nabbsjuan

Direktlänk till inlägg 2 januari 2013

Dagens bild, onsdag; En gammal lagårdsvägg.

Av Flanören utmed Tolken - 2 januari 2013 07:25

 


Ladugården på Askanäs rymmer inga mjölkkor sedan länge. Intills nyligen fanns här en mindre flock får.

Nye ägaren har en liten grupp köttdjur, som går ute året om.


En fantastisk utikt ut över Tolken hjälpte inte. Det går inte att leva på . Askanäs liknar i hög grad mitt föräldrahem.

En gård som kunde föda 8-10 mjölkkor, ett par hästar, någon sugga och lite hönor. Detta kombinerat med en del skog, kunde föda en familj fram till 60-talet. Skuldfri kunde man klara 10-15 år till. Kombinerat med att ena familjemedlemmen arbetade utanför gården kunde det bära 10-15 år till, men idag är det kört. Nästa generation såg inga möjligheter.


Hörde på TV i går kväll, att den siste mjölkbonden i en Dalakommun, tror det var Sixten Järnbergs kommun, slog vantarna i bordet vid årsskiftet.

Under många år, sedan 50-talet, har inte mjölkproduktionen minskat vesentligt, trots att antalet kor minskat hela tiden. Befintliga kor har "förbättrats" så att färre mjölkat mer.

För detta finns naturligtvis en gräns.

Krav på ett vettigt djurskydd och djurhälsa å ena sidan och lönsamhet å andra sidan gör utrymmet för mjölkbonden ganska trångt.

På 1950-talet fick mina föräldrar c:a 50 öre/liter för mjölken från LMC i Bohus.

Skulle man följa kostnadsutvecklingen, motsvarar det 12-14 kr./liter idag.

Vi betalar 7-8 kr./litern i affären! På 50-talet en tiondel av det.

Jordbruket kan i vissa avseenden jämföras med skola, vård och omsorg. Det finns begränsade rationaliseringsmöjligheter i arbetet med levande varelser.

Men vi har valt att lägga våra pengar på annat än mat.

Vägen till självförsörjning och en levande landsbyggd är inte bara lång, den är nästan ofarbar.

 
 
skånepågen

skånepågen

2 januari 2013 10:27

Nostalgi i kvadrat.
Själv jobbade jag på somrarna i början av 60 talet på en liten gård i Roslagen. En gård som redan då präglades av ”gårdagen”. Trähjul med stålband, handmjölkning o s v. I dag är gården uppstyckad sedan många år tillbaks till sommarstugetomter.

http://aake.bloggagratis.se

 
Gubbfan

Gubbfan

2 januari 2013 11:34

Det är ett bekymmer med jordbruket.
Inte hjälper det att lantbrukarna har egna organisationer som borde stötta dem.
Fundera över Arla t ex.
Du kan köpa Arla-mjölk från Jönköpingsmejeriet för ungefär en krona mindre än från andra Arlamejerier. Jo, du får gå in i en sådan där Lidl-butik och stå ut med att det står Milbona på förpackningen. Men det står också från vilket mejeri det kommer.
tidigare handlade jag mjölken hos Lidl, för att gynna Falköpings mejeriförening som var leverantör. Nu blir det Coops Grådömejeri som får leverera de 20-25 litrarna per vecka som vi bäljar i oss.

http://gubbfan.bloggplatsen.se

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Flanören utmed Tolken - 11 september 2021 13:43

  Lite stolt, gränsande till skryt. Tomaterna och Dahliorna skäms inte för sig. På bilden är det femte korgen som skördats. Däremellan en hel del till ge bort. Snackstomaterna(körsbörssorter) oräknade. Tomaterna ger bra i år, trots att näs...

Av Flanören utmed Tolken - 25 augusti 2021 11:55


  Budenovka tronar bakom en kull körsbärstomater. Från vänster: Helsing Junction musik,Cherio, Guldhumla, Rosa Humla, Cherokee, Black sherie, Indigo. Barnmorska är Sibiriskt guldpäron.   Varför denna uppmärksamhet för en tomat? Jo den ...

Av Flanören utmed Tolken - 15 oktober 2019 09:18

Redan förra året skulle vi ha gjort en tysk resa. Ett gäng PRO:are, som städslade Rolfs Flyg&Buss till Moseldalen. Men av det blev det intet. Hustrun hamnade i en sjukvårdssväng. Lyckligtvis avfärdade undersökningsresultaten våra farhågor. Det kan ...

Av Flanören utmed Tolken - 12 oktober 2019 08:25

Vi samlar på oss räkskal i frysen. Nu hade ett helt fack blivit fullt. Dags att göra fond. Fonden är fin till såser, soppor och grytor Två kilo räkskal, det blev att ta fram en av 10-litersgrytorna.   Morötter, lök, Purjolök, Tomat och Fän...

Av Flanören utmed Tolken - 24 augusti 2019 15:00

  Nu börjar plantorna göra skäl för kompost och gödsel. Gödsel både på flaska och i naturligt skick. Alla sorter utom en har gett mogen frukt hittills. Cherio, en busktomat ger så bra att man alltid kan ha tomater på bordet, från 15 juli. På b...

Presentation

Fråga mig

29 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31
<<< Januari 2013 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Arkiv

Länkar

RSS

Kategori


Ovido - Quiz & Flashcards