nabbsjuan

Direktlänk till inlägg 24 september 2009

Katastrofmorgon på Belle Ille

Av Flanören utmed Tolken - 24 september 2009 06:00

1994 var vi i Piriac med två kompisar.

Efter några dagar, så började det gnissla lite.

Våra olikheter kom allt mer i dagen.

Vi bestämde oss för att åka åt var sitt håll ett par dagar.

Vi ville åka till en ö utanför Bretagne som heter Belle ille, kompisarna ville åka till Brest och titta på Ginst.

Det var åt samma håll, så de släppte av oss i Quiberon, varifrån det gick en färja.

Färjan tog runt en timme.

Med på färjan följde ett Keltiskt begravningsfölje.

Stiliga folkdräkter, mycket blommor och man riktigt kände att det var en betydande person som skulle begravas.

Vi kallade lokalbefolkningen för Keromaner, därför att Ker ofta ingick i de Keltiska ortsnamnen.


  

Från färjan är det Citadellet som är mest iögonenfallande.


Vi hade inte förbokat något hotell, men i Le Palais  hamn låg ”Atlantic”, de hade lediga rum och en bra restaurang.


Vi var ute och gick i omgivningarna och passerade bl.a kyrkan med Keromanbegravningen.

Middagen på hotellet gick i havsfrukternas tecken.

Musslor till förrätt, fisk till huvudrätt och så avvek vi med glass till dessert.

Vi drack ett Loirevin, Muscadet du Sevre et Main.

Vi kom f.ö att besöka vinets födelsetrakt, vingården Chassloir,  några dagar senare, men det är en annan historia.


  

Det gråa trevåningshuset, är Hotell Atlantic.


Vi har den 27 september 1994.

Den 28:e på morgonen slog jag på TV:n och de franska kanalerna sände något om Östersjön.

Finlandsfärjor visades i bild. Vi kunde inte så mycket franska.

CNN hade samma bilder, men utan ljud!

Jag förstod omedelbart att det måste ha hänt något, men vad?

Jag gick ner till receptionen och frågade.

Disaster, disaster, svarade tjejen.


Det var Estoniakatastrofen.

Omedelbart kom vi att tänka på vår dotter, som gjort ett antal resor med färjan.

Max, äldsta barnbarnets far, jobbade i köket.

Han slutade där när den flaggades om tidigare.


Andra dagen hyrde vi cyklar och cyklade utmed kustvägar.

Vi rundade halva ön.

Vände norrut igen i Port Maria.

Vi passerade väldigt taggiga klippformationer, som kunde avlösas av sandstränder.

En känd var tydligen Les Sables.

Hela ön andades dramatik i sin topografi.

Dramatiken förstärktes av Citadellet i Le Palais.

Det här hade tydligen varit en fransk utpost genom historien.


  

Belle Ille har en stenig ganska ogästvänlig kust.


På Belle ille köpte vi en 2-liters glasburk med Soup de Poisson.

Den har blivit en passion.

Vi har lagat den hemma, vi har ätit den ett antal gånger på franska restauranger.

Den platsar i sopptoppen tillsammans med Gulachsoppa och vår egen ärtsoppa.


Receptet får avsluta detta inlägg.


  

Les Sables, en sandstrand som avlöser vulkanberget.

Passerad fisksoppa ( Soup de poisson)


Soppan finns i flera varianter,  den här kommer från Medelhavet.

Bretagnesoppan är lite ”snällare”. Bl.a med morötter och mera tomat.


För 6 personer


Ingridienser:


1,5 kg olika (gärna 3-4 sorter) vitfisk med skrov

6 tomater

3 vitlöksklyftor

2 gula lökar

2 cellerikvistar

Bouquet garni(persilja, timjan, lagerblad)

1 Chilifrukt, färsk röd

1 matsked fänkålsfrö

1 portion Saffran

1 matsked olivolja

1 flaska fylligt vitt vin

Havssalt

Gruyereost


Häll oljan i en tjockbottnad gryta. Dela vitlök, lök och sellerikvistar och lägg ned i grytan, låt fräsa på svag värme i 15 minuter.

Tillsätt 1,5 liter vätska, hälften torrt fylligt vitt vin hälften vatten

Dela tomaterna, chilifrukten och lägg det tillsammans med kryddorna och fänkålsfrön i grytan. Salta.

Låt koka i 15 minuter

Dela fisken i mindre bitar och lägg den i grytan tillsammans med mera salt. Låt sjuda i 15 minuter.

Sila grytans innehåll, ta bort fiskben och kryddbuketten.

Spara buljongen.

Passera massan, t.ex genom en ”Moulinez”.

Blanda buljong och passermassa i en gryta. Tillsätt saffran och låt koka upp.

Nu är själva soppan färdig.


Vill du ha en tjockare konsistens på soppan;

Skär vitt bröd i cm-stora fyrkanter.

Lägg krutongerna tillsammans med lite citronsaft, olivolja, vitlök, salt och grovt delad chilifrukt i en mixer. Låt krutongerna suga upp saft och olja och kör därefter till en pasta.

Blanda ned pastan i soppan och vispa till en slät struktur.

Mängden bestäms av hur tjock du vill ha soppan.


Vill du ha krutonger i soppan;

Kör ovanstående ingridienser utom brödet i en mixer, häll det på en tallrik och doppa cm.-tjocka baugetteskivor i blandningen.

Rosta brödet i ugn.

Riv en bit Gruyereost.

Lägg brödskivorna i botten av portionsskålen, osten ovanpå  och häll soppa över.


 Välj måltidsdryck, gärna samma vinsort som du använde till soppan.


Bon apetit !


 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Flanören utmed Tolken - 11 september 2021 13:43

  Lite stolt, gränsande till skryt. Tomaterna och Dahliorna skäms inte för sig. På bilden är det femte korgen som skördats. Däremellan en hel del till ge bort. Snackstomaterna(körsbörssorter) oräknade. Tomaterna ger bra i år, trots att näs...

Av Flanören utmed Tolken - 25 augusti 2021 11:55


  Budenovka tronar bakom en kull körsbärstomater. Från vänster: Helsing Junction musik,Cherio, Guldhumla, Rosa Humla, Cherokee, Black sherie, Indigo. Barnmorska är Sibiriskt guldpäron.   Varför denna uppmärksamhet för en tomat? Jo den ...

Av Flanören utmed Tolken - 15 oktober 2019 09:18

Redan förra året skulle vi ha gjort en tysk resa. Ett gäng PRO:are, som städslade Rolfs Flyg&Buss till Moseldalen. Men av det blev det intet. Hustrun hamnade i en sjukvårdssväng. Lyckligtvis avfärdade undersökningsresultaten våra farhågor. Det kan ...

Av Flanören utmed Tolken - 12 oktober 2019 08:25

Vi samlar på oss räkskal i frysen. Nu hade ett helt fack blivit fullt. Dags att göra fond. Fonden är fin till såser, soppor och grytor Två kilo räkskal, det blev att ta fram en av 10-litersgrytorna.   Morötter, lök, Purjolök, Tomat och Fän...

Av Flanören utmed Tolken - 24 augusti 2019 15:00

  Nu börjar plantorna göra skäl för kompost och gödsel. Gödsel både på flaska och i naturligt skick. Alla sorter utom en har gett mogen frukt hittills. Cherio, en busktomat ger så bra att man alltid kan ha tomater på bordet, från 15 juli. På b...

Presentation

Fråga mig

29 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30
<<< September 2009 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Arkiv

Länkar

RSS

Kategori


Ovido - Quiz & Flashcards