nabbsjuan

Alla inlägg under juni 2014

Av Flanören utmed Tolken - 13 juni 2014 07:00

  En scannad diabild från en tid då han inte hade någon aning om skola och gymnasium.

Däremot ritade och målade han redan då.

Max, älsta barnbarnet "tar studenten" idag.

Kl. 11 kommer de ut, men innan dess ska vi hämta tårta i Dalsjöfors och hans far på järnvägen kl. 9.

Max är ju "överliggare". han började med plåt-och svets, men ångrade sig efter två år och bytte till måleri.

Det var nog klokt, han trivs bra mycket bättre med det och på måndag börjar han ett fast jobb på firman han både praktiserat och jobbat på i tre år redan.

Han tar det ganska coolt. Tyckte inte det var något att ha, bal och studentmössa. jag förstår honom.

Det här med att kalla yrkesskoleelever för studenter är ett konstigt påfund.

"Kan du måla? "Ja, jag har tagit studenten".

De ska ut och åka lastbil, som de dekorerat de senaste veckorna. Vi får hoppas det går bra så han kan vara med på festen.

"Den lelle pôjken" har blivit stor.


Av Flanören utmed Tolken - 12 juni 2014 07:00

 

Man får förnimmelse om en alldeles för söt Amerikansk bakelse.

Nu står 10-15 utslagna blommor varje dag. Om morgonen är det några nya knoppar som slagit ut.

I kvällsljuset visar de sig från sin allra bästa sida.


I Går var jag i Göteborg på ett möte av ett annat slag än jag varit med om tidigare.

Men innan det konstaterade jag, att jag hade en ovanligt stor tur.

Det hände ju en olycka med en Sillastad lastbil. Trafiken tätnade, för mig tog det ungefär en halvtimme från Kallebäcks lider till parkeringshuset i Femman.

Dock kom jag i god tid till mötet, p.g.a att hustrun skulle till PRO-caféet och börjar halv åtta.

En ledamot, som var vid Kallebäcks lider c:a 15 minuter efter mig, kom en och en halv timme för sent. De som kom norrifrån på E-20 och 45:an vände om helt enkelt. På E6:an norrifrån , var dett ett par ledamöter som fick sitta över en timme i Tingstadstunneln.

Den ende som tråcklade sig igenom problemen var Landshövdingen. Han kom från Uddevalla, men valde att köra genom industriområden och bakgator. Det gäller att ha lokalkännedom.

Mötet då?

Jag har blivit utsedd att ingå i Länstyrelsen viltvårdsdelegation. Första mötet. En helt annan församling, än vad jag vart van vid med en helt annan typ av uppdrag. I politiken kan man ju ta ut svängarna, påverka förutsättningarna och förändara verkligheten för många.

Här är det ren myndighetsutövning. Slå vakt om gällande lagstiftning. Möjligtvis, ha åsikter om den ena eller andra åtgärden är i linje med gällande lagstiftning.

Mycket älgfrågor, eller klövvilt, som det sammanfattas.

I rovdjursfrågan, verkar det stora bekymret vara, att våra vargar i Västra Götaland inte föyngras i den takt som är önskvärd för artens naturliga bestånd.

Vi har fyra revir, men i fjol var det bara kull i ett. Trots att Alliansregeringen försökt införa förändringar till rovdjurens nackdel, så handlar framtidsfrågorna mer om rovdjurssäkra stängsel och Pyrineerhundar än att skjuta på allt som rör sig. Lite har vi nog EU att tacka för framtidens rovdjurshantering.

Vi var några som var nya i församlingen. Lite kul att konstatera, att vi uppträdde som stockkonservativa motståndare till förändringar. Jägarna var på i många frågor, men besluten blev antingen bordläggning eller att inte ändra.

Precis som jag, var det fler som lyssnade av och ville ha bättre på fötterna innan man gav sig ut på några större utsvävningar.

Den som känt mig sen ungdomsåren, kände nog inte igen Flanören...

F.ö kan vi än en gång konstera, att vi haft en väldig tur med landshövding i Västra Götaland. Lars bäckström är otroligt påläst, ligger alltid steget före och uppträder lättsamt och med en stor portion humor.

Vill avsluta med en anektot han berättade på temat, tolka myndighetsbeslut.

