nabbsjuan

Alla inlägg under september 2014

Av Flanören utmed Tolken - 23 september 2014 10:26

 

I natt fick vi uppleva första frostnatten. Lite frost i gräset, rutorna på bilen  var isiga, när jag skulle hämta tidningen.

Det är slut på Dahlior och Amiraler. Dahliorna började blomma tidigt och till slut fick vi Amiraler i stor mängd.


Nu är det höst. Det blir väl lite av enhandsmassaker på det som ska klippas ner.

Hustrun har rensat och myllat de 8 pallkragarna. Två ska vi ha Vitlök i, ett hundratal. Två ska fyllas med sådda växter, sticklingförökade och de vi köpte på Vickleby. Av förklarliga skäl står de i krukor fortfarande.

Göra ett planteringshål och stoppa ner dem, gör man med en hand när jorden är gott beredd.

Fick en vacker planteringspinne av hustrun när vi var i Botaniska, på ett av våra Göteborgsbesök.


Idag är det dags för ett nytt SU-besök. Ska träffa läkaren, det har gått fyra veckor. Bara två veckor kvar med gipset.

Sen får jag börja plocka frimärken och andra lättare övningar. Vecka för vecka får belastningen öka och sex veckor efter avgipsningen, ska jag kunna använda vänsterhanden normalt. Men det är en del muskler och senor som behöver mjukas upp. Känner bl.a att handleden är ordentligt stel.

Skulle egentligen ha varit på styrelsemöte med Bingoalliansen i kväll kl. 17.30 Men hustrun ska på konsert i Åhaga kl. 19.30, så det funkar inte. Kort emellan hemma och hon får vänta i två timmar. Jag skulle även få vänta i två timmar, så någon måtta får det vara.

Däremot passar våra tider bättre i morgon. Hon är i PRO-caféet mellan 10 och 14. Jag har möte med Samorganisationen 09.30, i Viskafors. Det kommer att sitta som en smäck.


Det där med frimärkena, är ett talesätt jag använder, men det är en målande beskrivning.

Rehaben blir även lite knepig, för den skriftliga planen är skriven, som för högerhanden. Men det blir att improvisera.

Av Flanören utmed Tolken - 22 september 2014 07:20

 

Går man norrut efter stranden i Olofsbo, så ser man Morups fyr sticka upp mellan den bedagade vassen.


Väderomslag. Regn och blåst. Då passar det med inre tjänst.

Tänker framställa ett lite större koncept till PRO-Centrum.

Programgruppen ska bearbeta det, för jag kan bara sträckskriva i min benägenhet.


Av Flanören utmed Tolken - 21 september 2014 07:45

 

Luktärterna hänger i fortfarande. Sommaren har inte gett några större mängder. Gjorde misstaget, att plantera dem bakom höga växter. Tänkte de skulle växa förbi, men de fick tydligen för lite ljus och livsrum. Visst har det blivit några buketter, men inte i närheten av de år då de gett bra.


Det var härligt i Olofsbo i går.

Medan dottern och hustrun röjde och lastade in i bilarna tog jag mig ett par längre promenader. Den ena utefter stranden till fågelreservatet. Det var inte så mycket fågelaktivitet, om man ser till antalet arter. De flesta hade gett sig iväg. Dock inte Skarvarna, som var väl företrädda där de satt på rad. Skarvar är ju inga favoriter, men i brist på bröd får man ta limpa.

Badet uteblev. Visst var det 16 grader i vattnet och en och annan vågade sig i, under ganska högt tonläge. Modet svek hustrun, via att förebära, att hon bättre behövdes i stugröjningen. Ingen osanning, men det hade nog gått att kombinera.

Bilarna blev fulla och vi har dels sånt som ska till komposten, dels sånt vi lovat förvara över vintern. Men nu är hon klar, så det var bara att stänga igen och lägga nyklarna på "ett säkert ställe".


 

Skarvarna dominerar. De flesta andra arter har gett sig av. Bl.a Stararna, som brukar ladda med insekter från Tången, innan de ger sig ut på sin resa.

Av Flanören utmed Tolken - 20 september 2014 09:57

 

Spindlarna är väldigt aktiva och varje morgon är det skyar av spindelnät, daggvåta och när solen kommer fram riktigt gnistrar det i dem. Flugan på bilden lever farligt. Kanske finns det en spindel i närheten som redan börjat slicka sig om munnen.


Dottern håller på att hösta stugan i Olofsbo och samtidigt flyttar ur. Ägarna ska sälja, men hon är inte intresserad. Ska hon köpa, vill hon ha ett bättre läge. Det är redan klart med nytt hyresavtal, några stugor bort.

Vi åker ner idag, för att hjälpa till med transport. Hustrun kör av kända skäl och hon vill inte köra med kärran efter, annars hade vi ju tagit allt i ett svep.

Hustrun har även ambitionen att få sig ett dopp i västerhavet. Jag har lovat att följa med till knäna. Det blir en ansenlig vattenpromenad, för det är mycket långgrunt.

Det gäller att passa på så länge det är isfritt!


Ett extranummer.

