Direktlänk till inlägg 19 november 2009
I går kväll satte jag två surdegar, en ”vetesur” och en ”rågsur”.
Använde rivet äpple som ”drivmedel”.
Min husgud när det gäller bakning är Jan Hedh på Olof Wiktors bageri på Österlen.
Hustrun använder också surdeg till ett härligt, grovt Danskt rågbröd.
Den ursprungliga surdegsklumpen fick hon av en väninna.
Numera har hon alltid ett par klumpar i frysen.
Väninnan har i all vänskaplighet kommit att kallas ”Surdegen”.
Brödsortimentet på Olof Wiktors, bakat på Surdeg, Poolish eller Levain.
Surdegsbak har närmat sig massrörelse.
På senare år är det många som gör sin egen surdeg och bakar bröd på ett delvis annat sätt, än med det traditionella snabbgästbaket.
Jag brukar även följa en Boråsares blogg, som handlar om surdegsbakning.
På lördag kväll ska jag mata mina ”surar”, för att på söndag sätta in dem i kyl.
De kan hålla sig i ett par veckor.
När jag varit i Vänersborg på Regionfullmäktige må-ti, ska jag baka kavring och något fruktbröd på rågsuren och frukostbullar och något större bröd på vetesuren.
Även hustrun står i beredskap att baka ”sina” bröd.
Bären har i huvudsak gått åt, så att det finns plats i frysen.
Jag har även prövat att baka t.ex baguetter genom att starta med en Poolich och goda större bröd med Levainmetoden.
Kanhända jag återkommer till det efter julen.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | |||||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | |||
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | |||
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | |||
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | |||
30 | |||||||||
|