nabbsjuan

Alla inlägg under november 2014

Av Flanören utmed Tolken - 22 november 2014 09:35

 

Vi har i många år, sedan barnen flyttade hemifrån talat om att fira jul på något värdshus eller liknande.

Nu blir det av.

Var ute och kajkade på nätet och hittade en hel del attraktiva alternativ.

De mest attraktiva med Slädföre, fordrar tågresa och hyrbil mm. så vi vände blicken åt andra hållet.

Röstånga Gästgiveri.

-Inte har de något över vid den här tiden.

Jodå, rum i alla tre kategorierna. vad som skiljer dem åt är åldern. På min fråga, "bry dig inte om priset, vilket är mest värde ur olika synpunkter"? Hon dröjde inte med svaret. Det är de gamla rummen och billigast. Ja, det handlar bara om hundralappar, men ändå.

Så, så får det bli. Vi blev lovade att bli mätta, behöver inte ha nån mat med oss.

Den 23-26 så blir det Skånsk jul.

Det fina i Kråksången, är att Röstånga bara ligger ett par liter diesel från Sätofta, där dottern och Max, älsta barnbarnet, sedvanligt firar jul.

Det ska bli trevligt, en riktig Skånsk jul.

Och... tänk vad gott att få glömma julhandel och all mat som blir stående till efter trettonhelgen.

Nu blir det bl.a rökt, luad, stekt eller någon av de andra anrättningarna på Ål.

Av Flanören utmed Tolken - 21 november 2014 07:30

 

Telefonen ringer några minuter över sex i morse. Hade precis satt på kaffet, hämtat tidningen och startat datorn.

I andra ändan uttrycktes stor förvåning över att jag svarade så fort. Hade ju bara underarmslängd till luren.

Ann Marie hade en höft som låst sig och kunde inte ta PRO-caféet idag.

Väckte hustrun, jodå, hon tog törn och har just nu åkt in till stan.

Så blir det ibland. Några av tjejerna i caféet har passerat 80 och en och annan krämpa slår till ibland.

Från de nya medlemmarna som är inbjudna till vinprovning, strömmar det redan in anmälningar. Kan bli en trevlig kväll den 1 december.


Så det blir att sysselsätta sig på egen hand idag.


Av Flanören utmed Tolken - 19 november 2014 17:12

 

Inga u-båtar, men dock underjordisk verksamhet.


Tog en tur ner till sjön, det var ett tag sen.

Lien fick följa med, för jag ville känna på den förväxta ängen. Om det över huvud taget skulle gå att få ordning på den igen. Men även hur vänster arm och hand skulle reagera vid lite större påfrestningar.

Det var segt. Jag slog några skåror. Bladet var vasst, så problemet låg inte där, men det var segt med hopklabbad undervegetation. Skulle det bli bra fick man utöva hackeslåtter och det tar tid!

Vänstern höll en stund, men sen gav den sig till känna. Behöver mycket träning för att komma ikapp.

Det blev naturstudier i stället.

U-båtar i stockholms skärgård och underjordisk verksamhet på Nabben. Vart är vi på väg?

Ja, just det, nu börjar det bli dags för "På spåret" igen. Minst två intressanta par. Dels Epstein och Nordegren från radions P1, dels Gudrun Schyman och KG Hammar.


I Môsaviken var delar av vassruggen, där Doppingarna döljt sitt bo, kvar.

Vid platsen för boet var växtligheten prunkande fortfarande. Välgödslat kan tro.

Regnet hängde i luften men det blev en uppfriskande aktivitet.

Med god lust kokade jag soppa på några liter Rabarber fråm frysen och kunde ha maten klar, när hustrun kom hem från halvdagen i PRO-caféet.


Vad redig jag är! På bänken jäser en surdegssats, som ska bli ett fruktbröd när det är färdigt.

Ibland kommer bara allt på en gång.

 

Här lade jag många morgontimmar i somras. Nu är det bara den välgödslade växtligheten som avslöjar var Doppingboet låg.

Av Flanören utmed Tolken - 19 november 2014 07:54

 

Jodå, bilden är tagen på valdagen den 14 september. Då fortfarande starka förhoppningar om rödgröna majoriteter rådde. En stund efter kl. 20, grusades förhoppningarna.

Visst torskade alliansen, visst gick de rödgröna framåt, men SD ökade mer än vad både tidigare opinionsmätningar och valdagsundersökning kunnat fånga upp.