 

Bilden är från igår morse(förmiddag). En Amiral som torkar vingarna. De sitter helt stilla, med utspända vingar mot solen. Den här har varit med ett tag, lite luggsliten.

Av Flanören utmed Tolken - 19 september 2014 07:00

Buskbeskärningsdagen idag.

Vinbär och Krusbär behöver trimmas. Vissa prydnadsbuskar, som tidigare har fått en kraftig beskärning, behöver styras upp.

Hustrun spänns för grensaxen och jag får peka och dra undan. Det gäller att gilla läget.


En lägesrapport från vänster hand, ger vid handen!!! att det börjar kännas att den varit overksam ett tag. Stelheten gör sig påmind om morgnarna och musklerna tynar en aning, även om jag vid varje träningspass även försöker träna resten av armen. Gipset blir ju lite tyngd att hantera, men inte i närheten av naturlig användning.


Fick en laddning vin i onsdags från the Wine Company. Ett Italienskt från Montepulciano. Ett distrikt som kommit i ropet på senare tid, med toppvinet Brunello. Vi nöjer oss med det något anspråkslösare  Vino Nobile. Vi öppnade lådan i går kväll. Ja, vi lyckades få de 12 flaskorna i trälåda. Har försökt få andra i trälåda tidigare, men varit för sent ute.

Det här vinet ska inte skövlas, det har en lagringsbeständighet till minst 2020.

Redan nu var det väldigt mjukt och runt, hade de dofter ett bra vin ska ha och det kommer att bli väldigt bra till Italiensk ”plockemat”. Faktiskt det bästa vi smakat, till ett rimligt pris. Brunellon ligger ju i en klass för sig, tyvärr även prismässigt.

Vi har halva flaskan kvar till i kväll, var inte ute efter yrseln, det får lådviner stå för, när det behovet föreligger. En liten tur till Dalsjöfors och Konsum ska förse oss med lite Italienskt. Trots den lilla orten, så har de en fantastisk chark-och delikatessdisk.

Vi kommer säkert att vara värda en belöning när vi tagit i håll med buskarna.

Höstningen i övrigt kräver lite mer planering, under rådande omständigheter. I vanliga fall har vi gått ut och gjort ett röjande, men nu är det lite knepigare. Men allt går och värden rasar ju inte om det skulle bli en del kvar tills våren. Många växter skär vi inte ner på hösten, eftersom vår erfarenhet är att de klarar vintern bättre med växtresterna kvar. Blir väl förmodligen lite varmare om fötterna.


Sitter och lyssnar på rapporterna från den Skotska folkomröstningen. Nejsidan har 54% innan de stora städerna kommit in.

Jag är lite kluven. I grunden tror jag inte att de skulle klara sig bättre som självständig stat. Med dagens digitala värld, så är det mycket som snabbt kan få fötter, t.ex finans-och oljeintressena.

Å andra sidan, har jag fått ett väldigt förtroende för det Skotska nationalistpartiet, som är drivande på jasidan. Ett av de få nationalistpartier, som är socialistiskt.

Nu, verkar det vara klart(några minuter senare).







Av Flanören utmed Tolken - 17 september 2014 10:54

 

Vi har nu haft vårdnaden om dotterns Citronträd i snart två år. Vi har sett blomning och karttillväxt. Nu är det dags för mognad. Tre Citroner är på god väg. Ska bli spännande att smaka på dem.

3-4 nya kart har bildats efter blomningen tidigare i sommar. Så det blir förhoppningsvis väntans tider nästa år också.

  

     

Den röda Dahlian, Spartacus, brukar vara betydligt mörkare, men här är ett ljusare exemplar.

Solrosorna har varit både sena och ”taniga”. Dock har både Indian summer och Zebulon börjat blomma.


 

Lejongapen var egentligen överblommade och på väg till komposten, när hustrun föreslog att vi skulle klippa ner dem. Vi klippte precis under den vissnade blomman och ser man på. En ny blomning i alla tre krukorna.


Vi kommer tydligen att klara oss från nattfrost, långt in i september, enligt prognoserna. Litar inte riktigt på dem, högtryck och månen kan ställa till det.


Av Flanören utmed Tolken - 17 september 2014 07:35

Gårdagen bjöd på verklig valfrihet, en borgare skulle bli hög av mindre.

Möte med kommunala pensionärsrådet i stadsdel norr, sillsexa i PRO Borås Centrum och möte med Viltförvaltningsdelegationen i Västra Götaland. Jag valde det sistnämnda.

Miniminivåer för Varg-och Loföryngring och en rovdjursplan för lång tid framåt, var för viktigt, för att avstå.

Loräkningen i vintras blev rena farsen. De ska räknas i spårsnö och det var en dålig snövinter, än mer som att snödrev inte får användas som underlag. Man kunde inte spåra.

Naturvårdsverket gjorde en gissning, 6 familjegrupper registrerades(förmodligen är den rätta siffran mellan 25 och 30!). Förslaget för delegationen att ta ställning till var 12! Föryngringar. De sex familjerna skulle alltså få två! kullar var….. Ja, ja, som det kan bli. Men det finns ju hormoner....

