nabbsjuan

Alla inlägg under september 2014

Av Flanören utmed Tolken - 14 september 2014 07:00

 

En ensam Nässelfjäril försöker hålla ställningarna i Klippståndsen, mot de flera gånger övertaliga Amiralerna.


Vi skördade päronen i går. De största vi någonsin skördat.

Dels kartgallrade jag hårt, dels har vi haft en "Päronsommar". Det mesta konserverar vi på det gamla hederliga viset, men vi gör också en och annan anrättning i övrigt. Hittade bl.a ett pajrecept i en fransk kokbok, på mandelbiskvier och Päron, lite av en smulpaj. Tror det kommer att bli lite knäckigt.

Kan tänka mig en och annan besviken fågel, som inte längre hittar några Päron. De tog sig in i trädet på sina ställen, trots svepningen i bärnät.


Ja, så är det då inte många timmar kvar till vallokalerna öppnar. Själv ska jag infinna mig i stadshushallen kl. 09.00 för valnämndsmöte. Det blir nog inte så mycket mer, i min situation. Visst kan jag åka med till vallokalerna och se att det flyter, men jag avstår nog. Kan bli tröttsamt att vart jag kommer få berätta vad som hänt med handen.


Det senare fick jag praktisera tillräckligt vid valstugan, när jag var där halvannan timme i går.



Av Flanören utmed Tolken - 13 september 2014 07:00

Sista skriket.

På 50-talet var den vanligaste betydelsen av uttrycket, något modernt, som precis hade kommit ut i affärerna eller rent av bara på bild i någon tidning.

I den betydelsen ligger tyngdpunkten på skriket.

Lägger man tyngdpunkten på sista, så får det mera betydelsen, svanesång eller sista kvällen med gänget.

Fingerborgsblomman, en flerårig har snart gjort sitt. De är sega i toppen, har stått så i ett par veckor.

Så långt, kanske många även tänker på valrörelsen, bara en dag kvar.

Lördagen brukar vara lite av lätt umgänge runt valstugorna, där såna finns. Förhoppningsvis ganska trötta valarbetare, som pustar ut.

Ska nog ta mig in till stan på förmiddagen. Hustrun ska tala med

Max om tyg till några kuddar vi köpte åt honom i födelsedags-present.

Nagelbitaren kan börja. Det handlar bara om några få tiondelar till Fi, så kan de rödgröna få egen majoritet.

SD hamnar offside.

En del tror att SD:s stjärna skulle hamna i nedan om så sker.

Jag tillhör inte dem.

SD apellerar till en väljargrupp, sammansatt av frånkörda unga män  i mindre tätorter , lågutbildade i hela landet, inte minst äldre som tror på myten att det är invandrarnas fel att pensionerna är så låga. Slutligen paraleller till outlaws på motorcykel, fast utan hoj. De grupperna är minst av allt mottagliga  för förstångsargument.

Så jag tror nog vi får dras med den blåbruna hydran.


Slutligen, så kan jag inte avstå från att notera, att de borgerliga partierna har aldrig varit så små, tillsammans, som man verkar vara idag. M har tappat en tredjedel av väljarna sen förra valet, vilket Jonas Sjöstedt noterade i TV:s slutdebatt i går. Folkpartiet är knappt skuggan av sitt forna jag.

SD har fyllt ut tappet, knappast hedersamt  för borgarna, när det kommer till vilka som har fyllt ut deras led.


Inför EU-valet, var det V som fick släppa till Fi, nu verkar det vara S och Mp.


För den som är intresserad, kan jag rapportera, att konvalecensen fortskrider. Det verkar gå bra, att döma av beröm och positiva ord på SU i tisdags.

Nästa sjukvårdskontakt, är den 23:dje, då jag ska träffa läkaren. Sen är det bara två veckor kvar med gips. Därefter får jag börja använda vänsterhanden, lite försiktigt i början naturligtvis. Det handlar väl mest om att bära frimärken mellan tummen och pekfingern.

Framåt nionde veckan får jag börja köra bil. En reparerad bil hoppas jag, efter att en lastbil backade på oss i tisdags. Inga stora grejer, men det blev kontakt, som gav avtryck på bl.a motorhuven.

Av Flanören utmed Tolken - 12 september 2014 20:08

Blir det inte egen rödgrön majoritet på söndag, så är det inte Alliansens förtjänst.

Karl Petter Thorvaldsson, LO-ordförande, uppmanar folk att inte rösta på Fi, för det kan vara bortkastat och drabba Lövden som statsministerkandidat, samtidigt som Fi, i sista mätningen, bara är 0,4% från att komma in i riksdagen!!