Överallt i det politiska Sverige sitter man i knepiga situationer. De rödgröna är större än alliansen i de flesta fall, men får på grund av SD ingen egen majoritet.

Så också i Borås kommun, där Alliansen verkar särskilt besvikna över valförlusten och så har de ju Morgan Hjalmarsson(fp), en av västra Sveriges mest uttalade oppurtunister. Bl.a tryckte han upp egna affischer, där han var emot vindkraft i Äspered. Som tur var, genomskådade Äsperedsborna honom och det blev ingen märkbar utdelning. Lite mera kryss fick han av Folkpartiväljarna, men han drog inte så många nya röster, trots EFS-bygd.


Det är bom stopp i förhandlingarna i Borås. Alliansen verkar vilja spräcka de rödgröna, innan man kan tänka sig att prata politik. Det är naturligtvis det röda skynket, Vänsterpartiet, man vill docka loss.

Detta har hittills inte lyckats, de rödgröna har en uppgörelse i botten, där Vänsterpartiet fick politisk utdelning och Mp en åtrådd kommunalrådspost(för att de inte skulle gå till alliansen).

För att göra en lång historia kort.

Jag förstår inte konsekvensen i Allianspartiernas agerande. Även om de är frustrerade över allt stryk de fick i valet.

Alla partier är över ens om att isolera SD, inte ge dem något politiskt inflytande.

Då borde ju minoriteten erkänna sig som minoritet och släppa fram det större blocket, även om de inte har egen majoritet. Icke allianspartierna, varken i Riksdagen, Borås kommun liksom på många håll i övriga landet. helt plötsligt börjar man hota med att ta stöd av SD, för att sabotera för de rödgröna. Alliansen är ju vana, för över 90% av omröstningarna i föregående Riksdag, stödde de sig på SD.

Att ingen avslöjar deras svekfulla och oppurtunistiska beteende är en gåta.

Officiellt säger de sig vilja isolera SD, men bakom kulisserna spelar de med SD, som om de tillhörde Alliansen.

Till riksdagen kan det bli nyval, men de möjligheten finns inte i kommuner och regioner/landsting.

Kan även tänka mig att Allianspartierna är trängda av sina uppdragsgivare i välfärdssektorn, av de företag som tjänar pengar på vård, skola och omsorg.

För min del tror jag att det är där som skon klämmer. Allianspartierna är inte självständiga och oberoende, utan fångade av välfärdsbolagen.

Hur var det i valvisan från 1948? I visan, Bertil Ohlins diversehandel(fp), fanns en strof om att hans valfläsk var bolagsinfekterat och måste dömas ut.

Inget har ändrat sig på 66 år!

Av Flanören utmed Tolken - 18 november 2014 07:00

 

En del år ser det ut så här i Rönnarna på hösten. Andra år är det glesare mellan bären. Oavsett, så faller de sällan av utan blir vinterfoder för fåglar. Trastar och Sidensvansar är en vanlig syn vid det matbordet.


Tredje tisdagen i månaden, då är det PRO-möte. I november är det s.k höstmöte, då budget och verksamhetsplan för kommande år ska fastställas.

För PRO Centrum, innebär det stora förändringar inför kommande år. Flytt till Simonsland, inget caféansvar och en helt annan ekonomisk situation.

Som det ser ut, så sker förändringar på båda sidor, både debit och kredit.

Ekonomin blir tuffare i ett avseende. Vi måste dra in mer pengar i våra verksamheter. Folk har varit vana vid att det mesta varit gratis.

Caféet har gett allt mindre de senaste åren. Det är spontanfikandet som minskat dramatiskt. Idag kommer det inte så många, enskilda eller i grupp, för att slå ihjäl en stund.

I Simonsland blir det Arbetslivsnämnden, som ska ha caféet.

Vi har fått ganska många nya medlemmar av den yngre kategorin, den senaste månaden. PRO centralt anordnade "after work" för de nyblivna 65-åringarna.

Det hade varit en framgång på andra orter där det testats. Visar om inte annat, att yngre pensionärer inte nöjer sig med "rajtan med Fyrst", kaffe och lotteri.

I går skickade vi ut en inbjudan till vinprovning för de nya medlemmarna. Vinprovning har ju redan blivit en populär verksamhet i övriga föreningen. Förhoppningsvis kommer det så pass många, att vi kan kläcka lite idéer om hur vi ska gå vidare med de yngre pensionärerna.

