nabbsjuan

Senaste inläggen

Av Flanören utmed Tolken - 6 november 2016 11:21

Trots att ovädersvarningarna gällt i huvudsak östra Sverige, så fick vi mellan 10-15 cm snö i gårkväll-natt.

På väg hem från dottern i går kväll, så var det krypkörning som gällde och köerna sniglade sig fram på motorvägen.

Det kändes som en befrielse att komma av den in på byvägarna, även om där också var snö, så behövde man ju inte oroa sig så mycket för andra trafikanter.

Sista avtagsvägen och vi hade pustat ut, så ligger det två träd nedblåsta över vägen. Jag har i och för sig väntat på det, eftersom de avverkat en hel del och kvarvarande träd står mitt i vindfånget.

Hem och hämta ficklampor, något som den kloka hustrun talat om flera gånger, att vi skulle ha liggande i bilen.

Nu kommer vi att ha det.

Vi vände på vägen och körde upp till skolbussens vändplan, där bilen står fortfarande. Tänkte vänta tills snöplogen gjort sitt och vi har skottat uppfarten.


 

På goda grunder, kan man nog förmoda att detta är vår sista Flammentanzros för året. Som så mycket annat har den svepts in i snö. Just nu snöar det mest på tvären.



Först på lördag kl.11.00 får jag bytt ut sommardäcken till lite mer årstidsanpassade.

I skrivande stund, ringer grannfrun och frågar om vi har nån mjölk hemma. det hade vi.

De har heller inte bytt till vinterdäck ännu.

Om man inte stressar upp sig, så ger såna här tillfällen minnen att prata om vid andra tillfällen.


Vi har en ny entreprenör som har snöröjningsavtalet.

Bortskämda som vi varit i alla år, med plogat redan vid 6-tiden på morgnarna och eljest på så fort det kommit snö, får vi vänja oss vid att få det som  i stan. Han kommer när han har tid.



Av Flanören utmed Tolken - 3 november 2016 12:11

 

1 one, ,Atlantico sur, Pinot Noir och Dolina, framför och bredvid ost och bröd som väntade till Gulaschsoppan.

Klicka på namnen får du veta mer.


Vi var fullt hus på vinprovningen i tisdags. 

Fyra viner, som framgår ovan, stod på programmet. Mitt intryck var att Serberna kommer sig, tyskarna ska inte göra rödvin, latinamerikaner kan vin med "1 one" på topp. Den skulle jag kunna tänka mig att köpa till snällare lamm-eller kycklingrätter. Tysken kanske passar som "pratevin" om man har snacks som överröstar vinet.

Efter provningen så begick vi Matgubbarnas Gulaschsoppa, med bröd och ost. Penfolden var riktigt bra till.

Alla verkade vara nöjda. Vi hade tagit till rätt bra med soppan, så det har blivit Gulaschsoppa här hemma med. Gratis är gott!


 

Ett par balkonglådor, en av Max och Cassandra fådd smultronplanta och lite mer väntar på transport till komposten.



Frost och lite snö i natt, men det hindrade inte att göra vad som behövdes i trädgården.

Har tagit lite middagspaus just nu. Det blir ett frest till efter maten innan vi åker in till "Stora Coop" som öppnar idag efter månader av ombyggnad. Det mesta var klart när vi handlade i går och personalen var förväntansfull. De har haft en besvärlig arbetssituation, men såg med förväntan ljuset i tunneln.

Det blir en superaffär, bara mat i fortsättningen, modernare och större ytor.

Sortimentet är utökat och volymerna också. Inga problem, tidig eftermiddag inför vinprovningen, att köpa 8 färska surdegsbaugetter t.ex

Talade med älsta barnabarnet Max idag. Det blir båtupptagning på söndag.