0,4 % från egen rödgrön majoritet!

I Expressens mätning fattas det bara 0,1 % för Fi!


Vem tänker, vad tänker de med?

Minns, att sossarna hade en väldig huvudvärk över vad de skulle kunna använda honom till, när han avgick som SSU-ordföranden. Det krävdes inget skarpsinne för att förstå, att han varken hade förutsättningar för att bli hjärnkirurg eller matematikprofessor. Om man säger så.

Stackars LO, stackars svensk vänster.

Det är inte många tusen röster det handlar om. S, Mp oc V skulle inte märka om några röster sipprar över från dem, men det skulle göra skillnad.

Jag har inte gett upp mänskligheten och tror att det inte bara är en from förhoppning, att 99,5 % av de berörda, begriper bättre än "Kålle".

Av Flanören utmed Tolken - 9 september 2014 15:00

 

Amiralfjärilen har uppträtt lite glest hittills, men när vädret vände härom dagen, fick vi en fullkomlig invasion.

De fightades om de mest attraktiva platserna. En rosa Dahlia och så de röda Solhattarna förståss. 



     

Den röda Solhatten har alltid varit ett populärt tillhåll för Amiralen.

Citronthemyntan har tydligen vad som behövs för att bli uppvaktad.

Klipptåndsen drar mest Citronfjärilar, men en och annan Amiral hittar dit också.

Eftersom vi mest har helfyllda Dahlior, så har vi inte sett nån fjärilsaktivitet. I år har vi en halvfylld rosa och helt plötsligt blev de favorittillhåll.


       

Även en gul halvfylld Dahlia uppmärksammades.

Den gula Solhatten är inte lika populär som den röda, men en och annan landning blir det.

Isopen brukar mest dra Rov-Raps-och Kålfjärilar, på sensommaren en del Citronfjärilar, men nu hittade även Amiralen dit.

En nätfångad Amiral! Vi har hängt upp bärnät i Päronträdet mot fåglarna, som pickar i Päronen och därmed gör dem obrukbara i hushållet. Amiralen dras till den söta doften, men den här fick fler problem än den räknat med och fick hjälpas ut, efter fotografering.


Idag blir det ingen fjärilsaktivitet, heldagsregn.

Av Flanören utmed Tolken - 9 september 2014 07:00

 

Kom på igår, att här fotar jag lite både ditten och datten, men jag har ju inte dokumenterat mitt nuvarande tillstånd.

På natten har jag en skena, där fingrarna är uträtade och skyddade om man skulle rumstera. Handen hänger även i ett uppsprättat örngott, i ett snöre från taket.

F.ö löper det på hyggligt, jag har vant mig. Pekfingern svullnar lite, men har tränats upp till förvånansvärd rörlighet, med tanke på vad som hände.

På torsdag morgon ska jag till SU igen. I bästa fall tar de stygnen och paketerar handen lite smidigare. Jag ska tydligen ha gips i sex veckor.


Och så lite valreflektioner.

Nu duggar skabrösa avslöjanden tätt. SD-politiker twittrar anonymt om vad de egentligen tycker. Främlingsfientligt och rasistiskt.

Moderater och KD:are kan inte dölja bockfoten och tvingas hoppa av.

En KD-tjej avslöjas med att ha stulit pengar från en gammal kvinna som hon var satt att hjälpa.

En Folkpartist får kasta in handuken då han avslöjats med barnporrsinnehav.

Ändå är det bara skummande på ytan.

För de mer civilicerade partierna, påverkar det säkert valresultatet negativt. Det visar bl.a Janne Josefssons valstugereportage, för ett par val sedan. M störtdök.

Sverigedemokraterna har ett annat problem, deras väljare är mycket grövre i sin främlingsfientlighet och rasism, än vad partiet i valrörelsen vill framstå som. SD både vill ha kakan och äta dem. De riskerar, att tappa väljare till Svenskarnas parti, ett öppet nazistiskt parti.

Man skulle ju kunna ställa hoppet till att SD i sin "mesighet" tappar ett par procent till de öppna nazizterna och därmed skulle bli ett mindre problem vid regeringsbildandet efter valet. Ja, det bästa vore ju om bägge hamnade under spärren, men det är inte julafton, det är allmänna val.


Ett annat fenomen odlas av Alliansen och då främst Reinfeldt. Vi ska inte rösta på partier längre, utan på "regeringsalternativ".

