nabbsjuan

Direktlänk till inlägg 21 oktober 2014

Dagens bild, tisdag; Resande i tiggeri.

Av Flanören utmed Tolken - 21 oktober 2014 07:28

 

Karl Johans gate i Oslo. Under ett träd sitter en kvinna och tigger. Bilden är halvannat år gammal, men bilden har blivit allt mer bekant för oss. Inte bara i storstäder utan över hela Sverige.


En hel folkgrupp drivs ut i Europa för att tigga ihop sitt uppehälle. Det verkar inte som att Rumänska myndigheter vill ta sig an problemet, ja kanske t.o.m ser det som en lösning på ett nationellt problem.

De Rumänska Romerna lever mestadels under svåra omständigheter i sitt hemland.  De är strukturförändringarnas mest synbara offer. Arbetslöshet, svag samhällsservice och rent ut sagt ointresse från myndigheterna, driver ut en hel folkgrupp i Europa för att sitta på gatorna och tigga.

Från min barndom kommer jag ihåg "Zigenarna". De kom, bodde några dar i sina tält, ofta ansatta av väder och vind. De gick omkring i gårdarna, erbjöd sig förtenning och knivslipning bl.a Kommer i håg, att de fick lite uppdrag, men även någon brödkaka och den sämsta gamla hönan. De stannade inte länge på varje plats, på nåder från myndigheter och markägare.

Dagens Rumänska Romer lever ännu sämre. Provisoriska tältläger, uttjänta husvagnar, eller bara hoprafsat virke, som tak över huvudet.

Inte människovärdigt. Från gryning till kvällning sitter de och tigger. Mestadels med magert resultat. En del lägger en slant i deras pappmuggar, jag gör det inte.

Det är oerhört kortsiktigt, att bara hålla en människogrupp vid liv, genom att kasta till dem en slant.

Vi måste sätta press på EU och framför allt den Rumänska regeringen. Såna förändringar måste komma till stånd, så att de kan försörja sig och skapa ett eget liv i sitt hemland, i invanda miljöer. Pressen på EU måste bli stark. Nu rapporteras det t.o.m. om att en del, fullt förståeligt, tar med sina barn.

Det är inte i närheten av människovärdighet, att acceptera en verklighet, där människor sitter och nästan utplånar sig själva, förödmjukas och fryser, för att få mat för dagen.

Vi måste omgående pressa fram förändringar i Rumänien, som är långt bättre än att sitta och tigga på våta gator i övriga Europa.


F.ö månadsmöte i PRO, idag. Modevisning utan Flanören på Cat walken. Nej, jag kan ju dåligt knäppa knappar, framför allt i nya kläder. Kan använda vänsterhanden vid påklädning, men det lite mer finmotoriska har en del övrigt att önska, ännu.


I går åt jag reglemensenligt med kniv och gaffel. Skar och lassade in. Kokekorv och potatismos, lättätet, men en utmärkt träningsmeny. Det mesta kom in i mun, ja, förvånansvärt mycket. Handleden är ett minst lika stort problem som fingrarna.


I morgon är det dags för Sahlgrenska igen. Ska träffa både läkare och min Arbetsteraput, Annika.

Den kommande veckan får jag börja köra bil, men jag väntar ytterligare en vecka. Lite marigt, med hyrbilen. Ovant, som kan ställa till det och hustrun trivs bra i V60:n.


 
ANNONS

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Flanören utmed Tolken - Onsdag 15 nov 16:44


Sitter här och skrockar för mig själv. Moderaterna föreslog härom dagen, i sin jakt på att få tillbaka flyktade väljare från Sverigedemokraterna, att den etniska tillhörigheten skulle registreras för sexualbrottslingar. Utan att veta om det, så s...

Av Flanören utmed Tolken - Måndag 6 nov 11:20


  När jag rensade Påskliljelandet i morse, så såg jag att en av Vallmona i fonden kom med en stor välutvecklad knopp. Hade det varit i juni, så skulle den få större uppmärksamhet och innebära förväntningar. Den här kommer frosten att ta med st...

Av Flanören utmed Tolken - Måndag 16 okt 12:47

De Röda Gravensteinerna gick åt, ligger och puttrar i en gryta, för att bli passerat mos. Vi köpte två lådor, 12 kg vardera Aroma och Gravensteiner, när vi var på Österlen. En 10-litersgryta blev full. Aroma, ska bli Äppelsylt(med bitar). Och l...

Av Flanören utmed Tolken - Söndag 15 okt 07:31


Idag blir det blogg-pyttipanna. Gamla synder, slöhet har låtit både det ena och det andra passera.     Runt Äppelfesten i Kivik tog vi några dagar på Österlen. Det blev, ett för oss, nytt boende. Sjöbacka gård. Dit återvändfer vi gärna. Åter...

Av Flanören utmed Tolken - Torsdag 12 okt 19:06


  Zander fick en del uppmärksamhet. Bl.a. blev han hovmästarens favorit. Hon gjorde ett antal besök vid vårt bord båda kvällarna och fick bra kontakt med honom, under överinseende av föräldrarna.   Tiden går fort. Det är två månader sedan ja...

Presentation

Fråga mig

29 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14
15
16 17 18 19
20 21
22
23 24 25 26
27
28
29
30
31
<<< Oktober 2014 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Arkiv

Länkar

RSS

Följ bloggen

Följ nabbsjuan med Blogkeen
Följ nabbsjuan med Bloglovin'

Kategori


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se