Lördag eftermiddag träffas hela konkarongen hemma hos Mette, hans mamma, vår dotter. Blir väl lite mat och dryck, lite prat och koll om någon har växt sen sist. Eric, yngsta barnbarnet, växer så det knakar och Max flickvän Cassandra, ökar i volym på mitten. Det är bara tre månader kvar nu tills Zander ska födas. Zander, ja han ska heta så. Zander Måns Nihlèn. Måns efter hans avlidne farfar.

Konkarongen= Vi, våra barn, barnbarn och barnbarnsbarn(i fosterstadiet fortfarande).



 


Tittar man lite noga, så hittar man vackra minivyer fortfarande. Här är det en av favoriterna, bland de ettåriga, Citronthemynta, eller Monarda Citrodiria, som med lite snö på sig, blygt tittar fram.

 

 

Tistlar kan vara riktigt vackra ibland, särskilt när de inte har så stor konkurrens. Jag hajade till på väg med en kärra till komposten. Där stod den som på vilken högsommardag som helst.


Av Flanören utmed Tolken - 1 november 2016 11:39

Tisdag, matlagningsgrupp i PRO.

Vi har gjort så pass bra ifrån oss, att vi städslas till föreningens olika aktiviteter. Månadsträffar, Kvällsträffar och i kväll vinprovning.

Vi ska göra en Gulaschsoppa(klicka på länken, så får du receptet, som vi tredubblat) till 30 personer, med lite bröd och ost till. Låt vara att vi justerar receptet lite. tar hälften gröna Paprikor, för färgens skull. Vi mortlar dagsgammalt vitt bröd med chilifrukt, för kryddning och redning. Vi använder fond i stället för buljongtärningar, för smakens skull. Två boxar Robertssons Penfold står på Somelierens inköpslista, ska vara ett bra vin till Gulaschkryddningen. Annars kan det vara marigt med vin till mer kryddstarka rätter.


 

Perfekt råvara till Gulaschsoppan. Naturbetande, frigående boskap.


Vi har här hemma förberett köttet, 3 kg Högrev från Dalsjöfors slakteri via Coop Dalsjöfors, putsat, tärnat och kört i Crockpotten, så att det klarar sig med en timmes kokning, tillsammans med de andra ingridienserna.

Mest spännande ska det bli mer Portern, har alltid använt vitt vin. Körde i en halvliter tillsammans med köttet i Croc potten och det verkar lovande.

F.ö får vi nog krydda lite extra, eftersom man provat fyra sorters vin innan och smaklökarna har förmodligen fått sig en törn.

Vi ska prova fyra höstnyheter.

Vinprovningarna blir allt populärare. Vi kan bara ta 30 personer plus Somelieren. Den här gången står två på kö, två fick nej och avstod, tre ringde aldrig och anmälde när de hörde att det var fullt.

Vi får väl överväga, att byta till en större lokal. Den finns. DHR:s Ribbingsgården, som har gott om plats, bra kök och ett verksamt serveringstillstånd.

Vi får ta ett snack om det i kväll.

Varje gång vi ska göra lite större kok, så skänker jag en tacksamhetens tanke till hustrun. Hon har försett oss med ett par rostfria 10-litersgrytor, rostfri hink och ändamålsenliga redskap i övrigt. Lättdiskade och praktiska.

Vi slipper sleva upp soppa med matsked!

T.o.m köket i Träffpunkt Simonsland ligger klart på efterkälken. Senast, så smälte en slickepott, när vi skulle stryka ut Caramellsåsen. Stekpannorna blev "wokpannor" vid uppvärmning, men har på anmaning ersatts med högre kvalitet.

Förmodligen kacklar jag om vinprovningen i morgon.

Kackel- det höljudda läte, som en höna ger ifrån sig, för att tala om att hon värpt ett ägg.


Av Flanören utmed Tolken - 30 oktober 2016 14:06

 

Är det tredje generationen Nässelfjärilar? Den slog sig ned på Rudbeckian. Frågan är om där fanns så mycket att få.

 

Vi har haft ett par fina dagar nu. Solen skiner, i går var det klädtork, idag mojnade det.

