Direktlänk till inlägg 25 november 2009
På, om inte allmän begäran, men ändå begäran, beskriver jag processen med att syra Morötter.
Vårt syrningskärl, som inhandlades på Vallåkra.
Till det så växlade vi upp nedanstående recept en del.
Konserveringskärlet, kan vara ett speciellt saltglaserat syrningskärl med vattenlås.
Det går också bra med ett konserveringsglas, tillräckligt stort, med gummiring.
Till ett 1 ½ liters konserveringsglas behövs:
1 ½ kg. morötter och lök. 1 Stor lök räcker
1-2 lagerblad
1 vitlöksklyfta
Knappt ½ msk korianderfrön
Knappt ½ msk senapsfrön
Färska dillkronor eller dillfrön
Ev. några kryddpepparkorn
15 gr. Havssalt
Drygt ½ dl vassla.*
*Sila genom Melittafilter så mycket filmjölk eller naturell yoghurt , så att det blir ½ dl vassla.
Grovriv morötterna och klyfta löken.
Varva i burken med övriga ingredienser.
Pressa ner allt så hårt som möjligt, så att allt syre försvinner.
Häll på vasslan.
Fyll ev. på med avsvalnat kokt saltvatten,(15 gr salt per liter vatten), så att vätskan står väl över rotsakerna.
Lämna några cm luftrum i burken och låt burken stå i rumstemperatur i 10-12 dagar.
Ställ sedan burken svalt i +0- +8 grader och låt rotsakerna eftermogna i minst 7-8 veckor.
Det är viktigt att ingen luft kommer i kontakt med rotsakerna, fyll på mera saltvatten vid behov och använd gärna en tyngd i burken som håller ner rotsakerna.
Renlighet, är bara förnamnet, om man garanterat vill lyckas.
Vill du läsa mer?
Vi provsmakar vår anrättning runt Lucia.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | |||||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | |||
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | |||
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | |||
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | |||
30 | |||||||||
|