hemma gjorde vi storkok på nedanstående marmelad.

Vi har bara någon enda burk kvar, efter presentande, juklappande och inte minst egen konsumtion.


Den är outstanding till ost.


Tror det blir billigare att betala det högre priset här, än att åka till Paris för att köpa Fikon.


Ingridienser

1 kg rödaktiga färska fikon
1 citron, saften
800 g socker
8 färska lagerbärsblad eller 6 torkade



Gör så här:
Dag 1
Tvätta fikonen och ta bort fästet. Dela varje fikon i ca 6 bitar.
Pressa citronen.
Häll i citronsaft, fikon och socker i en syltgryta och koka upp alltsammans under omrörning.

OBS! Bara koka upp, så mycket att sockret smält.


Häll upp i en bunke och låt svalna. Täck med plastfilm och låt stå i kyl över natten.


Dag 2
Häll fikonen i en sil och låt sockerlagen rinna av.
Häll upp sockerlagen i syltgrytan och koka. Pensla ständigt grytans insida med en pensel doppad i kallt vatten för att förhindra sockerkristaller.
Koka till 112-114°. Eller gör ett sockerprov, se sockerkokning s.14
Tillsätt fikonmassan och lagerbärsbladen. Koka under ständig omrörning.
Skumma ytan med en sked. Pensla insidan av grytan då och då. När fikonen börjar bli transparenta och sylten håller samman bör den vara ca 105-106°.
Häll genast upp marmeladen på steriliserade burkar. Sätt på locken med en gång och vänd burkarna upp och ner.


Det blir ca 1500 g marmelad.


Det där med penslingen har jag inte uppfattat som livsviktigt.


För den som har Franska intressen, kommer det ett inlägg kl. 23 i kväll.


 
ANNONS

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Flanören utmed Tolken - Torsdag 18 april 18:09

  Översiktsbild, med Paprika och Chili i förgrunden, sedan Tomater, lite längre bort Basilika och så Tomater igen.   Igår var det dags för omplantering av det tidigr sådda. 11 sorters Tomater, 2 Paprika och 3 Chili. Därtill två sorters Basil...

Av Flanören utmed Tolken - Måndag 8 april 09:03


  Där låg de då och guppade. Den ena blev lite skraj och dök. Kom aldrig igen medan jag var kvar, trots att partnern ropade. Ska bli kul att följa dem. I övrigt är det lite dåligt med sjöfågel. Förmodligen blåsten som får dem att ta lä.   ...

Av Flanören utmed Tolken - Söndag 31 mars 10:29

Tomater, Chili och Paprika tuffar på. Nu har de sett dagens(articifiellt) ljus i fyra veckor. Lampan får höjas emellanåt, när bladen kommer för nära. En sort har varit lite trög, så det har blivit en lite sen omsådd. När tomaterna börjar mogna, så...

Av Flanören utmed Tolken - Söndag 17 mars 11:43

Är en stund kvar till de två sista loppen i VM. Hemma-VM och stora förväntningar på det svenska laget. Internt hade landslaget ett mål att ta en medalj, damstafetten låg bäst till. Det skulle vara den första på många år. Det har blivit tre! och...

Av Flanören utmed Tolken - Lördag 16 mars 21:14

  Hittade en sida på nätet, av en hobbyodlare, som sålde fröer väldigt billigt. Det är kulturarvssorter, på olika bevarandelistor. De har det gemensamt, att det inte är några hybrider och därmed kan man ta frön från de egna växterna och så åre...

Presentation

Fråga mig

29 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12
13 14 15 16
17
18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31
<<< Oktober 2009 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Arkiv

Länkar

RSS

Följ bloggen

Följ nabbsjuan med Blogkeen
Följ nabbsjuan med Bloglovin'

Kategori


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se