nabbsjuan

Direktlänk till inlägg 18 juli 2011

Vilken är den optimala semesterperioden?

Av Flanören utmed Tolken - 18 juli 2011 15:19

Hörde på radion i morse, en holländsk forskare som hävdade att korta perioder om några dagar, gav den bästa vilan och återhämtningen. Våra långa perioder om 4-5 veckor skulle vara förkastligt ur rekreationssynpunkt.

Semester har inte varit något självklart, i många länder är det så fortfarande.

Under 1900-talet har semesterrätten ökat från några få dagar till 5 veckor. För vissa grupper ännu längre.

Ja, vi hade 27 dagar ett tag, men två drogs tillbaka vid bistra tider och har inte återkommit.

Så länge industrin var dominerande, sysselsatte flertalet, så skapades begreppet industrisemestern.

En sammanhängande period om 4 veckor, stängde man helt enekelt ner. de allra flesta av mina semestrar har varit en enhetlig period, då företaget varit stängt.

I takt med globaliseringen och industrins minskade påverkan på attityder, så har man börjat dela upp semestern i två fyraveckorsperioder. Något, många anställda inom vård och omsorg känner igen sedan länge.


Men har det varit bra, har det varit optimal vila och återhämtning?

Hur många känner igen ångesten som börjar krypa på en sista semesterveckan?


Många vill resa bort ett tag, hyra stugor, köpa charterresor, campa inom eller utom landet. Då är en vecka minimum, och stressande att gå tillbaka till jobbet morgonen efter man kommit hem.


Vanja Lundby Wedin, LO-ordförande, reagerade lite mekaniskt. Hon hävdade att det var bra som det var, att folk behövde den långa ledigheten.

I många LO-förbunds avtal står det inskrivet om 4 veckor sammanhängande ledighet inom sommarperioden.


Jag tror, som holländaren, att vi skulle må bättre av flera korta ledighetsperioder, fördelade på året.

Två veckor sammanhängande någon stans mellan midsommar och mitten av augusti.

De övriga 15 dagarna i småpotter, så att man t.ex var ledig fredag till måndag, ett antal veckor(7).

Det finns de som redan praktiserar dett och tycker att det är utmärkt, vill inte ha tillbaka långledigheten, en gång om året.


Jag vet, jag är ju inte part i målet längre, men man kan ju ha åsikter ändå, särskilt som de är grundade under ett helt yrkesliv.




 
 
Gubbfan

Gubbfan

18 juli 2011 18:41

Hörde en kommentar från en företrädare för närigheten. Damen i fråga menade att en fördel med flera korta semesterperioder var att man slapp sätta in ersättare. Som jag tolkade det hela innebär det alltså färre sommarjobb för ungdomar och arbetslösa, alltså färre möjligheter att få visa för arbetsgivarna att man duger vid ev behov av nyanställningar. Totalt alltså färre arbetade timmar. Jag trodde att det var arbeten, arbetstillfällen, som behövdes. Men om man löser bemanningsbehovet med tillfälliga lösningar eller merarbete för befintlig personal känns det som det som sker i den offentliga sektorn. Fler ungar per avdelning på dagis, fler ungar i varje klass i skolan, fler gamlingar per anställd i hemtjänsten, fler patienter per par armar i sjukvården osv.
Förslaget känns fel på något sätt, kan inte förklara varför. Men det luktar en begraven hund.

http://Gubbfan.bloggplatsen.se

 
Kjell E

Kjell E

18 juli 2011 21:43

Jag ser frågan ur ett hälsoperspektiv.
Att man inte utnyttjar situationen från arbetsgivarna är ju en facklig fråga. Skulle inte skada med några såna frågor, nu när LO:s medlemsantal sjunker.
Sen är situationen olika. Min gamla arbetsmiljö, där stod produktion i direkt förhållande till arbetade timmar. Stod maskinen still, kom det inte fram några bitar. Gick nån annan dit så stod det still på nåt annat ställe.
Jag är inte förvånad att företagarna ser sin möjlighet, men av hälsoskäl, tror jag flera kortare ledigheter är bättre för kroppen.
Vi blir vana vid att ha ledigt, behöver inte ha första veckan att varva ner på, slipper ångesten när man ska börja jobba. Man är ju snart ledig igen.

http://nabbsjuan.bloggplatsen.se

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Flanören utmed Tolken - 11 september 2021 13:43

  Lite stolt, gränsande till skryt. Tomaterna och Dahliorna skäms inte för sig. På bilden är det femte korgen som skördats. Däremellan en hel del till ge bort. Snackstomaterna(körsbörssorter) oräknade. Tomaterna ger bra i år, trots att näs...

Av Flanören utmed Tolken - 25 augusti 2021 11:55


  Budenovka tronar bakom en kull körsbärstomater. Från vänster: Helsing Junction musik,Cherio, Guldhumla, Rosa Humla, Cherokee, Black sherie, Indigo. Barnmorska är Sibiriskt guldpäron.   Varför denna uppmärksamhet för en tomat? Jo den ...

Av Flanören utmed Tolken - 15 oktober 2019 09:18

Redan förra året skulle vi ha gjort en tysk resa. Ett gäng PRO:are, som städslade Rolfs Flyg&Buss till Moseldalen. Men av det blev det intet. Hustrun hamnade i en sjukvårdssväng. Lyckligtvis avfärdade undersökningsresultaten våra farhågor. Det kan ...

Av Flanören utmed Tolken - 12 oktober 2019 08:25

Vi samlar på oss räkskal i frysen. Nu hade ett helt fack blivit fullt. Dags att göra fond. Fonden är fin till såser, soppor och grytor Två kilo räkskal, det blev att ta fram en av 10-litersgrytorna.   Morötter, lök, Purjolök, Tomat och Fän...

Av Flanören utmed Tolken - 24 augusti 2019 15:00

  Nu börjar plantorna göra skäl för kompost och gödsel. Gödsel både på flaska och i naturligt skick. Alla sorter utom en har gett mogen frukt hittills. Cherio, en busktomat ger så bra att man alltid kan ha tomater på bordet, från 15 juli. På b...

Presentation

Fråga mig

29 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
<<< Juli 2011 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Arkiv

Länkar

RSS

Kategori


Skapa flashcards