nabbsjuan

Direktlänk till inlägg 19 november 2009

Folkrörelsen, baka med surdeg.

Av Flanören utmed Tolken - 19 november 2009 12:05

I går kväll satte jag två surdegar, en ”vetesur” och en ”rågsur”.

Använde rivet äpple som ”drivmedel”.


Min husgud när det gäller bakning är Jan HedhOlof Wiktors bageri på Österlen.

Hustrun använder också surdeg till ett härligt, grovt Danskt rågbröd.

Den ursprungliga surdegsklumpen fick hon av en väninna.

Numera har hon alltid ett par klumpar i frysen.

Väninnan har i all vänskaplighet kommit att kallas ”Surdegen”.


  

Brödsortimentet på Olof Wiktors, bakat på Surdeg, Poolish eller Levain.


Surdegsbak har närmat sig massrörelse.

På senare år är det många som gör sin egen surdeg och bakar bröd på ett delvis annat sätt, än med det traditionella snabbgästbaket.


Jag brukar även följa en Boråsares blogg, som handlar om surdegsbakning.


På lördag kväll ska jag mata mina ”surar”, för att på söndag sätta in dem i kyl.

De kan hålla sig i ett par veckor.


När jag varit i Vänersborg på Regionfullmäktige må-ti, ska jag baka kavring och något fruktbröd på rågsuren och frukostbullar och något större bröd på vetesuren.


Även hustrun står i beredskap att baka ”sina” bröd.

Bären har i huvudsak gått åt, så att det finns plats i frysen.


Jag har även prövat att baka t.ex baguetter genom att starta med en Poolich och goda större bröd med Levainmetoden.

Kanhända jag återkommer till det efter julen.



 
 
Monica o Jacob

Monica o Jacob

19 november 2009 17:25

Surdeg är kul att hålla på med, fick den så kallade surdegen Herman av vår granne som vi vårdade ett bra tag, gott bröd blev det.
Skönt att höra att även andra fått vissa funktioner utbytta ;-);-)

http://ingemix.bloggplatsen.se

 
skogsfrua på dal

skogsfrua på dal

19 november 2009 17:40

Ja en riktig bakedag är det;-) Surdegen tröttnade jag på och fick kasta till slut eftersom jag glömt bort att sköta om den, hehe. Nädå jag blev inte sur för det.
Gillar surdegsbröd och handlar det helst men när jag bakar blir det på mors vis.

http://barasaras.bloggplatsen.se

 
bröd recept

bröd recept

22 november 2009 00:50

Bakade också med surdeg häromdagen. :D

http://bakrecepten.se

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Flanören utmed Tolken - 11 september 2021 13:43

  Lite stolt, gränsande till skryt. Tomaterna och Dahliorna skäms inte för sig. På bilden är det femte korgen som skördats. Däremellan en hel del till ge bort. Snackstomaterna(körsbörssorter) oräknade. Tomaterna ger bra i år, trots att näs...

Av Flanören utmed Tolken - 25 augusti 2021 11:55


  Budenovka tronar bakom en kull körsbärstomater. Från vänster: Helsing Junction musik,Cherio, Guldhumla, Rosa Humla, Cherokee, Black sherie, Indigo. Barnmorska är Sibiriskt guldpäron.   Varför denna uppmärksamhet för en tomat? Jo den ...

Av Flanören utmed Tolken - 15 oktober 2019 09:18

Redan förra året skulle vi ha gjort en tysk resa. Ett gäng PRO:are, som städslade Rolfs Flyg&Buss till Moseldalen. Men av det blev det intet. Hustrun hamnade i en sjukvårdssväng. Lyckligtvis avfärdade undersökningsresultaten våra farhågor. Det kan ...

Av Flanören utmed Tolken - 12 oktober 2019 08:25

Vi samlar på oss räkskal i frysen. Nu hade ett helt fack blivit fullt. Dags att göra fond. Fonden är fin till såser, soppor och grytor Två kilo räkskal, det blev att ta fram en av 10-litersgrytorna.   Morötter, lök, Purjolök, Tomat och Fän...

Av Flanören utmed Tolken - 24 augusti 2019 15:00

  Nu börjar plantorna göra skäl för kompost och gödsel. Gödsel både på flaska och i naturligt skick. Alla sorter utom en har gett mogen frukt hittills. Cherio, en busktomat ger så bra att man alltid kan ha tomater på bordet, från 15 juli. På b...

Presentation

Fråga mig

29 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30
<<< November 2009 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Arkiv

Länkar

RSS

Kategori


Ovido - Quiz & Flashcards