nabbsjuan

Alla inlägg under maj 2013

Av Flanören utmed Tolken - 26 maj 2013 07:00

 


Sanning att säga, är det inte lika många Rabarber kvar idag. Bilden är tagen i går och senare så skördade vi tre kg. för Rabarberdricka. Den står och drar nu i en rostfri hink. Det ska bli sex liter när det är färdigt.

Å andra sidan, märks det inte så mycket som man skulle tro, där är många igen.


Gårdagen blev lite av kompostfrossa.

Vi öppnade den älsta av den "nya" komposten. Vilken mylla! Doft och struktur! En fröjd att sprida den.


Mors dag idag och Tårtbuffè på Sjötorp.

Men här ska gräset slås för första gången i vår, vi ska nog hinna med lite av varje.

Av Flanören utmed Tolken - 25 maj 2013 09:13

 


Fick en konstig känsla av att allt inte stod rätt till med Skäggdoppingarna i morse.

Boet var övergivet och en Dopping simmade oroligt fram och tillbaka. Lockade och spanade.

Det har ju hänt förr, och de har börjat om från början. men här verkar ha hänt mer än att äggen rövats bort. Det saknas en också.

Tråkig syn, men vi är ju i naturen.

I naturen har också några troliga äggpickare varit. På Sundholmen, där ett antal Kanadagåspar häckar. Gässen simmade i flock och förde ett herrans liv. Den synen kan jag fördra och dess orsaker. Kanadagäss gör ingen männska glad.

Grågåsen simmar fortfarande med Kanadagässen, även om hans maka slutat ruva redan innan pickningen.


Vi har två Gråtrutreden. Det ena alldeles nära Doppingboet, det andra i en trädklyka, alldles för nära badplatsen. det kommer inte att sluta bra.


     

Gråtruten i trädklykan kommer att få bekymmer om några vecker. Men de är rätt bra på att flytta sina ungar, så kanske kan kollisionen med badare undvikas.

Doppingen simmade oroligt fram och tillbaka, spanade, lockade och såg allmänt orolig ut. Kanske var den lite avundsjuk på Truten som ruvar på men själv har den bara ett tomt bo.


 

En del av Kanadagässen, som gett sig ut på drift. Lite kul med Grågåsen(i mitten), som hänger med dem fortfarande.


 


Den ensamma Doppingen putsade och fejade sig. I flera omgångar så falaxade den med vingarna. Rätt vad det var, så bara lyfte den och flög till en vik bakom Sundholmen. Hann inte med att få bilder på lyftet. det är inte så ofta de flyger.

Kanske hade den en aning om att det fanns något intressant där borta. 

Av Flanören utmed Tolken - 25 maj 2013 07:00

 


Den blommar redan. Är lika tidig varje år. Vi sådde och fick några plantor. Nu är det bara en kvar, så det gäller att ta frön i år. Den är både vacker och tidig. Rikblommande är den också, så det ska väl ordna sig med frön.


Igår hade vi en heldag med ogräsrensning och omplantering. Hann även åka till Cramers i Hillared och komplettera. Vintern har inte varit nådig mot en del växter. Bl.a Salvia, Citronmeliss och Timjan klarade inte förhållandena.

Verksamheten fortsätter idag och innan i morgon kväll, ska här vara rensat, sått och satt i all öppen jord.


Behöver sticka emellan med lite stängsling, Fåren är på gång.Och sen ska ju Mor ha sitt i morgon på hennes dag.

Av Flanören utmed Tolken - 24 maj 2013 07:00

 


Det har varit lite kyligt i natt och fåglarna verkade behöva fylla på med nya frön.

När jag kom för nära tog Hackspetten sin tillflykt till en Oxel.

Av Flanören utmed Tolken - 23 maj 2013 22:44

Fest hos Sinneskatten den här veckan.


Vi hade vårt s.k vårmöte i PRO i tisdags. Sista mötet innan sommaruppehållet. Vårmötet brukar bjuda på en Vårbakelse. Lite fest blir det, mellan rapporter och skrivelser.


Jag blir inte så mångordig idag, för jag har  precis suttit och skrivit av mig om den s.k folkomröstningen i Göteborg, i föregående inlägg.



 


Vill du förlänga festen, kan du gå in här.

Av Flanören utmed Tolken - 23 maj 2013 22:11

Så är det då klart, att det inte gick ända fram, det fattades någon röst för att förhindra en s.k folkomröstning om Trängselskatten i Göteborg.

S.k folkomröstning därför att Göteborgarna bestämmer inte det här själva.

Tre parter har träffat ett avtal. Ett avtal om Järnväg, väg, broar, kollektivtrafik, ny centralsation mm.

Västra Götalandsregionen och Staten tillsammans med Göteborgs kommun.

Regionen och staten berörs inte av ett röstresultat i Göteborg. De har ingått avtalet som självständiga parter.

De enda som berörs är Göteborgarna.

