nabbsjuan

Direktlänk till inlägg 13 december 2009

Favoriten på kaffebordet.

Av Flanören utmed Tolken - 13 december 2009 09:13

Idag är det dags för julkakebak.

I alla fall den som är vår favorit.

Vi hittade receptet i en tidning som hette Femina, för många år sedan, vet inte om den finns kvar, men vi har behållit receptet och bakar kakan före varje jul, ibland flera satser.

Den har blivit vår vanligaste julklapp.

Den tar inte så lång tid att göra, men har många ingridienser.

Fikon ska läggas i Konjak några timmar, men sen är det bara att köra på, som idrottarna brukar säga.


  

Här drar fikonen i konjak, kanske finns en och annan som skulle vilja byta plats med fikonen...



Oscarkonditoriets fruktkaka.


200 gr. smör

3 del. farinsocker

4 ägg

1,5 dl. russin

30 röda cocktailbär

1 dl hackade torkade aprikoser

1,5 dl skållad mandel

1 dl hackade syltade päron(går bra med konserverade)

2 msk malen kanel

2 tsk malen ingefära

1 krm malen muskot

1 tsk malen nejlika

Grovt rivet skal av en citron

3,5 dl vetemjöl

½ tsk bakpulver.

 

Lägg 200 gr hackade fikon i konjak i c:a 3 timmar.

 

 

Läckert! Rena fruktcoctailen. 

 

Rör smör med farinsockret, tillsätt äggen -ett i taget.

Blanda ner:

Russin, cocktailbär, aprikoser, mandel, päron.

Blanda i fikon med konjak.

Tillsätt:

Kanel, ingefära, muskot, nejlika och citronskal.

Blanda slutligen ner vetemjöl och bakpulver.

 

  

 Krydderier, det behöver inte vara tråkigt att baka, öga och näsa får sin tribut.

 

Smörj och bröa en 1,5 liters form och slå i smeten.

 

Grädda i 150 grader i 75-90 min.

Baka gärna kakan någon vecka före jul, så blandar sig smakerna till en ännu godare kaka.

Håller absolut en månad.

 

Efter damernas skidskytte, blir det blandning och gräddning, hoppas återkomma med en bild på det färdiga alstret.

 

Tjejerna gjorde en stabil insats på stafetten.

Man börjar bli bortskämd nu, idag av alla fyra.

 

Nu är kakan inne i ugnen, blanda smet är inga konstigheter.

Svåras är att sluta stå och sniffa, det luktar gott.

 

  

Nu ska de ha sin tid. 

 

Några minuter före herrarnas skidskyttestafett så var kakorna klara.

Nu gäller det bara att ha karaktär, minst 2-3 dagar, desto godare blir de.

 

 

Färdiggräddade, någon liten smakbit blir det nog innan kvällen. 

 

 
 
skogsfrua på dal

skogsfrua på dal

13 december 2009 16:14

Det finns många goda varianter på fruktkaka men ett har de gemensamt; frukten ska blötas i sprit. Jag har fikon i min. Kakan ska skivas tunt och håller i evigheter om den inte blir uppäten och det blir den ju;-) Fina frestande bilder.

http://barasaras.bloggplatsen.se

 
Ingen bild

Torsberg

14 december 2009 13:18

Det luktade ända hit, den ska jag prova till juladan, när stora julfrukosten är hos oss. Smarrigt!!

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Flanören utmed Tolken - 11 september 2021 13:43

  Lite stolt, gränsande till skryt. Tomaterna och Dahliorna skäms inte för sig. På bilden är det femte korgen som skördats. Däremellan en hel del till ge bort. Snackstomaterna(körsbörssorter) oräknade. Tomaterna ger bra i år, trots att näs...

Av Flanören utmed Tolken - 25 augusti 2021 11:55


  Budenovka tronar bakom en kull körsbärstomater. Från vänster: Helsing Junction musik,Cherio, Guldhumla, Rosa Humla, Cherokee, Black sherie, Indigo. Barnmorska är Sibiriskt guldpäron.   Varför denna uppmärksamhet för en tomat? Jo den ...

Av Flanören utmed Tolken - 15 oktober 2019 09:18

Redan förra året skulle vi ha gjort en tysk resa. Ett gäng PRO:are, som städslade Rolfs Flyg&Buss till Moseldalen. Men av det blev det intet. Hustrun hamnade i en sjukvårdssväng. Lyckligtvis avfärdade undersökningsresultaten våra farhågor. Det kan ...

Av Flanören utmed Tolken - 12 oktober 2019 08:25

Vi samlar på oss räkskal i frysen. Nu hade ett helt fack blivit fullt. Dags att göra fond. Fonden är fin till såser, soppor och grytor Två kilo räkskal, det blev att ta fram en av 10-litersgrytorna.   Morötter, lök, Purjolök, Tomat och Fän...

Av Flanören utmed Tolken - 24 augusti 2019 15:00

  Nu börjar plantorna göra skäl för kompost och gödsel. Gödsel både på flaska och i naturligt skick. Alla sorter utom en har gett mogen frukt hittills. Cherio, en busktomat ger så bra att man alltid kan ha tomater på bordet, från 15 juli. På b...

Presentation

Fråga mig

29 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31
<<< December 2009 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Arkiv

Länkar

RSS

Kategori


Skapa flashcards