  Gårdagen gick med värdskap för både inhemska och utländska gäster.

Ellen, älsta barnbarnet Max kusin, som till vardags går på universitet i Bern och f.ö bor i Sweits, vill gärna hålla kontakten med Sverige och släkten på morssidan.

De kom hit för att äta middag och med lite ansträngning, så blev det till uppenbar belåtenhet.

Melon lindad i Parmaskinka, en mustig fiskgryta med hembakta surdegsbaugetter och ett par majonäser, hustruns äppelkaka och vaniljsås till kaffet efteråt. De lyckades inte dölja sin förtjusning till vår stora belåtenhet.

Idag var det dags för den senfärdiges spurt innan marken blir hård dygnet runt.  

Vi hade börjat, men avbrutits av några regvädersdagar, med att bryta lite land till ett 25-tal Jättevallmoplantor.

10-12 hade vi redan satt nere vid växthuset sedan tidigare.

Dagen var som gjord före utearbete och nu är plantorna i jorden. Hyggligt avstånd mellan plantorna, så att ogräsrensningen går lättare. Blir det för glest, kan man alltid fylla ut med lite Tagetes.

  Vid en liten vilopaus på vårt hörne, så fastnade blicken på blommor som fortfarande har sin fräshhet kvar.

Vi skriver sista oktober i morgon och där finns blommor, som man normalt ser i juni-juli.

T.o.m en Nässelfjäril tog en lov och landade på en sommarrudbeckia, som inte ger sig.

Det är väl detta som heter Brittsommar, eller Indiansommar.

Bilderna i texten visar en Rudbeckiaknopp, som förmodligen inte kommer att blomma ut, Solrosorna stretar på, även om de flesta fröställningarna ligger på tork i växthuset, till småfåglarnas glädje. Definitivt sista Flammentanzrosen.


   

Vallmon brukar blomma i juni, Stjärnflockan i juni-juli(Linnés döttrar), t.o.m en liten insekt sitter och solar sig. Prästkragen brukar vara i midsommarkransen och buskrosorna gjorde mig glad. Jag trodde det var ett rotskott och planerade ta bort det innan vintern, men inte. Tre fina fyllda rosa Rosor. Skottet får bli kvar.


Av Flanören utmed Tolken - 25 oktober 2016 12:21

 

Arc de Triomphe, i närbild.


Jag lever lite extra för Dahliorna.

De är tacksamma med sin rikliga och långvariga blommning.

I år har Arc de Triumphe gjort mig särskilt glad. Halvstora gulorange blommor på långa starka stjälkar i massor.

Tre plantor skapade sig en egen avdelning i trädgården, formligen.

För enochenhalv vecka sedan tog jag upp dem, kapade stjälkar, rensade bort jord och märkte upp dem. Sedan dess har de legat på tork i växthuset, med hjälp av ett varmvindselement.

Idag var de torra och fina, så då åkte de ner i en fruktkartong från Kivik, tillsammans med ogödslad torr torvmull.

Under huset, längst in i ett mörkt hörne ska de få begå sin vintervila. I början av mars är det dags att väcka dem.

F.ö rullar livet på. Matlagninghskurs på PRO i em.

Idag blir det Melon med Parmaskinka, Isterband med stuvad potatis och Creme caramel.

Vi stoppar inte Isterbanden, men i övrigt gör vi allt från grunden.

På tal om mat, så kommer här ett gäng och äter middag på lördag. Max(älsta barnbarnet) med farmor och mamma samt hans kusin från Sweits. Max havande flickvän jobbar, så vi får väl skicka med en doggybox till henne.

Vi tänker bjuda dem på en mustig fiskgryta, härstädes framställda surdegsbaugetter med vitlöksmajonäs.

Sen slår vi ihop kaffet och deserten, Nils Emils goda Äppelkaka.