Ingen har motsatt sig att Västsverige behöver rustas upp, framför allt järnvägen och kollektivtrafiken.

Vår gamla järnväg, om den finns kvar, kännetecknas av stickspår med nedlagda industrier i ena änden.


Tidningen GT, har i skuggan av upplagekris, drivit en kampanj, som lett fram till namninsamling och nu slutligen ett folkomröstningsbeslut.

Man har förespeglat Göteborgarna, som bakåtsträvare plägar;" Det finns andra sätt att finansiera", "vi kan bygga billigare", ja raden av argument kan göras längre. Gemensamt är att det är substanslöst, bara vädjar till folks okunnighet och egoism.


Katastrofen inträffar, om folkomröstningen leder till ett negativt resultat, Göteborgarna säger nej till trängselskatter.

Då kommer svekdebatten. Staten och regionen står naturligtvis fast vid den uppgörelse man har med Göteborgs kommun. Även om kommunen skulle acceptera ett negativt resultat, så får det ingen annan effekt, än att antingen höja skatten med 14 miljarder, eller gå ur avtalet och stå där med sin säckstation, enkelspåriga järnvägar och en kollektivtrafik som ska jingla bland privatbilar, transportfordon i övrigt och de cyklister som trots allt vågar sig ut.


GT har ett avgörande ansvar men de politiker som oppurtunistiskt vänder kappan efter vinden måste också avkrävas ansvar.

Jag tänker inte måla upp det skräckscenario, som inte är långt borta, om inte investeringarna kommer till.

Åtskilliga framtidsinvesteringar är upphängda på att trafiksituationen ska bli ändamålsenlig. Många företag har redan i sina policies, att de anställda ska kunna åka kollektivt till och från jobbet. En hållbar utveckling är inget vi kommer att få i framtiden, den kräver åtgärder idag. Transporttider är en hårdvara.

Med en viss tillförsikt ser jag ändå fram mot information och diskussion inför omröstningen. Då kommer den av egoism och okunnighet kantade GT-kampanjen att bli en fis i universum. Förhoppningsvis.


Av Flanören utmed Tolken - 23 maj 2013 07:00

 

Lite fundersam över, varför de inte ligger på ägg nu.

När jag kom ner till sjön i går, så låg de helt fridfullt på bryggan. När jag kom för nära, så gled de ner i vattnet.

Har det hänt något med deras bo?

Ja, vi får väl se, de kanske bara är sent ute.

I övrigt, så tycker jag att både Skrakhanar och Knipdito, är kvar väldigt länge. Kanske det beror på den sena våren.

I vår fågelvik, har vi nu fyra arter som ligger och ruvar. Skäggdopping, Gråtrut, Knipa och Gräsand, Rena djurparken. Inte minst om man lägger till Grävlingen i sitt gryt och de tre unga Råbockarna som genomlever sin ungdomstid i närheten.


Idag är det PRO-dag. För min del sista expeditionstorsdagen för säsongen. Sen får hustrun åka in själv till Cafêet.

Det börjar dra ihop sig till Toscanaresa. Idag ska jag ha definitiv anmälan från några, sen ska vi kalla till en första träff. Dels för allmän information, dels för att lära känna varandra lite innan resan.

Ska också en släng till kommunens tryckeri, för att prata programtryckning.

Armarna känns särskilt långa idag. Gårdagens mellanväder uynyttjade jag till att slå ganska stora ytor med trimmaren och som inte det var nog, fick jag ett ryck och klippte ner resten av slyet på den lite mer vildvuxna delen av tomten. Nu kan jag slå även där med trimmaren, även om det blir att gingla lite bland sparade Aspar, Ekar, Bokar Oxlar och Lönnar. Har sparat fler än vad vi ska ha, men det är ju bra om nåt år eller två, att välja de mest välväxta.

Ett 10-tal mer eller mindre vuxna träd väntar på avverkning, men det får vänta, eftersom den ved vi nu har liggande på stapel, kommer att räcka 3-4 år!

Av Flanören utmed Tolken - 22 maj 2013 07:30

 


Fruktträden börjar blomma i regnet. Inget bra för pollineringen. Bara att hoppas på att de får litre flygväder för Humlor och andra, så det blir frukt av all blommen. Vårt favoritpäron ger kopiöst med blom, men de ska poillineras också.


Utöver att vi hade månadsmöte i PRO i går, så färdigställde vi programmet för hösten och våren 13-14.

I morgon ska jag gå till tryckeriet och sedan blir det en sista uppgift före sommaruppehållet, att blada och stoppa i kuvert. C:a 450 kuvert. Vi skickar inte till varje medlem, utan till varje adress. Det blir ett grupparbete, inte helt olikt Disneys Tomteverkstad.

Presentation

Fråga mig

29 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31
<<< Maj 2013 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Arkiv

Länkar

RSS

Kategori


Skapa flashcards