Prästen hade bl.a i uppdrag, att tillse att det inte skedde något arbete på sabbaten. En bonde hade påkommits med att arbeta på sabbaten. Bonden hävdade att tjuren ramlat ner i brunnen och det kunde ju inte prästen säga något om. Tjuren måste ju räddas. Force majör, som det heter.

Det hände en andra gång, söndagen efter och prästen konstaterade att det var OK.

Tredje söndagen, så hände samma sak. men då brast det för prästen, som påkallade antingen avlivning av tjuren, eller att täppa igen brunnen. Vilket skulle visa, att det går inte att kringgå myndighetsbeslut hur länge som helst.

Av Flanören utmed Tolken - 11 juni 2014 07:00

 

En av dessa honor, som inte har nån kull. Flotten verkar vara en hårt frekventerad viloplats .

Inte konstigt med en ensam Skrakhona egentligen, men det konstiga är att inga "dagmammor" syns till med 15-25 ungar i släptåg.

Verkar bli ett dåligt föryngrinsår i år.

Av Flanören utmed Tolken - 10 juni 2014 18:07

 

Nästan lite skämmigt att behöva erkänna det sena premiärdoppet. men idag begicks det.

Det blev något av två rekord samtidigt. Det senaste premiärdoppet och det varmaste. 24 grader i vattnet och 29 i luften.

Vi hör ju glammet upp till oss och har haft dåligt samvete. Men nu är det gjort.

Tyvärr blir det inget morgondopp i morgon. Hustrun ska vara i PRO-caféet och jag ska till Göteborg på möte.

Men det kommer fler morgnar.

Vi brukar se försommardoppen, som träning inför Ölandsveckan. 24 grader är inte mycket till träning inför Kalmar sunds 18. Men, Öland har väl värme nu också. Kanske petar det sig mot 20.

Av Flanören utmed Tolken - 10 juni 2014 07:00

 

Två par Kanadagäss med ungar hade varit på utflykt till Doppingviken.

Med det låga vattenståndet är det nog perfekta betesmarker för ungarna.

Doppingarna ruvar fortfarande. De har legat i 39 dagar nu! Borde ha kläckt för 10 dagar sedan. Undrar när de tröttnar.

Tyvärr blir det nog ingen ny kull med det här förloppet. Däremot vid någon form av olycka, så är de snabba att dra i gång igen.

Av Flanören utmed Tolken - 9 juni 2014 18:20

 

Nu börjar det bli sommar i trädgården och det mesta ogräset är borta. Grannens vimpel kompletterar rosa och röda vallmo, Jättedaggkåpa och tidiga Prästkragar.


 

Vallmon är effektfull, både som solitär och tillsammans med andra. Den rosa hade 11 blommor i morse och mycket knopp kvar. de röda är lite mer utspridda, men står inte den rosa efter i antal blommor.


 

En ensam Vallmo med Kattmynta i förgrunden och Balsamita Major i bakgrunden. Den doftar starkt och ingick förr i den s.k kyrkbuketten. Buketten togs till när odören i bänkarna blev för påträngande.


 

Va! En Vallmo till! Den här Vallmon har sin egen historia och utveckling. Jag tog fröna på Öland. Det var en mycket enkel Vallmo, Orange och rikblommande. Den sprider sig, så vi har väl tagit bort många gånger fler än vi behållit. Men där den inte är i vägen, får den frodas. Genom åren har den tydligen korspollinerats med andra Vallmo och är nu nästan helt fylld. Den här ska jag ta frön i från, för vi ska göra om landet den står i.


 

De tidiga Prästkragarna är fjolårssådda. De är planterade tätt, medvetet, så jag ska glesa ut och få ett par-tre "duttar" till på andra ställen. Nu är det tre "duttar". F.ö är Jättedaggkåpan i bakgrunden sådd härstädes också, men det är nog tio år sedan.


 

En självsådd Olympicum. Jättekungsljus. Jag såg redan för ett par år sedan, då den bara hade en liten bladkrans, att det var en Olympicum på gång. Nu har den växt till sig ett par år och i år tänker den blomma. De får ju en blomställning, mäktig som hornen på en 20-taggare. Det blir att ta frö och hoppas på blommning någon gång 2016-17.

Alunroten iu förgrunden ger en fingervisning om hur stor den är redan. Knoppen kan bara skönjas. Fullt utslagen blir enbart blomställningen väl närmare metern.


