nabbsjuan

Direktlänk till inlägg 25 november 2009

Syrade morötter.

Av Flanören utmed Tolken - 25 november 2009 13:24

På, om inte allmän begäran, men ändå begäran, beskriver jag processen med att syra Morötter.

 

  

Vårt syrningskärl, som inhandlades på Vallåkra.

Till det så växlade vi upp nedanstående recept en del.


Konserveringskärlet, kan vara ett speciellt saltglaserat syrningskärl med vattenlås.

Det går också bra med ett konserveringsglas, tillräckligt stort, med gummiring.


Till ett 1 ½ liters konserveringsglas behövs:


1 ½ kg. morötter och lök. 1 Stor lök räcker

1-2 lagerblad

1 vitlöksklyfta

Knappt ½ msk korianderfrön

Knappt ½ msk senapsfrön

Färska dillkronor eller dillfrön

Ev. några kryddpepparkorn

15 gr. Havssalt

Drygt ½ dl vassla.*


*Sila genom Melittafilter så mycket filmjölk eller naturell yoghurt , så att det blir ½ dl vassla.


Grovriv morötterna och klyfta löken.

Varva i burken med övriga ingredienser.

Pressa ner allt så hårt som möjligt, så att allt syre försvinner.

Häll på vasslan.

Fyll ev. på  med avsvalnat kokt saltvatten,(15 gr salt per liter vatten), så att vätskan står väl över rotsakerna.

Lämna några cm luftrum i burken och låt burken stå i rumstemperatur i 10-12 dagar.

Ställ sedan burken svalt i +0- +8 grader och låt rotsakerna eftermogna i minst 7-8 veckor.


Det är viktigt att ingen luft kommer i kontakt med rotsakerna, fyll på mera saltvatten vid behov och använd gärna en tyngd i burken som håller ner rotsakerna.


Renlighet, är bara förnamnet, om man garanterat vill lyckas.


Vill du läsa mer?


Vi provsmakar vår anrättning runt Lucia.







 
 
skogsfrua på dal

skogsfrua på dal

25 november 2009 13:47

Oooo! för omständigt, ungefär som surdegen. Skogsfrun nöjer sig med och gillar morötter i alla dess enklare former som rårivna, lättkokta eller ugnsgratinerade:)

http://barasaras.bloggplatsen.se

 
Monica o Jacob

Monica o Jacob

25 november 2009 17:17

Vore kul att prova, blir säkert riktigt mumsigt

http://ingemix.bloggplatsen.se

 
Alexandra- Ung mamma

Alexandra- Ung mamma

26 november 2009 18:22

Tack för kommentaren du lämnat i min blogg:9

Den ekan har nog gjort sitt:)

http://alexandrahansen.blogg.se

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Flanören utmed Tolken - 11 september 2021 13:43

  Lite stolt, gränsande till skryt. Tomaterna och Dahliorna skäms inte för sig. På bilden är det femte korgen som skördats. Däremellan en hel del till ge bort. Snackstomaterna(körsbörssorter) oräknade. Tomaterna ger bra i år, trots att näs...

Av Flanören utmed Tolken - 25 augusti 2021 11:55


  Budenovka tronar bakom en kull körsbärstomater. Från vänster: Helsing Junction musik,Cherio, Guldhumla, Rosa Humla, Cherokee, Black sherie, Indigo. Barnmorska är Sibiriskt guldpäron.   Varför denna uppmärksamhet för en tomat? Jo den ...

Av Flanören utmed Tolken - 15 oktober 2019 09:18

Redan förra året skulle vi ha gjort en tysk resa. Ett gäng PRO:are, som städslade Rolfs Flyg&Buss till Moseldalen. Men av det blev det intet. Hustrun hamnade i en sjukvårdssväng. Lyckligtvis avfärdade undersökningsresultaten våra farhågor. Det kan ...

Av Flanören utmed Tolken - 12 oktober 2019 08:25

Vi samlar på oss räkskal i frysen. Nu hade ett helt fack blivit fullt. Dags att göra fond. Fonden är fin till såser, soppor och grytor Två kilo räkskal, det blev att ta fram en av 10-litersgrytorna.   Morötter, lök, Purjolök, Tomat och Fän...

Av Flanören utmed Tolken - 24 augusti 2019 15:00

  Nu börjar plantorna göra skäl för kompost och gödsel. Gödsel både på flaska och i naturligt skick. Alla sorter utom en har gett mogen frukt hittills. Cherio, en busktomat ger så bra att man alltid kan ha tomater på bordet, från 15 juli. På b...

Presentation

Fråga mig

29 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30
<<< November 2009 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Arkiv

Länkar

RSS

Kategori


Ovido - Quiz & Flashcards