nabbsjuan

Alla inlägg den 22 maj 2014

Av Flanören utmed Tolken - 22 maj 2014 09:45

Fick några minuter, så jag lägger ut  en del av dokumentationsbilderna.


               

 

Blommor och kryddväxter:

Spansk Körvel, har lakitsliknande smak på sina frön. Vacker när den blommar.

Kattmynta och Gulplister står i blom, med eller utan Humla.

Pion, Vallmo, Akleja och Blåklint(flerårig).

Fjäderpimpinell och Styvmorsviol. Styvmorsviolen har stått i kompost, så den är lite annorlunda än i diken och torrbackar. Vi hade en "fin" fru i området för några år sedan. Utanför vår tomt, konstaterade en moster till henne; "Här e de Skateblommer". hela imagen höll på att rämna.


       

Päronen igen.

Vindruvorna har knoppar, ovanligt många, för jag glömde att beskära i början av november. Men det blir att ockulera och kartrensa efter hand.

Krusbär och Vinbär artar sig bra.

             

Charlotten och Gul Lök artar sig bra. Det låga gröna som kommer inemellan? Jodå, det heter ogräs, gynnat av kompostjorden. Det myllar vi bort vid torka. Men först ska vi ta vara på Mariatistel och Gurkört. Våra ständiga följeslagare. Har man en gång haft dem, så återkommer de.

Gräslöken är riktigt vacker nu, med sina knoppar.

Vitlöken tuffar på och det blir skörd, sent i juli eller augusti. Varför jag snävat in Vitlöksbilden så mycket? Jo, jag har inte kört med trimmaren i gångarna på bägge sidor, så där är ett portpuri av traktens vanligaste ogräs.

I grund och botten stör det mig inte. För mig räknas det som ska i vas eller i magen. Det andra kan jag tål tills dess tid kommer.

Rabarberblom kan vara riktigt effektfull.

Potatis och Rabarber, förmodligen det vanligaste i trädgårdarna. Vi har redan skattat Rabarberna hårt, framför allt närmast kameran. 3 liter soppa, 3 kg. till saft, och några pajer. Nu står Chatney på tur. Sen får det väl bli mera saft och pajer. Senare lägger vi in i frysen, där de får vänta på att bli sylt och Marmelad, tillsammans med Jordgubbar eller Hallon. 50/50, pröva det!

Jag blev avbruten under redigeringen. En medlem ville ha information om PRO:s gruppförsäkring och sen hade jag gjort upp med vår studieorganisatör, att vi skulle regognocera i stadsparken inför tipspromenaderna.

Nu trycker jag i alla fall på "publicera". 


Av Flanören utmed Tolken - 22 maj 2014 08:49

 

Gick andra fotorundan för säsongen, på tomten i går kväll.

Jag brukar någon gång i månaden dokumentera läget. Gårdagens runda inspirerades av ett mycket trevligt SMS från min yngste bror m. fru. En liten lägesrapport bl.a I en gynnsammare klimatzoon, var bl.a potatisen redan kupad. Det har vi kvar, men å andra sidan, har vi bara satt sena potatisar i år.


På gårdagens runda, var jag bl.a intresserad av huir det gått med bär och frukt. Regnväder blandat med frostnätter är ju inte optimalt.

Jodå, Vinbär och krusbär växer till sig, det blir hygglig skörd.

På bilden ses ett antal "kart" av Päron. Förvånande, det ser ut att behövas kartgallring! Jag kan se minst 10 befruktade, (de mörkare). Av dem får det kanske vara fyra kvar, men gallringen väntar jag med tills de är c:a 2 cm. i diameter. Behåller de största som är bäst placerade.

Det största hotet nu, är fåglarna. Päronen mognar inte förrän i oktober, så i början av september får trädet svepas in i bärnät. Dumma fåglar, mest Nötskrikor och Skator, fastnar. Naturlig avgång.


Inlägget kommer lite sent idag. Kunde bara inte sitta vid datorn i morse, i det fina vädret. Kaffe och tidning på lilla altanen.

Det är ju PRO-dag idag, så det gällde att utnyttja tiden.

Min sista expeditionsdag för säsongen. Sommarlov till andra veckan i augusti.

Men det blir lite aktivitet ändå. Bl.a så har vi med början på måndag, fyra tipspromenader i Stadsparken.

Den välkände(i Borås) gamle sportjournalisten Leif Danielsson har hjälpt oss med frågorna.


Tror jag chansar i helgen och lägger Ärtor och Bönor mellan fuktigt papper. De kan sås 3-4 dagar senare och under växtväv ska de väl klara sig från både fåglar och ev. Järnnätter.


Potatisen, ja. Min bror hade redan kupat. Jag satte våra ganska djupt, efter förgroning. De är uppe och om någon vecka kan jag kupa, men inte så mycket. Har satt dem i tre av de fyra ytterkanterna av grönsakslandet. De växer bl.a i den älsta komposten. Vi har(hade) två högar, som är c:a 5 år gamla. Idag finns bara den ena högen kvar, men den ska också ut efter hand. Gamla kompostens tre fack, ska lämna plats åt en allé av Dahlior i pallkragar, ner till stora boden.

Projekt behöver man ha, även om projektet att lägga marksten runt huset, nu är inne på 10:de året!

Får väl se om det kan bli avslut i år. Unga, friska barnbarn, kanske är lösningen.


Presentation

Fråga mig

29 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31
<<< Maj 2014 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Arkiv

Länkar

RSS

Kategori


Ovido - Quiz & Flashcards