nabbsjuan

Direktlänk till inlägg 14 juli 2011

Nordens Ark, minst en heldagsaktivitet.

Av Flanören utmed Tolken - 14 juli 2011 08:21

Det var några år sedan vi var på Nordens ark. Senaste gången med tre barnbarn.

Kommer ihåg att vi hade tunna fläskpannkakor med oss att äta.

Egentligen var det Skogsfrun på Dal, som inspirerade oss, efter sitt besök där tidigare i år.

Efter sedvanliga ägg och baconmackor och kaffe vid Gustavsberg, med Sunningebron i siktfältet, så var vi inne i parken vid halvelvatiden.

Präktiga, så köpte vi medlemskort i Nordens Arks vänner. De erbjöd båda oss till priset av en, första året.

Det skulle bli en fin dag med sol och 20 grader, så vi hade lätt utrustning, utom på fötterna. Det skulle ju bli likså några kilometer.


     


Ännu mer blev det för att lägga in dagens höjdpunkt, matningen av Amurtigrarna.

Hjärtat klappar lite speciellt för Nordens Ark. Dels tycker jag om tänket bakom verksamheten, där djurens väl och ve är nummer ett, bevarandet av utrotningshotade arter och att man inte vill bli någon kommersiell djurpark. Ett 20-tal av nuvarande artuppsättning är med i utplanteringsprojekt, internationellt.

Som politiker i Västragötalandsregionen, har jag vid flera tillfällen bidragit till parkens utveckling.


     


Man ska ta tid på sig, även om man fort hittar djuren. Studera deras beteende. Framför allt de olika Ugglearterna intresserade i går. Tyvärr så är de bakom ett ganska finmaskigt nät, så satt de för nära nätet blev det problem med fotograferingen, men desto intressantare att nästan kunna ta på dem. Just nu finns det 4-5 Ugglearter med Berguven på topp. Berguven, var den som fick längst uppmärksamhet, ett par med tre ungar. Det tog åtskillig tid innan vi lokaliserat de vuxna, ungarna kunde vi inte säkert hitta, trots två försök.

Det var inte lätt att fotografera, inte minst, därför att jag gärna ”kryper inpå motiven”. Slutartiderna blir långa inne under klippor, träd och övriga skrymslen, trots att jag går upp på högre ISO-tal. Min kamera ska helst inte köras högre än ISO 400, då blir bilderna av betydligt sämre kvalitet. Efter som jag i och för sig tar en del ”kort”, som dokumentation, så tänker jag mest i bilder.


          


Tigermatningen, ja. Det var skyltat att Amurtigern skulle matas kl. 12.30 Eftersom den befinner sig i ena ändan av huvudslingan, så ville vi inte vänta, utan tog en mindre runda för att inte missa matningen.

Säkert 6-700 personer som samlats på en särskilt uppbyggd spång-bro-ramp, kalla det vad man vill. De matade hona och hane på var sitt ställe, så att alla skulle se så bra som möjligt.

Amurtigern är mäktig, hanarna blir över 3-3,5 meter långa och ansenliga muskelpaket.

Via bärbar mikrofon och högtalare(faktiskt, premiär i går) så fick vi en berättelse om tigrarna, utsatthet och planer för återplantering. Inga djur som gått i parker sätts ut, däremot ungar födda i större naturhägn, utan kontakt med människor och de utfordras med levande byte, vilket är förbjudet i parker. 1000 kilo kött om året! Sätter hanen i sig via matning tre gånger i veckan.

Hästägare och andra, tänk på Nordens Ark, de tar emot och slaktar.

När klockan blev framåt tre, så tyckte vi oss inte orka med lantgården, även om den är lika intressant. Men efter förfriskningar och kaffe vid Varghuset, vi fick t.o.m se ett par vargar. Lite fusk, för tjejen som pratat tigrar fikade samtidigt som oss, kunde tydligen ”tala med Vargar”, för på en visselsignal så dök det upp ett par. Efter det så kände vi oss styrkta att ta lantgården med.