 

Vi har tre "rundlar med kantstöd. Hustrun har rensat dem idag. Efter en bra giva med kompost, så svarar de med Vassarv och andra ettåriga ogräs. Rensat? kan någon säga, men det som sticker upp i förgrunden kommer mellan tjärpappen och kantstödet! Den stora "rundeln" i förgrunden rymmer Funkior, två sorter. De andra Vinterkyndel till vänster och Lavendel till höger. Nere till vänster och även högre upp kommer Fjälldaggkåpa. det är den rabatten, en vinkel, som ska grävas om och vi tar ett 15-tal plantor av Fjälldaggkåpan, för att hela ska rymma denn mycket trevliga växt. Man behöver alltid ha projekt.


Av Flanören utmed Tolken - 9 juni 2014 07:00

 

Midsommarblomster och Lupiner, tillsammans med Eklöv är den traditionella Midsommarstångsdekorationen här i våra trakter.

Lupinerna står i full blom redan, Midsommarblomstren likaså. Framåt Midsommarafton är det nog inte mycket kvar i blom. Allting är tidigt i år och det får konsekvenser. Nu kommer kreativiteten att sättas på prov. Men jag är ganska säker på att det blir vackra stänger i år också.

Tidigt, ja. I går planterade jag ut Dahliorna. Många står med knopp och Chat Noir, en mörkröd, har redan börjat slå ut.

Det är tidigt. Men så har de stått i växthuset sedan Mars också.

Bekymret med Dahlior är ju allmänt det, att de har så kort blommningstid, om man ska säkra dem för tidig frost.

De är alldeles för vackra för att bara få blomma någon månad.



Av Flanören utmed Tolken - 8 juni 2014 07:00

 

När man är på väg ner till sjön, gäller det att vara uppmärksam. Djuren har observerat fara, långt innan man upptäckt dem.

Idag var det bara en Andfamilj, som simmade ut från stranden. Kanadagässen låg förståss på andra sidan sundet, vid ön.

Tycker det är dåligt med kullar. Inga Knipor, Skrakar, Strandpipare eller Måsar. Hägern har inte synts till på hela våren och Lommen har dragit upp i sjön.

Skäggdoppingarna ligger fortfarande och ruvar utan idoga mattransporter. Ett tydligt tecken på att där inte är några ungar kläckta.

Det är för tidigt att dra några för långtgående slutsatser, men kalavverkningen utefter stranden är säkert en bidragande orsak. Fåglarna har inget skydd.

I Skäggdoppingarnas fall, kan det mycket väl vara så, att de flytt boet vid uppfattad fara och varit borta så länge att äggen kallnat. kalla ägg, då är det kört. Då blir det rötägg.


Skalmen gick av på en gammal Ekebykärra, för någon månad sedan. Brottet var för tvärt, för att lagas hållbart.

Hustrun kom på råd. "Vi planterar i den och så kan vi ta den gamla läckande zinkbaljan också".

Zinkbaljan har fått härbärgera hinkar med blommor tidigare, men nu planterar vi direkt i.

I går fyllde jag båda med jord, efter att de placerats där de ska stå.

Lite fyllnadsmaterial i botten, därpå grovkompost och överst ett lager med siktad kompost.

Ska ut nu och plantera 34 Slingerkrasse i ytterringen, där innanför 3 sorters småblommig Tagetes. Kanske drar jag till med en solitär Fingerborgsblomma, eller Solros, bara på kul.

Varför nämner jag 34 Krasse?

Jo, när jag planeterat det dottern ska ha, blev det 34 över. Skulle väl varit några till men vid Tomatplanteringen i växthuset, rev jag ner lådan. Några förolyckades, men det mesta gick att rädda.

34, ja. Jo, jag uppskattade att det skulle räcka till 12 cm. mellanrum. Gjorde av en klyka, ett mätdon. Hur många blev det? Jo, 34! Flax kallar jag det, för det finns ingen som helst beräkning inblandad. I alla fall inte när jag sådde.


20 grader i vattnet inbjuder till bad. Både kvällsdopp och morgondopp. Allmänhetens åkning brukar vi hålla oss ifrån.

Vi har inte börjat ännu, men i kväll....

Presentation

Fråga mig

29 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30
<<< Juni 2014 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Arkiv

Länkar

RSS

Kategori


Skapa flashcards