Det ska väl duga åt dem. Jag gör ett par  portioner extra, så vi lever upp till Max intryck, att i Skåne kan det vara lite små portioner, men på vår sida i släkten är det rikligare tilltaget!

Av Flanören utmed Tolken - 3 oktober 2016 14:31

 

Hörde Tranorna några gånger i går, men vi var för upptagna med att ta hand om frukten.

Idag, när jag höll på med utearbete, fick jag springa till kameran, som bundhustrun under Älgjakten(om skrönan är bekant).

De tog två olika rutter. En där de följer sjön från norr till söder, den andra mera diagonalt, men de har nog samma mål.

De flyger ganska högt i år, vad det nu kan ligga i det.

 

Jag håller på att vända jorden vid växthuset. Ett hundratal lökar väntar på att komma i jord. Det blev en liten Löksatsning i år. Lika många har planterats på andra ställen.

Nu är det nog slut på Dahliafröjden. De är ganska tilltufsade efter regnet och i natt ska vi få frost. Bryr mig inte om att skydda dem nu. Vi har väv som ligger vid landet om det skulle ha blivit frost i september.

Det blev en fantastisk Dahliahöst, tackar för det, men nu får vi väl hösta efter frosten. Torkas i växthuset, sen ner i torvmull under huset. Klarade alla utom en i vintras, det spillet hoppas vi på även i vinter. Det handlar egentligen om frstfritt, mörkt och att rötterna är riktigt torra.

 

Förlöpare.


Två konstiga folkomröstningsresultat senaste dygnet.

Colombianderna röstade med några tiondelar ner fredsavtalet med FARC-gerillan.

I Ungern lyckades inte Korban få tillräckligt många till valurnorna, men de som röstade, röstade nej till EU:s migrationspolitik.

Båda omröstningsresultaten är effekten av att man utnyttjat rädsla och okunnighet.

Trump är ytterligare ett sånt fenomen.

Le Pen i Frankrike har vi på nära håll. Hon tros ju faktiskt gå till andra omgången i nästa presidentval.

För att nu inte tala om SD här hemma.

En skrämmande utveckling, reaktionen flyttar fram sina positioner i spåren av nyliberal politik.



Av Flanören utmed Tolken - 1 oktober 2016 09:19

 

Hustrun på väg in på Cineoteket. En utställning om vad Film i Skåne presterat.


Vi hade tur med vädret. Lagom varmt och solsken. Några resmål var förutbestämda, annat fick falla på efter hand.

Besöket på det gamla regementsområdet i Ystad, hade vi sett fram emot. Här huserar bl.a Film i Skåne. En kollega till Film i Väst. Man får skala ner allting. Film i Väst är stora.

På Cineoteket har de en stående utställning, med Wallandser och Bron som flaggskepp. Även om Film i Väst var med på Bron också. Utställningen ger besked om att filmen mår bra i Sverige, sen den flyttade från Stockholm.

Vi kunde inte motstå ett "erbjudande". Om vi köpte två kaffemuggar för överpris, så fick vi fika "gratis". Vi antog erbjudandet.

I Ystads filmstudio inrymdes bl.a Wallanders och Brons polisstationer och Saga Noren, Länskrim Malmö, sovrum.

I Cinoteket hade man bevarat Henning Mankells tidiga arbetsplats.

Ystad är en liten mysig stad med en vacker gamla stan.

På hemvägen såg vi Gladorna segla över potatsskördarna och de ännu inte skördade Betfälten. Odlarna väntade förmodligen på regn, så Betorna skulle öka i vikt.

För ett tag sedan såg jag en bild från Österlen, en svansk flagga ute på en åker, av Lin och Raps. naturligtvis stannade vi och fotade.

     

Österlens museum var ett annat förutbestämt resmål. Utställningen "Särken först" handlade om hur folk var klädda förr i tiden. Särken först, anspelar på ett plagg som ingen känner till idag, men skulle finns närmast kroppen i vardag och fest. Museet hade även fler utställningar och det gick snart ett par timmar. Efter det satt det bra med Äggakaga ou steget flesk.