Väljarna ska inte längre kunna påverka inriktningen, utan bara välja regeringsalternativ. Det spelar egentligen ingen roll vilket Alliansparti man röstar på. Maramöa får inte mer närodlat, hur många som än röstar på C. Politiken för de kommande åren är redan fastlagd. Väljarna omyndigförklaras.

Tyvärr verkar en del väljare, på dialekten att dömna, kring Stureplan, vilja ha förre aternativ, "för det är så svårt att välja om det blir för många".

Jag är i alla fall övertygad om, att hur folk röstar, påverkar det politiska utfallet, hos de rödgröna.

Skulle V gå stärkt ur valet, skulle det i alla fall inte innebära högre vinster i välfärden, inte innebära mer skattepengar i skatteparadisen.

Så, egentligen står valet mellan å ena sidan vitala partier, å andra sidan en geleklump, med kosmetiska inslag för att hålla småttingpartierna lugna.

Fem dagar kvar!









Av Flanören utmed Tolken - 8 september 2014 09:11

 

Hon var lite sent ute, precis som vissa andra. Till fördel för besökarna som fick se konstnärerna i arbete.

Jag bytte några ord med henne, hon var imponerad av initiativet och omfattningen. Har ingen aning om vad hon heter, finns inte i programmet, men vi talades vid på Engelska.


Man kan inte bara sitta hemma och slicka såren, tycka synd om sig själv och få yrsel av att skåda naveln.

Vi tog en tur, i går, till stan, för att titta på sensommarens stora begivenhet i Borås, No Limit, en jättegrafittifestival.

Ett 20-tal husfasader och annat hade upplåtits till konstnärer som fick måla fritt. Förmodligen fanns det inte en skylift att uppbringa till annat. Det stod skyliftar lite var stans under eller vid konstverken.

Valaffischerna blev som små flygblad, jämfört med muralmålningarna. Dock reagerade Carolina Falkholt(hon med det kvinnliga könsorganet på en målning i en skola), på att en SD-affisch kunde sammanblandas med hennes verk.


Klicka på bilderna, så kan du se dem i större format.


     

Iinte långt från PRO-lokalen, Arlahuset släppte till två väggar. Den lille gubben, var ett tecken på att det fanns konstverk i närheten. Satt på väggar lite var stans.


     

Konstverken fanns både högt och lågt och som sagt, en del höll på att färdigställas.


   Pinoccio får acceptera, att spela andrefiolen för ett tag. Nu var det gatukonsten som stod i centrum.

Borås har utvecklats mycket positivt de senaste 15 åren. Det började med lokstallarna på Åhaga, som byggdes om till konsert-och konfernslokaler.

Skulpturstaden Borås har blivit ett internationellt begrepp och ingen konstnär av rang säger nej till att bli representerad.

När jag kom till stan i mitten av 60-talet, höll man på med slutfasen av miljonprogrammet, byggde hela stadsdelar, som sedemera har låtit tala om sig i mindre smickrande sammnhang.

Miljonprogrammet var väl tänkt, folk skulle få bra bostäder. Men samhällsutvecklingen i övrigt styrde åt ett annat håll. Den kulturexplosion som vi ser idag i Borås, fanns det inte skymten av ute i miljonprogramsområdena.

Det senaste tillskottet, är en grupp gamla industrifastigheter, bl.a f.d Svenskt konstsilke, som gjorts om till ett center för textila aktiviteter. Textile fascion centre.

På vars bakgård, bl.a pensionärsorganisationerna ska hålla till i framtiden.

Ett par stora komplex med studentbostäder har även uppförts, med krypavstånd till högskolan.

Ett antal arenor, med bl.a "Elfsborgs fästning", Borås arena, har tillkommit. SM-veckan i juli, med bl.a ett världsrekord av Sara Sjöström, i den nybyggda simarenan, blev välförtjänt uppmärksammad.

Typiskt är dock, att vid varje nytt initiativ, så uppstår en debatt, där det mesta går ut på att man vill ha det gamla Borås tillbaka, att det nya kommer att kosta för mycket och dra ner Borås i Viskans dy. Efter genomförandet, tystnar debatten och snart sagt ingen vill kännas vid att de var emot.

Nu handlar debatten om att göra om gamla Folkets hus till ett kongresscenter. Korparna är i gång, men det har inte blivit samma nerv i debatten, som inför bl.a Åhaga och Pinoccio, för partierna är eniga i kommunfullmäktige.


