nabbsjuan

Direktlänk till inlägg 27 maj 2014

Smekmånaden(dagarna) med EU-valsiffrorna är över.

Av Flanören utmed Tolken - 27 maj 2014 10:30

 


Idag kom de första siffrorna från SCB:s stora väljarundersökning. Underlaget är 7-10 gånger så stort som övriga mätningar och innehåller en mycket högre vetenskaplighet och statiskt säkrare utsagor.

M är på deken, de rödgröna får egen majoritet, även med välvillig behandling av KD, som inte kommer in i riksdagen på mätresultatet.

De nedbrutna resultaten på socioekonomiska faktorer och geografi, publiceras den 3 juni. Dock kan ett antal intressanta resultat ses redan i dagens begränsade publicering.

Som gammal Bolsjevik, måste jag naturligtvis börja med att V nu har gått i kapp Mp. Mp har t.o.m ett statistiskt säkerställt tapp till V på 1 %. Mp tappar även till S.

S får över 35% och ökar med 1%, trots att man har ett tapp till V på 1%.

Sammantaget ger det dock en betryggande egen majoritet för de rödgröna. I denna mätning når Fi bara 2,5%. Vi får se om det räcker för att dra ytterligare överflöden från de andra rödgröna partierna, över 4%-spärren.

Ett annat intressnt konstaterande; Bland kvinnorna har de rödgröna partierna över 55%, samtliga är starkare bland kvinnor än män. Inte bara Fi.

En stor myt krossas i mätningen.

SD:s framgångar sker inte på vänsterns(i vidare mening) bekostnad.

Trots att SD backar ordentligt, så tar man 2% från M!

Precis som en del redan börjat befara, blir SD lite salongsfäiga, när de jämförs med "stormtrupperna" i Svenskarnas parti och vips blir de ett alternativ för ytterkanten i M.

Det är Reinfeldt som göder SD, både politiskt och röstmässigt.

Krångla er ur de om ni kan, Nya Moderater!

Nu återstår spännande läsning om geografi och demografi, den 3 juni.


 
 
Gubbfan

Gubbfan

27 maj 2014 20:29

Innan jag gläds över siffrorna har jag en liten undran:
Hur säkra är siffrorna t ex om bortfallet är stort blir det lite som siffrorna för 4 år sedan.
Rödgrön majoritet i maj 2010 men ett helt annat valresultat.
Dessutom: Kan man lita på miljöpartiet om de skulle få ett smaskigt erbjudande från resterna av alliansen?
Kan man lita på socialdemokraternas högerfolk? De har makten i partiet i dag och är inte så förtjusta i V egentligen.
En borgerlig regering bestående av soc-dem samt ett eller flera fd allianspartier är inte omöjlig.
Miljöpartiet är ju i grunden ett ganska borgerligt mittenparti med en massa romantiska storstadsväljare så är budet tillräckligt sockrat så tar man det nog.
Jo, jag vet: Man skall alltid ta ut lyckan i förskott. Om det sen inte blir som man tänkt sig har man ju varit lycklig tills dess.

http://Gubbfan.bloggplatsen.se

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Flanören utmed Tolken - 11 september 2021 13:43

  Lite stolt, gränsande till skryt. Tomaterna och Dahliorna skäms inte för sig. På bilden är det femte korgen som skördats. Däremellan en hel del till ge bort. Snackstomaterna(körsbörssorter) oräknade. Tomaterna ger bra i år, trots att näs...

Av Flanören utmed Tolken - 25 augusti 2021 11:55


  Budenovka tronar bakom en kull körsbärstomater. Från vänster: Helsing Junction musik,Cherio, Guldhumla, Rosa Humla, Cherokee, Black sherie, Indigo. Barnmorska är Sibiriskt guldpäron.   Varför denna uppmärksamhet för en tomat? Jo den ...

Av Flanören utmed Tolken - 15 oktober 2019 09:18

Redan förra året skulle vi ha gjort en tysk resa. Ett gäng PRO:are, som städslade Rolfs Flyg&Buss till Moseldalen. Men av det blev det intet. Hustrun hamnade i en sjukvårdssväng. Lyckligtvis avfärdade undersökningsresultaten våra farhågor. Det kan ...

Av Flanören utmed Tolken - 12 oktober 2019 08:25

Vi samlar på oss räkskal i frysen. Nu hade ett helt fack blivit fullt. Dags att göra fond. Fonden är fin till såser, soppor och grytor Två kilo räkskal, det blev att ta fram en av 10-litersgrytorna.   Morötter, lök, Purjolök, Tomat och Fän...

Av Flanören utmed Tolken - 24 augusti 2019 15:00

  Nu börjar plantorna göra skäl för kompost och gödsel. Gödsel både på flaska och i naturligt skick. Alla sorter utom en har gett mogen frukt hittills. Cherio, en busktomat ger så bra att man alltid kan ha tomater på bordet, från 15 juli. På b...

Presentation

Fråga mig

29 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31
<<< Maj 2014 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Arkiv

Länkar

RSS

Kategori


Skapa flashcards