Direktlänk till inlägg 29 oktober 2009
Såg att de hade fått in fäska blå fikon på Konsum i Dalsjöfors.
De är inte billiga.
Vi köpte betydligt billigare fikon, i Paris 2007.
I samma veva var vi på D Hillerins köksredskapsaffär.
Där blev det en ragugryta och en halvstor kastrull.
Vi hade köpt den mindre modellen året innan.
Eftersom det började bli en del att bära, så kom vi på att packa fikonen i kastrullerna.
Inte minst med tanke på hemrasan.
En stund senare kom vi till Muse DOrsay.
Hustrun, inne på museet, med "Fikonkassarna".
Killen i garderoben undrade om vi hade några livsmedel i kassarna.
Nej, bara det som man tillreder i svarade vi!
Väl hemma gjorde vi storkok på nedanstående marmelad.
Vi har bara någon enda burk kvar, efter presentande, juklappande och inte minst egen konsumtion.
Den är outstanding till ost.
Tror det blir billigare att betala det högre priset här, än att åka till Paris för att köpa Fikon.
1 kg rödaktiga färska fikon
1 citron, saften
800 g socker
8 färska lagerbärsblad eller 6 torkade
Gör så här:
Dag 1
Tvätta fikonen och ta bort fästet. Dela varje fikon i ca 6 bitar.
Pressa citronen.
Häll i citronsaft, fikon och socker i en syltgryta och koka upp alltsammans under omrörning.
OBS! Bara koka upp, så mycket att sockret smält.
Häll upp i en bunke och låt svalna. Täck med plastfilm och låt stå i kyl över natten.
Dag 2
Häll fikonen i en sil och låt sockerlagen rinna av.
Häll upp sockerlagen i syltgrytan och koka. Pensla ständigt grytans insida med en pensel doppad i kallt vatten för att förhindra sockerkristaller.
Koka till 112-114°. Eller gör ett sockerprov, se sockerkokning s.14
Tillsätt fikonmassan och lagerbärsbladen. Koka under ständig omrörning.
Skumma ytan med en sked. Pensla insidan av grytan då och då. När fikonen börjar bli transparenta och sylten håller samman bör den vara ca 105-106°.
Häll genast upp marmeladen på steriliserade burkar. Sätt på locken med en gång och vänd burkarna upp och ner.
Det blir ca 1500 g marmelad.
Det där med penslingen har jag inte uppfattat som livsviktigt.
För den som har Franska intressen, kommer det ett inlägg kl. 23 i kväll.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | 4 | ||||||
5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | |||
12 |
13 | 14 | 15 | 16 | 17 |
18 | |||
19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | |||
26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | ||||
|