 

Manuel di Rita har fint använt befintlig färg på fastigheten, som tidigare tllhörde min bänkkamrat, för några år, i fullmäktige, Fredrik Lindgren, advokat och moderat. Det störde dock inte så mycket, vi hade trevliga stunder och han hade med sig Veckans affärer, som han tyckte jag skulle läsa, eftersom jag satt i "en så fin styrelse", Atlas Copco.


 

Kobra, artistnamnet, har fäst den gamle donatorn på en Boråsvägg, närmare bestämt vid Sandwalls plats, ett av de större vattenhålen i dagens Borås.


Vi såg vid vår runda, ungefär hälften av konstverken, andra har vi sett från bilen och en del återstår. Hoppas att det snart kan bli en dag två, dels för dem vi inte sett, men också de som inte var riktigt färdiga. 


Av Flanören utmed Tolken - 5 september 2014 12:48


Att jag är lite av statistikbitare, är det väl ingen som undgåtts av. Även spekulationer utifrån samma statistik ligger nära till hands.


Det mest störande momentet i valundersökningarna, som duggar tätt just nu, är att alla partier inte behandlas lika. När, oftast KD, men tidigare också Centern hamnar under 4-%-spärren, tas de ändå med i Alliansens underlag, men samma ynnest unnas inte Fi.


Nu har Fi fått 4 % i en mätning, och hux flux har de rödgröna 52%, SD förpassas till åhörarbänken och får mer ägna sig åt att krafsa skattefuskkastanjerna ur elden.


Fi över och KD under spärren, ger jordskredsresultat, Alliansen torskar med över 20%!


Jag tillhör dem, som önskar att Fi ska komma in i Riksdagen, inte bara för den rödgröna majoriteten. Med sitt livsverk, förtjänar Gudrun Schyman en ministerpost. Tänk vilken påle i köttet på makten!


Det är väl mer och mer tydligt, att Centern lyft, när Maramöa, i alla fall i valrörelsen, bytt Stureplan mot närodlat. Trot den som vill; ”jaag ääj ingen nyylibejaal”.


Hur kan jag tala så allmänt om de rödgröna, när Lövdén bara vill regera med Mp?


Jo, jag ger inte mycket för det han säger nu, för att inte skrämma bort medelklassväljare. Efter valet har vi en annan situation. LO-folket och medlemmarna i övrigt vill i hög grad ha med V i en regering.  De litar faktiskt inte så mycket på sina egna, på höger-vänsterskalan.V är betydligt mera populärt ute i de djupa S-leden än Mp. Det man kan förvånas över, är att detta inte gett större utdelning för V i mätningarna. Men för mig räcker det att utslaget kommer på valdagen.


Nu är det inte mer än 9 dagar kvar. Spekulationernas tid är snart förbi.


Alla goda krafter måste hjälpas åt, så att inte SD får spela Joker, Svarte Petter skulle vara bättre.




Lite svårt att skriva med en pekfinger. Jag tänker lite fortare än så, vilket förklarar en del luckor och snabba slutsatser. Men nu är det skrivet.


Av Flanören utmed Tolken - 4 september 2014 12:49

Det fina vädret gör det svårt att inte gå ut och pella med något. Om än bara med höger hand.

Hustrun har PRO-caféet idag så det blir lite ena. Vill heller inte göra för djärva saker när jag är ensam.

Det har ändå blivit vattning i växthuset, tomat-och vindruvsskörd. Druvorna kommer på bred front.

Tillbaka från stan i går, så skördade vi äpplen nere vid sjön. Där växer blandat vildäpplen och gamla trädgårdsaplar.

Där var tätt med äpplen, som inte tog lång tid att fylla två korgar.

Vi ska göra äppledricka och några "tartrer". Den Normandiska Tatin, som också går under namnet uppochnerkaka. Man värmer frukten i Florsocker och vatten, som så småningom karamelliseras. När äpplena rett sig lägger man på ett degtäcke och när allt är färdigt vänder man det som en Skånsk äggakaka. Ögat ska ha sitt också.

Lite småpill i övrigt, mellan träningarna, som nu sker 10 repititioner med 1,5 timmars mellanrum.

Men rubriken handlade ju om bilder.

 

Amiralen har intagit Klippståndsen.


 

En senkommen Stockros. Vi planterade ut såplantor i våras och då brukar de ta ett extraår på sig och bjuda på mer höjd och blommning. Den här kunde nog inte hålla sig riktigt.

Presentation

Fråga mig

29 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
1
2
3
4 5
6
7
8 9
10
11
12 13 14
15
16
17
18
19 20 21
22 23 24 25 26
27
28
29 30
<<< September 2014 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Arkiv

Länkar

RSS

Kategori


Ovido - Quiz & Flashcards