nabbsjuan

Direktlänk till inlägg 6 juli 2012

Ölandsmat. Östersjöfisk, Lucernhare, Kroppkakor och Ölandsost.

Av Flanören utmed Tolken - 6 juli 2012 16:57

         I morse landade de fisk vid Alvedsjöbodar, trots att "My" inte ligger i sjön. Bilden tagen från vårt morgondoppsställe några hundra meter längre söderut.


Vad är nu detta?

Vår Ölandsvecka börjar närma sig slutet, vi åker hem på söndag. I skrivande stund ser ett regn ut att förstöra förutsättningarna för en strandmåltid i kväll.

För mat skulle det här inlägget handla om.

Vi äter egentligen inte så annorlunda på Öland, än i övrigt. Skulle vara att vi inte grillar flera kvällar i veckan hemma.

Men det finns en del som vi prombt vill ha när vi kommer hit.

Ölandslimpan, dem Kumminkryddade jättebullen, nyss uttagen ur stenugnen. Förr köpte vi Sörens bröds limpa i plastpåse, på Konsum i Löttorp. Numera är det Bagarberta i Böda, som får färsörja oss med bröd alla kategorier.


Javisst ja! Får inte glömma Böcklingpastejen! De första åren fanns inget kylskåp i huset, så det gällde att ladda med grejer som klarade lite värme. Då blev en staniolkorv Böcklingpastej en utmärkt lösning. Staniolkorven hittar vi inte längre,men jämväl på tub.

En tur eller två till Böda hamn för att få tag på fisk, färsk eller rökt. Deras rökta Torsk går inte av för hackor.

Och så osten, naturligtvis.


   Bilden från Ölandsosts butik i Borgholm. Ostmästaren måttar med kniven, allt fullständigt arrangerat. Vår ost ligger redan skuren och paketerad.


I måndags köpte vi en "hushållsost", Herrgårdsost lagrad i 19 månader.

Idag var vi nere i Borgholm och laddade med ost för hemresan. Det blev ytterligare en Herrgård, men än större bit av en 24-månaders Prästost. Den ska jag dela med äldsta barnbarnet Max när vi kommer hem.

En presentost till grannen och en bit De Gruyere, den senare tar vi in på i morgon kväll, egentligen bara en ingivelse, för att en tidigare kund köpt en bit.


Vi åt Kroppkakor idag. Det brukar vi aldrig missa. Dagens var av avdelningen bättre. Mycket fyllning och smak. Kombinerat med eget Lingonsylt är det stor mat.

Lufsa har vi inte ätit på några år, men det är lika gott som vår hembakade fläskpannkaka.

Vi har inte köpt nån fisk av våra lokala fiskare. Trodde de slutat, för "My" låg inte i sjön. Men i morse hade de landat en fångst. Tyvärr var vi inte beredda på det, vi hade annan mat som behöver gå åt innan vi åker hem.

My:s ägare är lite till åren och förmodligen har han en blöt handuk, efter att ha kastat den i sjön.


Jordgubbarna, naturligtvis, men dem hade man väl köpt någon annan stans med, var man än varit. Men jordgubbarna är väldigt söta här på Öland, speciellt de som växt vid Eriksöre.


Vad gäller alkohol, så kommer jag bara på Wannborgas vin. Vi har aldrig köpt av det. Lokalt odlat vin brukar vara dyrt och överskattat, inte bara av staten, utan även av skribenter. Ska jag ge 350 kronor för en flaska, vilket jag nästan aldrig gör, då vill jag veta att jag kommer att tycka det är gott och värd penarna. Annars kan jag köpa 5 flaskor 70-kronors i stället. Om inte annat, så ger det mera yrsel.

Men i övrigt är alkoholen inga problem. Det dom har det har de här på Öland och ännu närmare sen ett antal år, då systemet har sommarfilial i Löttorp. Har det mesta, i princip. Vi hittade dock inte någon Vernaccia de San Gimignano. Det gjorde vi inte i Borgholm heller, men där fick vi reda på att den finns i beställningssortimentet. På frågan om de skulle ta hem, så svarade jag; nej jag är bara ute och bräcker Stockholmare!


Säger man Rosas handel, på Öland, så tänker alla på korv. Med tyskt urtsprung, så tillverkar de ett antal korvar, men säljer ett brett sortiment av färska charkuterier.

Att grilla den korven, med 20% Emmentalerost, det är njutning. När korven spricker och osten börjar sippra ut, då är den färdig. Det blir även lite korv för frysen med hem.

Rosas handel startade i Böda för många år sedan, men när fiskaffären i Löttorp lade ned, då flyttade Rosa in där.


Slutligen några ord om, kanske det viktigaste livsmedlet, vattnet.

Vi har aldrig riktigt kunnat vänja oss vid vattnet. Mest, tror jag, för att vi har ett sånt fantastiskt gott vatten, hemma.

Vattnet här är kalkhaltigt och det ger en helt annan smak. Lite snällt. Te blir inte bra i det vattnet, inte heller kaffe. Men nu har vi hittat en lösning; Classics franskrostade tar död på "Ölandssmaken". Det blir alldeles utmärkt.

Men i övrigt är det köpevatten som gäller. Drygt en stor flaska om dagen, trots att vi inte tvättar oss i det.


Men Lucerharen då?

Ja den går naturligtvis utmärkt att äta, även om en del uppskattar såsen mera.

De enda skott vi satt i Lucernharen, är med kameran. Men, ett livsmedel är den, uppskattad av många, men jag nöjer mig med bilderna.


     Den här hamnade inte på bordet idag, kan undras om den klarar harjakten.


 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Flanören utmed Tolken - 11 september 2021 13:43

  Lite stolt, gränsande till skryt. Tomaterna och Dahliorna skäms inte för sig. På bilden är det femte korgen som skördats. Däremellan en hel del till ge bort. Snackstomaterna(körsbörssorter) oräknade. Tomaterna ger bra i år, trots att näs...

Av Flanören utmed Tolken - 25 augusti 2021 11:55


  Budenovka tronar bakom en kull körsbärstomater. Från vänster: Helsing Junction musik,Cherio, Guldhumla, Rosa Humla, Cherokee, Black sherie, Indigo. Barnmorska är Sibiriskt guldpäron.   Varför denna uppmärksamhet för en tomat? Jo den ...

Av Flanören utmed Tolken - 15 oktober 2019 09:18

Redan förra året skulle vi ha gjort en tysk resa. Ett gäng PRO:are, som städslade Rolfs Flyg&Buss till Moseldalen. Men av det blev det intet. Hustrun hamnade i en sjukvårdssväng. Lyckligtvis avfärdade undersökningsresultaten våra farhågor. Det kan ...

Av Flanören utmed Tolken - 12 oktober 2019 08:25

Vi samlar på oss räkskal i frysen. Nu hade ett helt fack blivit fullt. Dags att göra fond. Fonden är fin till såser, soppor och grytor Två kilo räkskal, det blev att ta fram en av 10-litersgrytorna.   Morötter, lök, Purjolök, Tomat och Fän...

Av Flanören utmed Tolken - 24 augusti 2019 15:00

  Nu börjar plantorna göra skäl för kompost och gödsel. Gödsel både på flaska och i naturligt skick. Alla sorter utom en har gett mogen frukt hittills. Cherio, en busktomat ger så bra att man alltid kan ha tomater på bordet, från 15 juli. På b...

Presentation

Fråga mig

29 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31
<<< Juli 2012 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Arkiv

Länkar

RSS

Kategori


Ovido - Quiz & Flashcards