Vi beslutade i full enighet, bara landshövdingen emot, om en mininivå på 10 föryngringar. De enda som inte kommer att bry sig om det, är Lodjuren, deras sexliv påverkas väldigt lite av vad Naturvårdsverk och Viltvårdsdelegation säger.

Och så Vargen. Vår egen arbetsgrupp föreslog 2 föryngringar, vilket egentligen är tre! Vi delar revir med både Örebro län och Östfold i Norge, så de föryngringar räknas bara som 0,5!

För att få den nationella planen att balansera, inte minst i mellersta Sverige, behövde vi ta tre föryngringar, alltså fyra. Jakt-djurägare och fritidsföretagare ville ha den lägre siffran, medan flera från politiken förstod den nationella problematiken, förordade tre.

Den återhållsamma linjen blev vårt beslut, vilket inte naturvårdsverket kommer att bry sig om, så det blir en miniföryngring på tre.

Hur kan vi sitta och besluta om hur rovdjurens sexliv ska bli. Rovdjuren har ju inte aning.

Nej, det handlar om en mininivå, blir det fler förökningar, utgör det underlag för jakt. Blir det färre kan det bli tal om inplantering för att få in djur som är lite mer sugna på att föröka sig.

Mötet varade bara halvannan timme, så vi passade på att besöka en bror och hans fru i Lidköping. Hustrun hade fått en hygglig sightseeing i Mariestad.

Vi hade en trevlig eftermiddag och åkte senare hem genom ett vackert Västragötaländskt landskap. Väl hemma behövde vi inte tänka så mycket på mat. Vi hade en medskickad Pizza, god, med ananas, skinka och räkor.

Idag blir det lite ensamt, hustrun har fått ta en extradag i PRO-caféet. Själv vågar jag mig inte på några vidlyftigare äventyr, då inte hjälp finns att få i närområdet, om det skulle hända något.

Slutligen vill jag nämna, att jag ofta får frågan om hur jag sover på nätterna. Tycker själv det är konstigt, men jag ”somnar stocken” både vid kortare tupplurer på dagen och på natten. Med eller utan Panodil. Handen skyddas bra av en s.k nattskena.


Av Flanören utmed Tolken - 15 september 2014 11:12

Allt känns bara konstigt. Resultaten blev inte bättre ju längre man väntade i natt. Jo egentligen.

För V:s del, så gör vi ett betydligt bättre Region-och Kommunval. V ökar med 50%! I VG-södra, Sjuhäradsbygden alltså, i regionvalet och V tar 4 nya mandat i regionen. I Borås kommun blir det ytterligare ett V-mandat.

Det är tydligt, både lokalt och centralt, att V fått betala hela Fi:s framgång, utan att det ledde till absolut rödgrön majoritet. Surt.

Men det allt överskuggande, är SD:s stora ökning. Varken Valu eller opinionsmätningarna före valet, hade fångat upp detta.

Många SD-väljare skäms och vill inte uppge något, andra har ett tydligt outlaw-beteende och ställer sig utanför.

Vi har förhoppningsvis inte 13% aktiva rasister i Sverige, utan SD:s framgång får nog ses i ett annat perspektiv. Många av deras väljare är lågutbildade, i alla åldrar, som känner sig förbisprungna av utvecklingen. Söker enkla lösningar, ”det är invandrarnas fel”. ”Det var bättre förr”.

Ska man rycka undan jordmånen för SD, är det nog inte enbart ökad diskussion om invandring, som är lösningen. Däremot, ett massivt vuxenutbildningsprogram, med målsättningen att alla ska ha en funktionell utbildning som leder till jobb och ett bättre liv. Det är i utanförskapets sura mylla som SD sår och skördar. Utan den så kan Åkesson få börja titta uppåt på 4-%-spärren.

Det blir knepigt med majoritetsbildningarna på många håll.

På riksplanet, ser jag ingen annan lösning, än att de rödgröna får lägga en budget, som faller. Sen får C och Fp ett ultimatum; ställ upp eller det blir nyval. Borgarna som är i utförsbacken vill inte ha ytterligare förstärkning av den rörelsen. Ingen vill att SD, varken ska växa mer eller få inflytande.

Fp verkar ha fattat detta redan, medan det kan ta lite längre tid för Maramöa. Hon ”tjivs ju så fint med Fjedjik Jainfält”. Separationsångest, är dock bara en fråga om tid.

Tyvärr blir det nog fyra år, där de rödgröna styr, men med andras goda minne. Så har det varit både i regionen och Borås kommun de senaste 4 åren. Så var det i regionen under 10 år med S-Fp-C-majoriteten.

Minsta gemensamma nämnarens politik, handlar tyvärr mer om förvaltning än förändring.

Det är svårt att ens tänka på att ”gilla läget”.



Presentation

Fråga mig

29 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
1
2
3
4 5
6
7
8 9
10
11
12 13 14
15
16
17
18
19 20 21
22 23 24 25 26
27
28
29 30
<<< September 2014 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Arkiv

Länkar

RSS

Kategori


Skapa flashcards