nabbsjuan

Alla inlägg under oktober 2012

Av Flanören utmed Tolken - 3 oktober 2012 07:50

 


Det är inne att ligga i mitten.

Tidigt, vid Västragötalandsregionens tillblivelse, så försökte Grästorp profilera sig på att man låg i mitten. Grästorps problem var att ingen brydde sig, möjligtvis ett artigt jasså.

Politiskt vill alla ligga i mitten, bara förvirrade och desperata Center-och KD-ledningar som försökt sig på att vara högrast, med känt resultat.

I Smedstorp, där Gårdlösaleden har sin början och slut, träffade vi på fenomenet igen. Smedstorp lär ligga mitt på Österlen.

Samhället växte fram, när järnvägen byggdes och kom att rymma många hantverkare. Många vackra hus, väl bevarade. Vill nog påstå att som skönhetsupplevelse ligger Grästorp i lä, mitten till trots.

De hade bl.a en kul affär, som en gammal lanthandel, men med dagligvaror, låt vara med lite tyngdpunkt på Vinäger, Senap och Marmelader. Vi handlade lite både för eget bruk och som tänkta presenter.

Gårdlösaleden var väl värt sina umbäranden. stebrott, Kalkugn, gravplatser och Skeppssättningar tillsammans med det Österlenska landskapet. Vi tog 7 km-varianten, 12 km. kändes lite väl bra när vi väl stod vid startpunkten med vår packning.

 

Österlen åt alla håll, mera blandlanskap än slättlandet.


Vi skulle ju klara av Skillinge hamnkrog på kvällen även.

Jodå vi blev både mätta och otörstiga. Skepparmenyn serverades bara på helger, men det fanns fullgoda alternativ. I en fiskehamn var det naturligt att välja genomgående havets läckerheter.

Vi har inte så mycket att packa inför hemresan utan dagen ägnas åt att besöka olika ställen med Österlenska specialiteter. Olof Viktors bageri står först på listan, som bl.a följs av en låda Äpplen och Brantevikssill.

Ser redan fram emot Skånsk kavring och sill.

En och annan happening kan det väl bli på hemresan, vi får se.

 

Är det 50-talet? eller...


Av Flanören utmed Tolken - 3 oktober 2012 07:00

Vid vår långpromenad utefter Gårdlösaleden  i går, så träffade vi bl.a, på lite Cattlar, både mammacattlar och småkattlar. På bilden sår en Cattleunge på botten av ett gammalt kalkstensbrott.


 

Av Flanören utmed Tolken - 2 oktober 2012 07:00

En fågel vi inte har i Sjuhäradsbygden, är Glador. Vid Falsterbo fyr uppträdde de i flockar, men på ganska hög höjd, så Panasonicen fick bekänna färg.


 

Av Flanören utmed Tolken - 1 oktober 2012 22:45

    Falsterbo fyr.


Idag har det blivit besök vid två fyrar. Falsterbo fyr och den riksbekanta Smygehuk. Vem har inte hört land och sjöväderrapporterna med angivelser från den sydliga fyrplatsen.

Nu lyser den igen, sedan ett tiotal år. Stod slocken sen mitten av 70-talet.

En vacker omgivning med fina hus, som blivit vandrarhem. Fyren är inte hög, 21 meter över medelvattenståndet.

En gång var vi där två gånger, idag- Både på tillresan och frånresan. Vid det senare tillfället blev fyrplatsen omgivning för lite picknick.

Falsterbo fyr och dess omgivningar var dagens egentliga resmål. Där finns en hel del fågel, mest intressant är rovfåglarna.

Glador, Sparv-och Duvhökar, Falkar av olika slag.

Det blev att slå i fågelboken. De lite mer garvade fågelfotograferna kollade småfåglarna. När flockarna splittrades och de flög åt alla hål, då var det dags att spänna kameran, för då kom rovfågeln, eller predidatorerna som en nyfunnen Holländsk vän sa.

Det blev många bilder, bilder med stjärtar, bilder utan huvud, bilder på en vinge m.m trots detta så blev förvånansvärt många bra. Panasonicen gjorde ett bra jobb och en del fotografer med Nikon, 600 mm plus teleförlängare trodde inte sina ögon när de fick se mina bilder. Nämde Holländare, skulle sälja sina grejer och skaffa en FZ200. Inte behöva kånka på all utrustning.

Det blir att ägna många timmar till redigering regniga dagar framgent.


    Ålkråka på väg in för landning. Stod egentligen och fotade en Svan, när den dök upp.


Trodde aldrig att jag skulle uppskatta Ålakråkorna som motiv, men i vissa lägen blir de lite magneter. Inte minst när de tronar på en sten, omgivna av Måsar och annat.

Jag har bildmaterial för många blogginlägg och fotoutmaningar.


   Gäss mot kvällshimlen.


Här är fullt av fågel. Alla de sorter.

I kväll innan det blev för mörkt träffade jag på en jätteflock med Tofsvipor. Vilka skickliga flygare. Där har flygvapnet mycket att lära. Så följsamma de är.

Gässen uppträder i massor. I morse under morgonpromenaden, så var det två gärden, som ockuperats. Där fyllde på hela tiden, men när vi var tillbaka från vår kusttur, så hade de dragit.


I morgon ska vi göra inlandet. Lena som vi bor hos, har tipsat oss om en runda, runt milen, med kalkbrott och diverse andra rester efter historiska aktiviteter.

I morgon kväll ska vi äta middag på Hamnkrogen i Skillinge. Skepparmenyn såg klart intressant ut. Förrätten är som sig bör i de här trakterna, en soppa på havets läckerheter. Nu säger jag inget mer, varken om menyn eller den här dagen.


   Smygehuks fyr i motjus,

Av Flanören utmed Tolken - 1 oktober 2012 07:00

Strecken med vilgäss börjar korsa Österlen. Det här är fångat i Skillinge.

Vår värdinna säger att de ska komma i samlingar på 1000-tals, så detta är bara uppvärmning.


 

Presentation

Fråga mig

29 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31
<<< Oktober 2012 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Arkiv

Länkar

RSS

Kategori


Ovido - Quiz & Flashcards