nabbsjuan

Direktlänk till inlägg 8 september 2014

No Limit, Street art, Borås.

Av Flanören utmed Tolken - 8 september 2014 09:11

 

Hon var lite sent ute, precis som vissa andra. Till fördel för besökarna som fick se konstnärerna i arbete.

Jag bytte några ord med henne, hon var imponerad av initiativet och omfattningen. Har ingen aning om vad hon heter, finns inte i programmet, men vi talades vid på Engelska.


Man kan inte bara sitta hemma och slicka såren, tycka synd om sig själv och få yrsel av att skåda naveln.

Vi tog en tur, i går, till stan, för att titta på sensommarens stora begivenhet i Borås, No Limit, en jättegrafittifestival.

Ett 20-tal husfasader och annat hade upplåtits till konstnärer som fick måla fritt. Förmodligen fanns det inte en skylift att uppbringa till annat. Det stod skyliftar lite var stans under eller vid konstverken.

Valaffischerna blev som små flygblad, jämfört med muralmålningarna. Dock reagerade Carolina Falkholt(hon med det kvinnliga könsorganet på en målning i en skola), på att en SD-affisch kunde sammanblandas med hennes verk.


Klicka på bilderna, så kan du se dem i större format.


     

Iinte långt från PRO-lokalen, Arlahuset släppte till två väggar. Den lille gubben, var ett tecken på att det fanns konstverk i närheten. Satt på väggar lite var stans.


     

Konstverken fanns både högt och lågt och som sagt, en del höll på att färdigställas.


   Pinoccio får acceptera, att spela andrefiolen för ett tag. Nu var det gatukonsten som stod i centrum.

Borås har utvecklats mycket positivt de senaste 15 åren. Det började med lokstallarna på Åhaga, som byggdes om till konsert-och konfernslokaler.

Skulpturstaden Borås har blivit ett internationellt begrepp och ingen konstnär av rang säger nej till att bli representerad.

När jag kom till stan i mitten av 60-talet, höll man på med slutfasen av miljonprogrammet, byggde hela stadsdelar, som sedemera har låtit tala om sig i mindre smickrande sammnhang.

Miljonprogrammet var väl tänkt, folk skulle få bra bostäder. Men samhällsutvecklingen i övrigt styrde åt ett annat håll. Den kulturexplosion som vi ser idag i Borås, fanns det inte skymten av ute i miljonprogramsområdena.

Det senaste tillskottet, är en grupp gamla industrifastigheter, bl.a f.d Svenskt konstsilke, som gjorts om till ett center för textila aktiviteter. Textile fascion centre.

På vars bakgård, bl.a pensionärsorganisationerna ska hålla till i framtiden.

Ett par stora komplex med studentbostäder har även uppförts, med krypavstånd till högskolan.

Ett antal arenor, med bl.a "Elfsborgs fästning", Borås arena, har tillkommit. SM-veckan i juli, med bl.a ett världsrekord av Sara Sjöström, i den nybyggda simarenan, blev välförtjänt uppmärksammad.

Typiskt är dock, att vid varje nytt initiativ, så uppstår en debatt, där det mesta går ut på att man vill ha det gamla Borås tillbaka, att det nya kommer att kosta för mycket och dra ner Borås i Viskans dy. Efter genomförandet, tystnar debatten och snart sagt ingen vill kännas vid att de var emot.

Nu handlar debatten om att göra om gamla Folkets hus till ett kongresscenter. Korparna är i gång, men det har inte blivit samma nerv i debatten, som inför bl.a Åhaga och Pinoccio, för partierna är eniga i kommunfullmäktige.


 

Manuel di Rita har fint använt befintlig färg på fastigheten, som tidigare tllhörde min bänkkamrat, för några år, i fullmäktige, Fredrik Lindgren, advokat och moderat. Det störde dock inte så mycket, vi hade trevliga stunder och han hade med sig Veckans affärer, som han tyckte jag skulle läsa, eftersom jag satt i "en så fin styrelse", Atlas Copco.


 

Kobra, artistnamnet, har fäst den gamle donatorn på en Boråsvägg, närmare bestämt vid Sandwalls plats, ett av de större vattenhålen i dagens Borås.


Vi såg vid vår runda, ungefär hälften av konstverken, andra har vi sett från bilen och en del återstår. Hoppas att det snart kan bli en dag två, dels för dem vi inte sett, men också de som inte var riktigt färdiga. 


 
ANNONS

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Flanören utmed Tolken - Söndag 17 mars 11:43

Är en stund kvar till de två sista loppen i VM. Hemma-VM och stora förväntningar på det svenska laget. Internt hade landslaget ett mål att ta en medalj, damstafetten låg bäst till. Det skulle vara den första på många år. Det har blivit tre! och...

Av Flanören utmed Tolken - Lördag 16 mars 21:14

  Hittade en sida på nätet, av en hobbyodlare, som sålde fröer väldigt billigt. Det är kulturarvssorter, på olika bevarandelistor. De har det gemensamt, att det inte är några hybrider och därmed kan man ta frön från de egna växterna och så åre...

Av Flanören utmed Tolken - 9 november 2018 18:14

Det var ett tag sen jag skrev nåt sist. OS-tider vill jag minnas. Kanske blir en engångsföreteelse, jag känner fortfarande inte för att lägga ut nåt. har skrivit om det mesta. Hur det nu än sen blir, Ha det gôtt där ute. ...

Av Flanören utmed Tolken - 24 februari 2018 20:53

  Visst hade man talat om att stafetterna var Sveriges möjligheter att ta medalj i Skidskytte. Visst. Men innan dess hade ju Hanna och Sebbe tagit guld och silver. Sensationellt. Genrepet i Mixstafetten gick väl inte mer än sisådär. Mona Brors...

Av Flanören utmed Tolken - 15 februari 2018 17:48

  Att det blev Hanna Öberg som tog första medaljen av "Pichlers pinglor" förvånar inte, men att de gjorde det redan nu, är lika överraskande som Sebastian Samuelssons silver, häromdagen. Som hon körde! Det var hennes dag. Koukalova hemma med s...

Presentation

Fråga mig

29 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
1
2
3
4 5
6
7
8 9
10
11
12 13 14
15
16
17
18
19 20 21
22 23 24 25 26
27
28
29 30
<<< September 2014 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Arkiv

Länkar

RSS

Följ bloggen

Följ nabbsjuan med Blogkeen
Följ nabbsjuan med Bloglovin'

Kategori


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se