nabbsjuan

Direktlänk till inlägg 13 december 2009

Favoriten på kaffebordet.

Av Flanören utmed Tolken - 13 december 2009 09:13

Idag är det dags för julkakebak.

I alla fall den som är vår favorit.

Vi hittade receptet i en tidning som hette Femina, för många år sedan, vet inte om den finns kvar, men vi har behållit receptet och bakar kakan före varje jul, ibland flera satser.

Den har blivit vår vanligaste julklapp.

Den tar inte så lång tid att göra, men har många ingridienser.

Fikon ska läggas i Konjak några timmar, men sen är det bara att köra på, som idrottarna brukar säga.


  

Här drar fikonen i konjak, kanske finns en och annan som skulle vilja byta plats med fikonen...



Oscarkonditoriets fruktkaka.


200 gr. smör

3 del. farinsocker

4 ägg

1,5 dl. russin

30 röda cocktailbär

1 dl hackade torkade aprikoser

1,5 dl skållad mandel

1 dl hackade syltade päron(går bra med konserverade)

2 msk malen kanel

2 tsk malen ingefära

1 krm malen muskot

1 tsk malen nejlika

Grovt rivet skal av en citron

3,5 dl vetemjöl

½ tsk bakpulver.

 

Lägg 200 gr hackade fikon i konjak i c:a 3 timmar.

 

 

Läckert! Rena fruktcoctailen. 

 

Rör smör med farinsockret, tillsätt äggen -ett i taget.

Blanda ner:

Russin, cocktailbär, aprikoser, mandel, päron.

Blanda i fikon med konjak.

Tillsätt:

Kanel, ingefära, muskot, nejlika och citronskal.

Blanda slutligen ner vetemjöl och bakpulver.

 

  

 Krydderier, det behöver inte vara tråkigt att baka, öga och näsa får sin tribut.

 

Smörj och bröa en 1,5 liters form och slå i smeten.

 

Grädda i 150 grader i 75-90 min.

Baka gärna kakan någon vecka före jul, så blandar sig smakerna till en ännu godare kaka.

Håller absolut en månad.

 

Efter damernas skidskytte, blir det blandning och gräddning, hoppas återkomma med en bild på det färdiga alstret.

 

Tjejerna gjorde en stabil insats på stafetten.

Man börjar bli bortskämd nu, idag av alla fyra.

 

Nu är kakan inne i ugnen, blanda smet är inga konstigheter.

Svåras är att sluta stå och sniffa, det luktar gott.

 

  

Nu ska de ha sin tid. 

 

Några minuter före herrarnas skidskyttestafett så var kakorna klara.

Nu gäller det bara att ha karaktär, minst 2-3 dagar, desto godare blir de.

 

 

Färdiggräddade, någon liten smakbit blir det nog innan kvällen. 

 

 
ANNONS
 
skogsfrua på dal

skogsfrua på dal

13 december 2009 16:14

Det finns många goda varianter på fruktkaka men ett har de gemensamt; frukten ska blötas i sprit. Jag har fikon i min. Kakan ska skivas tunt och håller i evigheter om den inte blir uppäten och det blir den ju;-) Fina frestande bilder.

http://barasaras.bloggplatsen.se

 
Ingen bild

Torsberg

14 december 2009 13:18

Det luktade ända hit, den ska jag prova till juladan, när stora julfrukosten är hos oss. Smarrigt!!

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Flanören utmed Tolken - Torsdag 18 april 18:09

  Översiktsbild, med Paprika och Chili i förgrunden, sedan Tomater, lite längre bort Basilika och så Tomater igen.   Igår var det dags för omplantering av det tidigr sådda. 11 sorters Tomater, 2 Paprika och 3 Chili. Därtill två sorters Basil...

Av Flanören utmed Tolken - Måndag 8 april 09:03


  Där låg de då och guppade. Den ena blev lite skraj och dök. Kom aldrig igen medan jag var kvar, trots att partnern ropade. Ska bli kul att följa dem. I övrigt är det lite dåligt med sjöfågel. Förmodligen blåsten som får dem att ta lä.   ...

Av Flanören utmed Tolken - Söndag 31 mars 10:29

Tomater, Chili och Paprika tuffar på. Nu har de sett dagens(articifiellt) ljus i fyra veckor. Lampan får höjas emellanåt, när bladen kommer för nära. En sort har varit lite trög, så det har blivit en lite sen omsådd. När tomaterna börjar mogna, så...

Av Flanören utmed Tolken - Söndag 17 mars 11:43

Är en stund kvar till de två sista loppen i VM. Hemma-VM och stora förväntningar på det svenska laget. Internt hade landslaget ett mål att ta en medalj, damstafetten låg bäst till. Det skulle vara den första på många år. Det har blivit tre! och...

Av Flanören utmed Tolken - Lördag 16 mars 21:14

  Hittade en sida på nätet, av en hobbyodlare, som sålde fröer väldigt billigt. Det är kulturarvssorter, på olika bevarandelistor. De har det gemensamt, att det inte är några hybrider och därmed kan man ta frön från de egna växterna och så åre...

Presentation

Fråga mig

29 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31
<<< December 2009 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Arkiv

Länkar

RSS

Följ bloggen

Följ nabbsjuan med Blogkeen
Följ nabbsjuan med Bloglovin'

Kategori


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se