nabbsjuan

Direktlänk till inlägg 29 oktober 2009

Fikonmarmelad med lagerbärsblad

Av Flanören utmed Tolken - 29 oktober 2009 14:48

Såg att de hade fått in fäska blå fikon på Konsum i Dalsjöfors.

De är inte billiga.


Vi köpte betydligt billigare fikon, i Paris 2007.

I samma veva var vi på D Hillerins köksredskapsaffär.

Där blev det en ragugryta och en halvstor kastrull.

Vi hade köpt den mindre modellen året innan.


Eftersom det började bli en del att bära, så kom vi på att packa fikonen i kastrullerna.

Inte minst med tanke på hemrasan.

En stund senare kom vi till Muse DOrsay.


  

Hustrun, inne på museet, med "Fikonkassarna". 


Killen i garderoben undrade om vi hade några livsmedel i kassarna.

Nej, bara det som man tillreder i svarade vi!


Väl hemma gjorde vi storkok på nedanstående marmelad.

Vi har bara någon enda burk kvar, efter presentande, juklappande och inte minst egen konsumtion.


Den är outstanding till ost.


Tror det blir billigare att betala det högre priset här, än att åka till Paris för att köpa Fikon.


Ingridienser

1 kg rödaktiga färska fikon
1 citron, saften
800 g socker
8 färska lagerbärsblad eller 6 torkade



Gör så här:
Dag 1
Tvätta fikonen och ta bort fästet. Dela varje fikon i ca 6 bitar.
Pressa citronen.
Häll i citronsaft, fikon och socker i en syltgryta och koka upp alltsammans under omrörning.

OBS! Bara koka upp, så mycket att sockret smält.


Häll upp i en bunke och låt svalna. Täck med plastfilm och låt stå i kyl över natten.


Dag 2
Häll fikonen i en sil och låt sockerlagen rinna av.
Häll upp sockerlagen i syltgrytan och koka. Pensla ständigt grytans insida med en pensel doppad i kallt vatten för att förhindra sockerkristaller.
Koka till 112-114°. Eller gör ett sockerprov, se sockerkokning s.14
Tillsätt fikonmassan och lagerbärsbladen. Koka under ständig omrörning.
Skumma ytan med en sked. Pensla insidan av grytan då och då. När fikonen börjar bli transparenta och sylten håller samman bör den vara ca 105-106°.
Häll genast upp marmeladen på steriliserade burkar. Sätt på locken med en gång och vänd burkarna upp och ner.


Det blir ca 1500 g marmelad.


Det där med penslingen har jag inte uppfattat som livsviktigt.


För den som har Franska intressen, kommer det ett inlägg kl. 23 i kväll.


 
ANNONS

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Flanören utmed Tolken - Fredag 9 nov 18:14

Det var ett tag sen jag skrev nåt sist. OS-tider vill jag minnas. Kanske blir en engångsföreteelse, jag känner fortfarande inte för att lägga ut nåt. har skrivit om det mesta. Hur det nu än sen blir, Ha det gôtt där ute. ...

Av Flanören utmed Tolken - Lördag 24 feb 20:53

  Visst hade man talat om att stafetterna var Sveriges möjligheter att ta medalj i Skidskytte. Visst. Men innan dess hade ju Hanna och Sebbe tagit guld och silver. Sensationellt. Genrepet i Mixstafetten gick väl inte mer än sisådär. Mona Brors...

Av Flanören utmed Tolken - Torsdag 15 feb 17:48

  Att det blev Hanna Öberg som tog första medaljen av "Pichlers pinglor" förvånar inte, men att de gjorde det redan nu, är lika överraskande som Sebastian Samuelssons silver, häromdagen. Som hon körde! Det var hennes dag. Koukalova hemma med s...

Av Flanören utmed Tolken - Tisdag 13 feb 08:56

Har man följt skidskyttet lite från insidan de senaste åren, så är inte varken silvret ellet två topp tioplaceringar av tjejerna så förvånande. Pischler har tagit bladet från munnen; "Vi har medaljchans i varje lopp!" Men avståndet mellan himmel ...

Av Flanören utmed Tolken - Lördag 20 jan 10:52

Tog upp fiskegrejerna härom dagen, när långtidsprognosen fortfarande pekade på ett par kalla 17 gradersnätter. Nu pekar det mer mot 4-6. En granne med stadskompisar gick ner för en stund sen. Jag går väl ner med isborren och testar. Jag vill in...

Presentation

Fråga mig

29 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12
13 14 15 16
17
18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31
<<< Oktober 2009 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Arkiv

Länkar

RSS

Följ bloggen

Följ nabbsjuan med Blogkeen
Följ nabbsjuan med Bloglovin'

Kategori


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se