nabbsjuan

Direktlänk till inlägg 21 oktober 2014

Dagens bild, tisdag; Resande i tiggeri.

Av Flanören utmed Tolken - 21 oktober 2014 07:28

 

Karl Johans gate i Oslo. Under ett träd sitter en kvinna och tigger. Bilden är halvannat år gammal, men bilden har blivit allt mer bekant för oss. Inte bara i storstäder utan över hela Sverige.


En hel folkgrupp drivs ut i Europa för att tigga ihop sitt uppehälle. Det verkar inte som att Rumänska myndigheter vill ta sig an problemet, ja kanske t.o.m ser det som en lösning på ett nationellt problem.

De Rumänska Romerna lever mestadels under svåra omständigheter i sitt hemland.  De är strukturförändringarnas mest synbara offer. Arbetslöshet, svag samhällsservice och rent ut sagt ointresse från myndigheterna, driver ut en hel folkgrupp i Europa för att sitta på gatorna och tigga.

Från min barndom kommer jag ihåg "Zigenarna". De kom, bodde några dar i sina tält, ofta ansatta av väder och vind. De gick omkring i gårdarna, erbjöd sig förtenning och knivslipning bl.a Kommer i håg, att de fick lite uppdrag, men även någon brödkaka och den sämsta gamla hönan. De stannade inte länge på varje plats, på nåder från myndigheter och markägare.

Dagens Rumänska Romer lever ännu sämre. Provisoriska tältläger, uttjänta husvagnar, eller bara hoprafsat virke, som tak över huvudet.

Inte människovärdigt. Från gryning till kvällning sitter de och tigger. Mestadels med magert resultat. En del lägger en slant i deras pappmuggar, jag gör det inte.

Det är oerhört kortsiktigt, att bara hålla en människogrupp vid liv, genom att kasta till dem en slant.

Vi måste sätta press på EU och framför allt den Rumänska regeringen. Såna förändringar måste komma till stånd, så att de kan försörja sig och skapa ett eget liv i sitt hemland, i invanda miljöer. Pressen på EU måste bli stark. Nu rapporteras det t.o.m. om att en del, fullt förståeligt, tar med sina barn.

Det är inte i närheten av människovärdighet, att acceptera en verklighet, där människor sitter och nästan utplånar sig själva, förödmjukas och fryser, för att få mat för dagen.

Vi måste omgående pressa fram förändringar i Rumänien, som är långt bättre än att sitta och tigga på våta gator i övriga Europa.


F.ö månadsmöte i PRO, idag. Modevisning utan Flanören på Cat walken. Nej, jag kan ju dåligt knäppa knappar, framför allt i nya kläder. Kan använda vänsterhanden vid påklädning, men det lite mer finmotoriska har en del övrigt att önska, ännu.


I går åt jag reglemensenligt med kniv och gaffel. Skar och lassade in. Kokekorv och potatismos, lättätet, men en utmärkt träningsmeny. Det mesta kom in i mun, ja, förvånansvärt mycket. Handleden är ett minst lika stort problem som fingrarna.


I morgon är det dags för Sahlgrenska igen. Ska träffa både läkare och min Arbetsteraput, Annika.

Den kommande veckan får jag börja köra bil, men jag väntar ytterligare en vecka. Lite marigt, med hyrbilen. Ovant, som kan ställa till det och hustrun trivs bra i V60:n.


 
ANNONS

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Flanören utmed Tolken - Lördag 24 feb 20:53

  Visst hade man talat om att stafetterna var Sveriges möjligheter att ta medalj i Skidskytte. Visst. Men innan dess hade ju Hanna och Sebbe tagit guld och silver. Sensationellt. Genrepet i Mixstafetten gick väl inte mer än sisådär. Mona Brors...

Av Flanören utmed Tolken - Torsdag 15 feb 17:48

  Att det blev Hanna Öberg som tog första medaljen av "Pichlers pinglor" förvånar inte, men att de gjorde det redan nu, är lika överraskande som Sebastian Samuelssons silver, häromdagen. Som hon körde! Det var hennes dag. Koukalova hemma med s...

Av Flanören utmed Tolken - Tisdag 13 feb 08:56

Har man följt skidskyttet lite från insidan de senaste åren, så är inte varken silvret ellet två topp tioplaceringar av tjejerna så förvånande. Pischler har tagit bladet från munnen; "Vi har medaljchans i varje lopp!" Men avståndet mellan himmel ...

Av Flanören utmed Tolken - Lördag 20 jan 10:52

Tog upp fiskegrejerna härom dagen, när långtidsprognosen fortfarande pekade på ett par kalla 17 gradersnätter. Nu pekar det mer mot 4-6. En granne med stadskompisar gick ner för en stund sen. Jag går väl ner med isborren och testar. Jag vill in...

Av Flanören utmed Tolken - Tisdag 16 jan 10:50

Idrottsgalan är en av TV:s största produktioner, vid sidan av melodifestivalen och Vasaloppet. Vi kan skatta oss lyckliga över att den går i SVT. Det blir liksom full valuta för licenspengarna, utan reklamavbrott. Men lite smolk har kommit i bäga...

Presentation

Fråga mig

29 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14
15
16 17 18 19
20 21
22
23 24 25 26
27
28
29
30
31
<<< Oktober 2014 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Arkiv

Länkar

RSS

Följ bloggen

Följ nabbsjuan med Blogkeen
Följ nabbsjuan med Bloglovin'

Kategori


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se