nabbsjuan

Direktlänk till inlägg 30 juli 2013

Nya generationer, till lands och till "havs".

Av Flanören utmed Tolken - 30 juli 2013 09:45

 

Lövsångarunge, andra kullen.


 I morse, när jag hämtat tidningen, såg jag genom köksdörren ut till norra däcket, en kull Lövsångarungar, som flög, ryttlade och ilade kring i Blomsterlandet.

Tog några bilder genom fönstret, föredömligt nyputsade av hustrun, men tillsammans med dåligt ljus, så är de inget man skriver till mormor om.

Deras jaktteknik var intressant. De puttade till grässtrå, löv och blommor, för att sen fånga insekter som suttit i sitt natthärbärge.

På den mindre bilden, som kan klickas upp i större storlek, ser vi en spanande unge, under Vinterkyndeln, Satureja montana .

F.ö räddade jag en Rödhakeunge i går, som fastnat i ett bärnät. Hustrun såg den och jag fick ta fram saxen.

Ben och vingar fria, så kunde den släppas fritt igen. Den kullen håller mest till i gräset och vill hellre ha sånt de hittar på och i marken. Att den hamnat just under en bärbuske var nog en tillfällighet.


 

Storlommar ute på blankvattnet.


Efter Lövsångarstudierna, var det dags för morgondoppet. Ute på fjärden ligger  Storlomsparet. Långt bort, så det fick bli fullt utdrag, 930 mm. bländare 2.8 och lång slutartid. Några bilder blev acceptabla, men mormor kommer heller inte att få se dem.

De som känner mig, vet att mormor dog redan på 60-talet. Hur kan jag skicka bilder till henne?

Ett talesätt, mina vänner. Ett talesätt.


Men..., när jag tittar på displayen, upptäcker jag att det inte är Adulterna, det är en Juvenil också!

Har de lyckats i år?

Ja, det verkar så, för det är en vuxen och en ungfågel. Ungfågeln får vinterdräkten direkt.

Juvenil och Adult? Har Flanören blivit högfärdig och svänger sig med latin och andra utrikiska tungomål? Nej, det var bara på kul. Men i fågelbäcker och annat så används de begreppen ofta, framför allt på Sjöfågel.

Ska ge mig ut med elmotorn någon fin morgon och studera Lommarna lite närmare och kommer Fiskljusen, så kollar jag naturligtvis den också. Var till Batterispecialisten på Sagagatan i Borås i går och kom över ett kapabelt batteri, Varta, som de hade på kampanj. 400:- billigare ungefär.


Vi delade det 22-gradiga vattnet med bl.a Lommarna. Härligt, så det tog emot att gå upp.


F.ö planerar vi ytterligare en Olofsboresa. Tills lördagen.

Vi hämtar Max, älsta barnbarnet i Borås, fortsätter och tar upp barnafadern, Måns, i Västra Frölunda och åker sedan ner till dottern, som när hon hämtat sin nya Renault Megane, redan på torsdag åker tillbaka dit. Hon drog på lite och valde en motorstarkare dieselbil. Det sprudlar i telefonluren när man talar med henne. 

Besiktning och provkörning på lördag.

Härligt, att studier, försiktig livsföring och tålmodigt hårt arbete gett henne lite rådrum i tillvaron, det är hon värd.


 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Flanören utmed Tolken - 11 september 2021 13:43

  Lite stolt, gränsande till skryt. Tomaterna och Dahliorna skäms inte för sig. På bilden är det femte korgen som skördats. Däremellan en hel del till ge bort. Snackstomaterna(körsbörssorter) oräknade. Tomaterna ger bra i år, trots att näs...

Av Flanören utmed Tolken - 25 augusti 2021 11:55


  Budenovka tronar bakom en kull körsbärstomater. Från vänster: Helsing Junction musik,Cherio, Guldhumla, Rosa Humla, Cherokee, Black sherie, Indigo. Barnmorska är Sibiriskt guldpäron.   Varför denna uppmärksamhet för en tomat? Jo den ...

Av Flanören utmed Tolken - 15 oktober 2019 09:18

Redan förra året skulle vi ha gjort en tysk resa. Ett gäng PRO:are, som städslade Rolfs Flyg&Buss till Moseldalen. Men av det blev det intet. Hustrun hamnade i en sjukvårdssväng. Lyckligtvis avfärdade undersökningsresultaten våra farhågor. Det kan ...

Av Flanören utmed Tolken - 12 oktober 2019 08:25

Vi samlar på oss räkskal i frysen. Nu hade ett helt fack blivit fullt. Dags att göra fond. Fonden är fin till såser, soppor och grytor Två kilo räkskal, det blev att ta fram en av 10-litersgrytorna.   Morötter, lök, Purjolök, Tomat och Fän...

Av Flanören utmed Tolken - 24 augusti 2019 15:00

  Nu börjar plantorna göra skäl för kompost och gödsel. Gödsel både på flaska och i naturligt skick. Alla sorter utom en har gett mogen frukt hittills. Cherio, en busktomat ger så bra att man alltid kan ha tomater på bordet, från 15 juli. På b...

Presentation

Fråga mig

29 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19
20
21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31
<<< Juli 2013 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Arkiv

Länkar

RSS

Kategori


Ovido - Quiz & Flashcards