Simonsland erbjuder ju en del nya möjligheter.


Av Flanören utmed Tolken - 16 november 2014 10:54

I fredags kväll var vi, som tidigare nämnts, på Sagateatern i Borås och såg Vita Hästen.

Redan tidigare har det konstaterats, att vi har ett gäng mycket skickliga amatörer i trakten, en del så proffsiga, att det sticker ut.

Jan Hjalmarsson, Marie Arturén, Hanna Höglind och Roger Sandström, bl.a skulle inte göra bort sig på större scener.

Det är en komisk operett. Lokala inslag, för igennkänningens skull, som den skicklige Henry Augustsson som kalsongfabrikant Fritjof Blomkvist. Han utkämpade en strid med Sigismunds far om ett kalsongpatent. Knäppa fram eller bak. Kalsongfabrikanten trivdes inte särskilt bra i Tyrolen, han ville till Varberg!

Jo, det var väl kul, men för min del skulle jag kunna avstå de rena buskisinslagen, till fördel för den vackra musiken och sången.

Samtidigt begriper jag, att det inte är lätt att dra storpubliken om det blir för seriöst. Den ekonomiska sidan är ju vinna eller försvinna. Allt har sitt pris.

Det blev på det hela taget en trevlig kväll, som avslutades med att Jan Hjalmarsson, som spelade Leopold, framförde "Kyss varandra" som en hyllning till Max Hansen, som spelat Leopold 3000! gånger.

Bilden nedan har jag hämtat från nätet. Någon som överträtt fotoförbudet!

Det är Marie Arturen, som spelade värdshusvärdinnan Joseppa och nämnde Blomkvist i Henry Augustssons skepnad.

Den 31 januari är det dags igen för en Jan Hjalmarssonuppsättning;  Jubileumskonsert I med Borås salongsorkester, Sven Bertil Taube och Notknäckarna.

Den följs av Jubileumskonsert II den 28 mars. "Good old days". Åter med Salongsorkestern, Marie Arturén och så Smoke rings sisters.

I juni/juli blir det sommarteater i Poppeanda och i höst sätter han upp familjemusikalen Oliver.

En hel del att se fram emot.

En liten notering;

Marion Sigge, som spelade "Änkefurstinnan Brunhilde von Henckeltrocken", stod på revyscenen i Borås redan för 50 år sedan. Då var det Curt Pettersson som var den store revymakaren, kalsongdirektörsrapsodier.

Marions man, Håkan Sigge var scenmästare och dottern Anna hade tagit alla bilder till programmet.


 

Av Flanören utmed Tolken - 16 november 2014 08:16

 

Solhatten kan stå vintern igenom. Antar olika skepnader. Frostig som här eller med snöhätta. Kommande vinter får vi vara utan det. Vi hade så många i år, så de är nerklippta. Då är det bra att ha några i skafferiet.


Gårdagen riktigt flög i väg.

Vi startade vid 11-tiden och hade sju trevliga timmar. Bl.a fick vi ta del av yngste brodern med frus amerikaresa tidigare i höst.

Det blir mycket resonerande och diskuterande. Historiska sammanhang i familjen ska färskas upp, "hur var det egetligen?".

Jag tror att de blev mätta och inte behövde åka hem hungriga.

Vid hemresan så gjorde sig vår saknad av gårdslampa ut mot vägen påmind igen. Men det gick bra, det också.

Nästa år ska vi till Sjuntorp.

Av Flanören utmed Tolken - 14 november 2014 12:36

 

Den här hösten har inte gett några frostiga bilder än. Salvian är nedklippt, så det blir inga framgent heller.

Bilden är från ett tidigare år, månadsskiftet okt/nov.


I kväll ska vi in till Sagateatern i Borås och se Vita Hästen. En lokal uppsättning, men med ack så fina artister.

- Jan Hjalmarsson
- Marie Arturén
- Henry Augustsson
- Ulrik Arturén
- Mairon Sigge med flera.


PRO har köpt ett par föreställningar, så det blir riktigt socialt i kväll.



Presentation

Fråga mig

29 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
          1 2
3 4 5
6
7 8 9
10 11 12 13 14
15
16
17
18 19
20
21 22 23
24 25
26
27 28 29
30
<<< November 2014 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Arkiv

Länkar

RSS

Kategori


Skapa flashcards