Redanpå  måndag morgon var vi både hos Mellbybagaren och PA:s frukt för att göra våra beställningar inför hemresan. Mellbybagarn gör en vida omkring känd och uppskattad Skånsk Kavring. Sex fick följa med hem. Tre till PRO:s sillsexa och tre till oss själva. Lite annat följde även med därifrån.

PA:s frukt fick bestå med ett par lådor Äpplen, James Grive och Röd Gravensteiner. De senare var några riktiga klumpar och det största vägde 419 gram, nästan ett halvkilo! Barn och barnbarn har redan frågat efter Äppelmoset. Nu är det på gång.

 

Fiskehamnen i dimma och motljus.


Simrishamn, är en förhållandevis stor fiskehamn och landningsplats för mycket fisk.Där ligger även båtar från framsidan.

En mycket välsorterad fiskaffär försåg oss med kvällsmat. Brantevikssillen tillsammans med bl.a Piratens besk, satt bra liksom den varmrökta Laxen med Vernacciavin.

Glimminge B&B, f.d Lenas rum, var perfekt. Vi fick använda köket och tallrikar och glas, utan att behöva diska. Vi hade det gôtt.


 

Efter att ha hämtat bröd och frukt, så fotade vi Äppeltavlan. den är förmodligen, under dessa dagar landets främsta fotoobjekt, även om jag läste att Ölands skördefest, sen ett tag tillbaka, har en Löktavla.

Sista stoppet innan Österlen låg bakom oss, var Ravlunda kyrka. De flesta känner väl till att Fritjof Nilsson Piraten ligger där, men inte att grannen heter Olle Adolfsson.

Ravlunda kyrka var vacker, låg där med sina trappstegstorn och glänste vi i solen.


Moskoket är redan påbörjat, första äppelkakan lika så. Det ska bli några omgångar mos och ett antal äppelkakor innan vi ser botten på Äppellådorna.

Sen ligger två klappbackar med granna Päron, från eget träd, och väntar på att bli åtgärdade.

Av Flanören utmed Tolken - 24 september 2016 15:06

 

De ligger där granna. Medelstorleken var långt över tidigare skördar. En del Päron var riktiga Bamsar.

Vi har väl tidigare skördat drygt en halv låda med Göteborgs Diamant. De mognar tidigare och har inte så lång hållbarhet. Filippäronen, i lådorna, kan lagras inemot två månader, svalt.


Fåglarna hade börjat ansätta de högst belägna päronen, så vi tyckte det var lika bra att skörda innan vi åker till Österlen i morgon. Även bäst för självkänslan. Den kan få sig en knäck när man ser hur de bullar upp.

Vi ska köpa en 12 kiloslåda till mos och en påse blandade sorter för direktkonsumtion.

Några kilo Plommon får följa med hem även. Till marmelad.

Vi är just nu inne på marmeladen från 2012-13. Den blir bara bättre med åren, Inte minst krusbärs-och Svart Vinbärsmarmeladerna.Riktigt "ädla".


I går var jag inne på höstmarknaden i Borås. Det direkta ärendet var att handla korv och Isterband av en knalle från Listerlandet, som jag träffade på på Öland. Jodå, det blev affär.

Tittade mig omkring efter någon som tryckte namn på kepsar, men hittade ingen. Men det är ju tid ännu. Tänkte ha med mig en keps, med inskriptionen "Lellemånsen", men det blir säkert tillfällen innan februari.

När hans far föddes, Max, hade jag gjort en pilbåge, som jag hängde på sänggaveln på BB.

Den har hängt med honom genom åren och nu hänger den på en spik i en av bodarna. Kanske vill han låta den gå i arv.

Presentation

Fråga mig

29 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
   
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< September 2021
>>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Arkiv

Länkar

RSS

Kategori


Ovido - Quiz & Flashcards