Direktlänk till inlägg 3 november 2013
Redan i somras, så satte vi tre soters kryddat brännvin. Pors, Johannesört och Svarta vinbär.
De två förstnämnda är filtrerade och står på lagring. De svarta vinbären ska dra i tre månader, men vi har inte riktigt kunnat hålla oss från att provsmaka. Smakade bra, men vinner på att få stå ett tag till. Väl färdigt och silat, så har de svarta vinbären "spätt ut" spriten med sin saft, så från en flaska fått 60%:s brännvin ska vi balansera upp till 38-40% igen. Sötat med honung, blir det rena"likören".
Idag var det dags för "bäsken". Ett par Malörtskvistar, plockade 24 augusti, på Bartolomeiidagen stoppades ner i en burk. 2o cl. Brännvin special får suga ut de beska smakerna.
På tidag kväll ska första smakprovet göras, 1 del essens 3 delar Brännvin special.
När den är lagom filtreras och en 70-cl.ers flaska fylls upp med sprit och essens.
Sen är det bara julmaten som fattas.
Enligt en Borgmästare i Halland, är Malörtsbesken bra för att balansera det feta i julmaten. Han rådde att börja redan till julottan, för att vara på den säkra sidan.
Julafton hade han förmodligen tillbringat ihop med andra kryddningar.
Riktigt trevligt!
Mitt i skrivandet ringer dottern och frågar om vi börjat med maten ännu. Både ja och nej.
-"Kan ni inte ta det i morgon i stället, för jag ska precis börja med Raggmunkar och stekt fläsk"?
Sagt och gjort. Vem kan neka till Raggmunkar och stekt fläsk?
-"Kan vi äta om en timme"?
Vi är inte nödbedda.
Stadsresa på söndagsmiddagen.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | |||||||
4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | |||
11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | |||
18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | |||
25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | ||||
|