Direktlänk till inlägg 9 september 2013
När vi blötte och försådde Störbönorna i våras, kunde vi inte föreställa oss vilken enorm skörd de skulle ge.
Vi gjorde en rad med 12 par pinnar och en extra i varje ände. Två plantor vid varje pinne, 52 in alles.
Hade några kvar i reserv, om det skulle bli mistor. Blev inte så många, så det blev en kruka med en stör och tre plantor också.
Nu är vi mitt uppe i skörden, på bilden ses femte omgången. Vi skördar varannan dag.
Det återstår minst lika mycket att skörda. När bönstjälkarna gått i topp, fortsätter de växa och skapar ett enormt hie, där man riskerar att få värk i armarna, när det ska plockas.
Vi direktäter. vi fryser och vi ger bort.
De största kommer att gå till soppa, de minsta, mjälla bönorna, äts som de är och mellangänget lindar vi med bacon, steker i olja, vitlök och ströbröd. "Jettegått", som Mat-Tina säger, till alla sorters stekt kött. Ja det går faktiskt bra till stekfläsk och Falukorv också.
Tur att man inte sitter och skriver på papper, för då hade snålvattnet förstört det.
Här nedan kan framtida skördar skådas på två pinnpar.
Fick iden till spaljén av den danska bonderöven på TV.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | |||||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | |||
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | |||
16 | 17 | 18 | 19 | 20 |
21 |
22 |
|||
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | |||
30 | |||||||||
|