nabbsjuan

Direktlänk till inlägg 9 juni 2015

Nr 43 Hagaskog(Vråa).

Av Flanören utmed Tolken - 9 juni 2015 21:35

    

Hagaskog, som från början hette Nolhaga och var torp under en av Mellomgårdarna, fick i folkmun heta Vråa, eftersom det låg bortundan och vägen slutade där.

Det verkar vara ett torp, där folk har haft det hyggligt. Torpet har gått från generatin till generation emellanåt.

Någon innehavare har sålt "kork", förmodligen linoleummattor, en annan jobbat på Dalsjöfors fabriker.

Folk nämndes ofta varifrån de kom, så på 1860-talet fanns en Fredrika Blomberg, som kallades Rika i Vråa.

Vråa är ett av två torp på vår vandring, som fungerar fortfarande. Ja, t.o.m så, att Vråa kommer att användas som åretruntbostad igen, av den nuvarande innehavaren.


Eftersom vi inte är "Äsperebor" i grunden, så känner vi naturligtvis inte alla. Många har man sett och känner igen, andra träffat i olika sammanhang. Under vandringen gavs rikhaltiga tillfällen till samtal med deltagarna. Det blev lite så, att man hamnade bredvid nån och följdes åt under etappen. Allmänbildningen fylldes på, etapp för etapp.

Annat var det i början, på 70-talet, då man träffade många i affären. Men med affärens nedläggning försvann den sociala aktiviteten.

    

På väg fram till Vråa, ser det lite oroligt ut på himlen, men det klarade sig bra. Några få droppar kom vid ett par tillfällen under vandringen, men på det hela taget utmärkt vandringsväder.


       

Här har säkert många generatinger torpare uträttat sina behov. Lite idylliskt kan det se ut, men ack vad man kan bedra sig.

Inte mist jag själv, har erfarenhet från en sån här inrättning på 50-talet. Besöken skedde inte bara fina sommarkvällar.

Behoven uppstod även, när man skulle gå över gårdsplanen i snöstorm eller över 20 grader kallt. Inte blev det några filosofistunder precis.


Vi vandrar vidare mot Raberget där tredje skylten skulle sättas upp.

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Flanören utmed Tolken - 11 september 2021 13:43

  Lite stolt, gränsande till skryt. Tomaterna och Dahliorna skäms inte för sig. På bilden är det femte korgen som skördats. Däremellan en hel del till ge bort. Snackstomaterna(körsbörssorter) oräknade. Tomaterna ger bra i år, trots att näs...

Av Flanören utmed Tolken - 25 augusti 2021 11:55


  Budenovka tronar bakom en kull körsbärstomater. Från vänster: Helsing Junction musik,Cherio, Guldhumla, Rosa Humla, Cherokee, Black sherie, Indigo. Barnmorska är Sibiriskt guldpäron.   Varför denna uppmärksamhet för en tomat? Jo den ...

Av Flanören utmed Tolken - 15 oktober 2019 09:18

Redan förra året skulle vi ha gjort en tysk resa. Ett gäng PRO:are, som städslade Rolfs Flyg&Buss till Moseldalen. Men av det blev det intet. Hustrun hamnade i en sjukvårdssväng. Lyckligtvis avfärdade undersökningsresultaten våra farhågor. Det kan ...

Av Flanören utmed Tolken - 12 oktober 2019 08:25

Vi samlar på oss räkskal i frysen. Nu hade ett helt fack blivit fullt. Dags att göra fond. Fonden är fin till såser, soppor och grytor Två kilo räkskal, det blev att ta fram en av 10-litersgrytorna.   Morötter, lök, Purjolök, Tomat och Fän...

Av Flanören utmed Tolken - 24 augusti 2019 15:00

  Nu börjar plantorna göra skäl för kompost och gödsel. Gödsel både på flaska och i naturligt skick. Alla sorter utom en har gett mogen frukt hittills. Cherio, en busktomat ger så bra att man alltid kan ha tomater på bordet, från 15 juli. På b...

Presentation

Fråga mig

29 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
1
2
3
4
5
6
7
8 9 10 11 12 13 14
15
16
17 18 19 20 21
22
23
24 25 26 27
28
29 30
<<< Juni 2015 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Arkiv

Länkar

RSS

Kategori


Skapa flashcards