nabbsjuan

Direktlänk till inlägg 31 oktober 2010

Askanäsrundan sista oktober 2010.

Av Flanören utmed Tolken - 31 oktober 2010 15:01

      

Det här har inte varit det mest lättarbetade jordbrukslandskapet. Åtskilliga kilometer stenmurar, vittnar om att ryggar har ömmat och armar värkt genom åren.


Askanäsrundan, är ett av våra promenadalternativ.

Den går genom ett skiftande landskap, granskog, ljusa bokskogspartier och ett avtagande jordbrukslandskap.


  

Karaktärsbilden för Askanäsrundan, en sammanhängande Bokskog. Den är som vackrast om våren, men hösten skäms inte heller för sig.


     

På sina ställen hänger lövträden ut som draperier. Hasseln har hyggligt behållt sin grönska, genom flera tuffa frostnätter.

    

      

Det börjar skvallra i lanskapet om att antalet mular och klövar är mindre nu än förr och på sina håll har de uteblivit helt de senaste åren. Dröjer säkert inte länge innan slyt gör sitt intåg.

Sluttningen på mittenbilden, kommer till våren att bjuda på en formidabel Visippsäng.      

Gården Askanäs och deras granne, Bodins, ligger helt nära sjön, vackert så det förslår. Det är gårdar med många hus, ovan kan vi se Bodins jordkällare, med vagnslider ovanpå och Askanäs undantagsstuga.


      

Den rena skogen har även den sin tjusning. Rötter och stubbar, mjuka mosslandskap och byggnadskonst, som man kan undra om den överlever vintern.


      

Genom åren har man haft olika sätt, att informera på.

En milsten, var ju ett tidigt använt tecken. Vi snuddar vid en sockengräns, men även en kommungräns. Tvärred ligger i Ulricehamns kommun, Äspered i Borås stad.

Skyltarna in till vår by, förtäljer att man kommer in på Nabbaviksvägen om man svänger vänster. Vidare att området heter Nabben, det är privat väg och närmast marken en till saluskylt för en fastighet.


        

     

På stora vägen, mötte vi en granne, som med sin traktor, transporterade vedklyven till reparation, någonstans i Tvärred.

Mitt för vår stora avtagsväg, ligger en bondesåg.

Den tillhör Askanäs, men används inte numera.

Inger lever, men orkar inte, Åke Är död sedan några år.

Jag har själv köpt virke av Åke, sågat med en enkel klinga.


Hustrun stavade på hela tiden och har en princip, hon väntar inte på mig när jag fotar, då tappar hon rytmen. På det viset är jag ständigt på jakt i kapp henne och dagens målsättning, att sista gången vara i kapp på vår uppfart, grusades av några grannar som skördade granris till en blomsteraffär.


 
ANNONS

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Flanören utmed Tolken - 9 november 2018 18:14

Det var ett tag sen jag skrev nåt sist. OS-tider vill jag minnas. Kanske blir en engångsföreteelse, jag känner fortfarande inte för att lägga ut nåt. har skrivit om det mesta. Hur det nu än sen blir, Ha det gôtt där ute. ...

Av Flanören utmed Tolken - 24 februari 2018 20:53

  Visst hade man talat om att stafetterna var Sveriges möjligheter att ta medalj i Skidskytte. Visst. Men innan dess hade ju Hanna och Sebbe tagit guld och silver. Sensationellt. Genrepet i Mixstafetten gick väl inte mer än sisådär. Mona Brors...

Av Flanören utmed Tolken - 15 februari 2018 17:48

  Att det blev Hanna Öberg som tog första medaljen av "Pichlers pinglor" förvånar inte, men att de gjorde det redan nu, är lika överraskande som Sebastian Samuelssons silver, häromdagen. Som hon körde! Det var hennes dag. Koukalova hemma med s...

Av Flanören utmed Tolken - 13 februari 2018 08:56

Har man följt skidskyttet lite från insidan de senaste åren, så är inte varken silvret ellet två topp tioplaceringar av tjejerna så förvånande. Pischler har tagit bladet från munnen; "Vi har medaljchans i varje lopp!" Men avståndet mellan himmel ...

Av Flanören utmed Tolken - 20 januari 2018 10:52

Tog upp fiskegrejerna härom dagen, när långtidsprognosen fortfarande pekade på ett par kalla 17 gradersnätter. Nu pekar det mer mot 4-6. En granne med stadskompisar gick ner för en stund sen. Jag går väl ner med isborren och testar. Jag vill in...

Presentation

Fråga mig

29 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
<<< Oktober 2010 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Arkiv

Länkar

RSS

Följ bloggen

Följ nabbsjuan med Blogkeen
Följ nabbsjuan med Bloglovin'

Kategori


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se