nabbsjuan

Direktlänk till inlägg 17 februari 2009

Framtidens kollektivtrafik i Västra Götaland

Av Flanören utmed Tolken - 17 februari 2009 08:52

Allt sedan Västtrafiks tillblivelse i samband med regionbildningen, har jag varit skeptisk mot ägarformen och politisk ledning.

Västtrafik bildades genom sammanslagning av de tidigare trafikbolagen i de tre länen och Göteborg.

Tåg, buss, spårvagn, färjor m.m

För att få så stor delaktighet och engagemang som möjligt, samägs det nya bolaget av regionen och de 49 kommunerna, 50 ägare!

Och man ska vara överens…

Var och en förstår, att det är skillnad på engagemanget för kollektivtrafiken, å ena sidan i de större kommunerna med Göteborg i spetsen och å andra sidan i små kommuner utan egentlig egen trafik, utan företrädelsevis genomfartstrafik.

Kollektivtrafiken är mycket betydelsefull, för att människorna ska kunna förflytta sig till jobb, utbildning och fritidsaktiviteter på ett smidigt och hållbart sätt.

 Kollektivtrafiken kommer att bli ännu mera betydelsefull.

Storstadsområdena korkas igen, drivmedelspriserna kommer på sikt att öka, bilen kommer allt mer att bli en fritidsartikel, inte minst i de större tätorterna.

Med ordentliga satsningar på infrastrukturen, 25-30 mil nya järnvägsspår, hål i marken i Göteborg och Borås, skulle restiderna nedbringas så mycket, att bilen skulle kännas långsam.

De krav som framgent kommer att ställas på kollektivtrafiken, fordrar  en ägare, som både förmår att formulera visioner och mål och finansiera trafiken.

Jag tycker det är allt mera självklart, inte minst mot bakgrund av de tilltagande klimatförändringarna, att regionen tar över Västtrafik.

En ägare som vågar, om det behövs, ta ställning till fler fulla bussar i de större tätorterna eller  tomma i glesbygd.

Det är ju inte direkt banbrytande, både Stockholm och Skåne, liksom många län har redan den ordningen.

Lösningen med 50 ägare får bli en parantes.

 

Ägarformen kommer inte att lösa allt. Vi får nog räkna med att inte vara överens om linjesträckningar, turtäthet, försenade bussar, fullbelagda spår och andra förtretligheter.

Det ligger nåt positivt i det, vi begär hela tiden mer av kollektivtrafiken.

 
ANNONS

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Flanören utmed Tolken - Torsdag 18 april 18:09

  Översiktsbild, med Paprika och Chili i förgrunden, sedan Tomater, lite längre bort Basilika och så Tomater igen.   Igår var det dags för omplantering av det tidigr sådda. 11 sorters Tomater, 2 Paprika och 3 Chili. Därtill två sorters Basil...

Av Flanören utmed Tolken - Måndag 8 april 09:03


  Där låg de då och guppade. Den ena blev lite skraj och dök. Kom aldrig igen medan jag var kvar, trots att partnern ropade. Ska bli kul att följa dem. I övrigt är det lite dåligt med sjöfågel. Förmodligen blåsten som får dem att ta lä.   ...

Av Flanören utmed Tolken - Söndag 31 mars 10:29

Tomater, Chili och Paprika tuffar på. Nu har de sett dagens(articifiellt) ljus i fyra veckor. Lampan får höjas emellanåt, när bladen kommer för nära. En sort har varit lite trög, så det har blivit en lite sen omsådd. När tomaterna börjar mogna, så...

Av Flanören utmed Tolken - Söndag 17 mars 11:43

Är en stund kvar till de två sista loppen i VM. Hemma-VM och stora förväntningar på det svenska laget. Internt hade landslaget ett mål att ta en medalj, damstafetten låg bäst till. Det skulle vara den första på många år. Det har blivit tre! och...

Av Flanören utmed Tolken - Lördag 16 mars 21:14

  Hittade en sida på nätet, av en hobbyodlare, som sålde fröer väldigt billigt. Det är kulturarvssorter, på olika bevarandelistor. De har det gemensamt, att det inte är några hybrider och därmed kan man ta frön från de egna växterna och så åre...

Presentation

Fråga mig

29 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
           
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10 11 12 13 14 15
16
17 18
19
20 21
22
23 24 25 26 27 28
<<< Februari 2009 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Arkiv

Länkar

RSS

Följ bloggen

Följ nabbsjuan med Blogkeen
Följ nabbsjuan med Bloglovin'

Kategori


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se