     


 Där kryllade det av djurbarn, allt från Nordsvenska hästen, till Dvärghönekycklingar. Kanske har de Mellerudskaninen nästa gång vi kommer, om den blir erkänd som ras.

Vi styrde kosan hemåt, vid halvsextiden, efter att ha köpt bl.a ett pussel och en T-shirt till Erik, minsta barnbarnet. Han blir farlig med en Amurtiger på bröstet.


Dagens foton är mer av dokumentationstyp. Jag återkommer med några specialinlägg i framtiden, där det blir mera "bilder".


 
 
skogsfrua på dal

skogsfrua på dal

14 juli 2011 13:49

Vilken tur ni hade som fick se röd Panda. OCH vargar! Väldigt bra bild på järven m.fl Lantbruksdjuren ska vi börja med nästa gång, det är ju extra intressant för gamla bönner;-)
En undring varför har man inte tagit sig an Bohuskullan? Den borde väl platsa alldeles särskilt bland Bohusläns kullar.

http://barasaras.bloggplatsen.se

Flanören utmed Tolken

14 juli 2011 14:25

Nordens ark är värd många nästa-gånger.

Jag tror det finns en balansgång mellan det lokala och det globala,man satsar ju i huvudsak på Nordiska djur, med många! undantag.
Allt för snäv geografisk förankring, ger nog inte samma möjligheter, gentemot finansiärer, internationell forskning och projekt.

men det är klart, några Bohuskullor hade väl inte sprängt lantgården.

 
skogsfrua på dal

skogsfrua på dal

14 juli 2011 21:58

Det kostar en del att driva denna park helt klart men som du säger ett par kossor gör inget stort hål i kassan. Man skulle kunna mjölka dem och kärna smör! Vilken attraktion eller hur. Tänk, hemkärnat smör... mmmums!
Tack för tipset om tigermat.

http://barasaras.bloggplatsen.se

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Flanören utmed Tolken - 11 september 2021 13:43

  Lite stolt, gränsande till skryt. Tomaterna och Dahliorna skäms inte för sig. På bilden är det femte korgen som skördats. Däremellan en hel del till ge bort. Snackstomaterna(körsbörssorter) oräknade. Tomaterna ger bra i år, trots att näs...

Av Flanören utmed Tolken - 25 augusti 2021 11:55


  Budenovka tronar bakom en kull körsbärstomater. Från vänster: Helsing Junction musik,Cherio, Guldhumla, Rosa Humla, Cherokee, Black sherie, Indigo. Barnmorska är Sibiriskt guldpäron.   Varför denna uppmärksamhet för en tomat? Jo den ...

Av Flanören utmed Tolken - 15 oktober 2019 09:18

Redan förra året skulle vi ha gjort en tysk resa. Ett gäng PRO:are, som städslade Rolfs Flyg&Buss till Moseldalen. Men av det blev det intet. Hustrun hamnade i en sjukvårdssväng. Lyckligtvis avfärdade undersökningsresultaten våra farhågor. Det kan ...

Av Flanören utmed Tolken - 12 oktober 2019 08:25

Vi samlar på oss räkskal i frysen. Nu hade ett helt fack blivit fullt. Dags att göra fond. Fonden är fin till såser, soppor och grytor Två kilo räkskal, det blev att ta fram en av 10-litersgrytorna.   Morötter, lök, Purjolök, Tomat och Fän...

Av Flanören utmed Tolken - 24 augusti 2019 15:00

  Nu börjar plantorna göra skäl för kompost och gödsel. Gödsel både på flaska och i naturligt skick. Alla sorter utom en har gett mogen frukt hittills. Cherio, en busktomat ger så bra att man alltid kan ha tomater på bordet, från 15 juli. På b...

Presentation

Fråga mig

29 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
<<< Juli 2011 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Arkiv

Länkar

RSS

Kategori


Skapa flashcards