nabbsjuan

Direktlänk till inlägg 19 augusti 2012

Simbas efterträdare har fått det bra.

Av Flanören utmed Tolken - 19 augusti 2012 20:26

   Björnarna lever sitt eget liv, ganska oberörda av uppmärksamheten.


Det var ett tag sedan vi var i Borås djurpark. Tre år sedan.

Vid frukosten beslutade vi göra en tur till djurparken, med pensionärsrabatt blev det 1!!! krona billigare än med Volvokort.


  Bl.a har ett nytt Björnhägn kommit till och vilket hägn sedan. Stort, varierad natur och publiken har en bro över hela området att gå på, stå och titta och vad de nu vill göra.

Björnarna verkar helt oberörda av att folk befinner sig ovanför dem.


Älgarna hade flyttats till ett större och för dem bättre hägn. Två årskalvar låg och slöade.

Det föds många djur i parken varje år. Ett 25-tal arter hade förökat sig.

Mest anmärkningsvärt i år, är nog Noshörningskalven, som levde i högönsklig välmåga, tillsammans med Leoparderna.

Barnafadern fick dock genomleva sommaren i ensamhet.


Orangutangerna verkade ha en deppardag. Gammelmoran satt med ryggen åt publiken och de två yngsta gömde sig i Gjutesäckar. Såg ganska festligt ut.

Däremot visade deras kusiner, Svartaporna upp sig desto mer. Flera kullar har fötts de senaste åren och de lever om. I vissa beteenden är de ganska mänskliga. T.ex fanns ett "tonårsgäng", som terroriserade alla i sin omgivning. De yngre såg riktigt upp till dem.

Inte en lugn stund.

Massor av folk, det har varit en bra sommar för djurparken. Lägre vattentemperatur i Varberg, betyder mera folk i djurparken.

Parken deltar i några bevarandeprojekt tillsammans med andra parker både i Europa och ute i stora världen. Bl.a är Noshörningungen ett välkommet tillskott.

Det är svårt att föreställa sig, när man står och tittar på djuren, vilken grymhet mänsklig girighet utsätter dem för i det vilda och sakta men säkert decimerar bestånden i det fria.

Bilder på Noshörningar med bortkapade noshorn, långsamt döende, får en att känna sig maktlös. Hur är folk funtade egentligen? Rika som vill bli ännu rikare, utnyttjar fattigt folk att begå grymheterna. Korruption, mutor och allmänt vanstyre är lika stora bovar.

Man är långt från den verkligheten, när man vistas i parken.


  Men även här anslås toner, låt vara av annat slag. Krafter är i rörelse, för att privatisera parken. Det vore dödsstöten mot en seriös verksamhet. Man kan inte ställa djurens väl och ve mot kravet på profit.

Ska aporna utrustas med Mc Donaldskepsar, Delfinerna dricka Coca Cola och Pingvinerna betala maten med Visakort?

Nej, det låter för tokigt, inte kan väl nån vilja ha det så?

Om än lite raljant, så är det så det blir.

En sund djurhållning av många arter till folks information och förnöjelse är inte förenligt med vinstintresset.

Bredden lika väl som det unika, får stryka på foten, för dresserade Apor, dansande Björnar och allt upptåg som fordras för att ägarna ska få sitt.

Jag blev lite misstänksam vid entrèn. Någon utklädd till Lejon, stod harmlöst och delade ut solskärmar i Zebrafärg.

Det var något lurt över individen. Såg senare den Lejonutklädde gå runt i parken och dela ut saker till barn.

Inte då, inte kan det väl vara så? Inte kan det väl vara Morgan Hjalmarsson, det Folkpartistiska kommunalrådet som rider i spetsen för privatiseringsivrarna, som förklädd nästlat sig in och utnyttjar barnen i sitt ampra projekt?

Nej förmodligen inte, men den hädiska tanklen har inte alltid bara varit just tanke. Värre saker händer i verkligheten.

Simba, var det första Lejonet, ja djuret över huvud taget i djurparken. Hon togs hem från Afrika av grundaren, Sigvard Berggren. Han hade några djur hemma som blev grundplåten i den nystartade djurparken.

Tycker någon att det är lite påvert med bilder, så kan jag avslöja, att det kommer en hel del djurparksbilder, som dagens bild framöver.

 
ANNONS

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Flanören utmed Tolken - Torsdag 18 april 18:09

  Översiktsbild, med Paprika och Chili i förgrunden, sedan Tomater, lite längre bort Basilika och så Tomater igen.   Igår var det dags för omplantering av det tidigr sådda. 11 sorters Tomater, 2 Paprika och 3 Chili. Därtill två sorters Basil...

Av Flanören utmed Tolken - Måndag 8 april 09:03


  Där låg de då och guppade. Den ena blev lite skraj och dök. Kom aldrig igen medan jag var kvar, trots att partnern ropade. Ska bli kul att följa dem. I övrigt är det lite dåligt med sjöfågel. Förmodligen blåsten som får dem att ta lä.   ...

Av Flanören utmed Tolken - Söndag 31 mars 10:29

Tomater, Chili och Paprika tuffar på. Nu har de sett dagens(articifiellt) ljus i fyra veckor. Lampan får höjas emellanåt, när bladen kommer för nära. En sort har varit lite trög, så det har blivit en lite sen omsådd. När tomaterna börjar mogna, så...

Av Flanören utmed Tolken - Söndag 17 mars 11:43

Är en stund kvar till de två sista loppen i VM. Hemma-VM och stora förväntningar på det svenska laget. Internt hade landslaget ett mål att ta en medalj, damstafetten låg bäst till. Det skulle vara den första på många år. Det har blivit tre! och...

Av Flanören utmed Tolken - Lördag 16 mars 21:14

  Hittade en sida på nätet, av en hobbyodlare, som sålde fröer väldigt billigt. Det är kulturarvssorter, på olika bevarandelistor. De har det gemensamt, att det inte är några hybrider och därmed kan man ta frön från de egna växterna och så åre...

Presentation

Fråga mig

29 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31
<<< Augusti 2012 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Arkiv

Länkar

RSS

Följ bloggen

Följ nabbsjuan med Blogkeen
Följ nabbsjuan med Bloglovin'

Kategori


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se